RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Gerard Sonneveld | Fotografie: Getty Images

stofzuigers.jpg

Stofzuigers

Maakt-ie van jou ook zo’n herrie? En stinkt de kamer na afloop naar stofzuiger? Dan lijkt het tijd voor een nieuw exemplaar. Stofzuigers worden steeds sterker, stiller en schoner. Alleen het zuigen zelf blijft corvee.

Wie voor de aanschaf van een nieuwe stofzuiger staat, kan kiezen uit tientallen merken, modellen en soorten. Ze kosten ergens tussen de 4 of 5 tientjes bij de Hema (de Consumentenbond geeft die trouwens een dikke onvoldoende) en de € 400 bij de witgoedzaak. Sommige exemplaren tillen opvallend licht, andere zijn speciaal bedoeld voor het opzuigen van honden- of kattenharen, of bij uitstek geschikt voor mensen met een stofallergie. Na de revolutionaire stofzuiger die James Dyson in 1983 op de markt bracht (maar die pas tien jaar later ook echt aansloeg), valt de markt in twee typen uiteen: de traditionele stofzuigers met verwisselbare stofzakken, en de zuigers met een bak, waarbij – zoals bij de Dyson – het opgezogen stof in een centrifuge terechtkomt en in een stofbak belandt. Veel traditionele merken hebben de afgelopen jaren ook zo’n centrifugemodel. Ongeveer een derde van de verkochte apparaten is van dit type. Ze lijken ideaal, omdat de stofzak niet alleen een kostenpost is, maar ook omdat een volle stofzak dramatisch veel slechter zuigt. Toch is het maar de vraag of de Dysonachtigen altijd beter zijn, want het legen van de stofbak is vaak een stoffige bedoening; minder geschikt dus voor mensen die last hebben van een stofallergie. En vlak ook de herrie niet uit, die deze zogenoemde bak-stofzuigers maken.

 

Welke stofzak?

Het lijkt alsof elke stofzuiger een eigen model stofzak heeft. Dat is niet zo, maar het zoeken van het juiste model behoort tot de huishoudelijke nachtmerrieklusjes. In 4 stappen naar een passende zak:
1. Schrijf het merk en typenummer van de stof zuiger op.
2. Neem de originele verpakking van de stof zakken mee naar de winkel. Soms zit er een afscheurbaar typenummer op. Laat de stofzuigerman of handyvrouw zelf zoeken in het rek.
3. Koop meteen twee of drie doosjes (vuistregel: je verbruikt tenminste vijf stofzakken per jaar). Of bestel de originele fabriekszak online, wel zo gemakkelijk.
4. Je kunt ook een huismerk-stofzak kopen bij bijvoorbeeld Blokker, Handyman, Marskramer of Mediamarkt. Dat is goedkoper, maar soms past de zak nèt niet helemaal. Kwestie van uitproberen.

 

In RADAR+ nr. 6 hebben wij ook nog 2 stofzuigrobots getest. Kijk in het blad voor de uitslag.
 • 6.electrolux.jpg
  Electrolux Ultra One Z8820

  DE BESTE
  Tenslotte willen we weten wat de Consumentenbond de beste vond in het stofzuigeronderzoek van juli 2013. Hier wint de Electrolux UltraOne Z8820 (€ 240). Dit is echt een heavy duty-machine: prijzig, geen traploper, want zwaar, maar o zo goed. De consumentenorganisatie roemt zijn zuigprestaties ook op tapijt, hij is stil en stoot maar weinig stof uit. 

  Voor: Bijna alles.
  Tegen: Zwaar, gebruikt best veel energie, de prijs.
  Cijfer: 8.

 • 5.aeg-jet-maxx.jpg
  AEG AJM 6820 Jet Maxx

  GESCHIKT VOOR MENSEN DIE GEVOELIG ZIJN VOOR STOF Bij deze categorie let je op de aanwezigheid van een zogenaamd HEPA-fi lter, het High Effi ciency Particulate Air-fi lter. Deze schoont de uitgeblazen lucht van fijn stof. Een flink aantal apparaten heeft zo’n filter, maar niet bij alle fabrikanten sluit dit ook even goed af. De AEG AJM 6820 Jet Maxx (€ 120) zuigt bovengemiddeld goed op harde vloeren en een tapijtondergrond, maar hij valt vooral op door de uiterst lage stofuitstoot. 

  Voor: Lage prijs, goede prestaties, geen stofboel.
  Tegen: Onhandig hoog, en ja hoor: lawaaiig.
  Cijfer: 7

 • 4.aeg-super.jpg
  AEG ASC 6935 Super Cyclone

  ZONDER STOFZAK
  Een van de betere stofzuigers zonder stofzak is de AEG ASC 6935 Super Cyclone (€ 132). Op harde vloeren presteert hij erg goed, maar op tapijt is hij weer wat minder goed thuis. Houd er rekening mee dat het verwisselen van een stofzak gemakkelijker is dan het legen van de stofbak. Het is bovendien vaak een stoffig klusje dat het beste buiten gedaan kan worden. Bakstofzuigers zijn bovendien niet de stilste, deze dus ook niet. 

  Voor: Weinig stofuitstoot, erg goed met dierenhaar.
  Tegen: Bak legen is echt een klusje, door het hogere model lastig onder meubels.
  Cijfer: 7- Herriemakertje.


 • 3.philips-8130.jpg
  Philips FC 8130

  GOEDKOOP
  Er is niets tegen een goedkope stofzuiger, integendeel. Philips heeft er twee die ook nog redelijk goed presteren: de traditionele FC 8130 (€ 69, zie foto) en de zakloze FC 8144 (€ 104). Deze laatste presteert – en dat is opvallend voor een zakloos apparaat – minder goed wanneer de stofbak voller raakt. 

  Voor: Goed met kattenhaar en op harde vloeren, bergt makkelijk op.
  Tegen: Onhandig hoog voor onder meubels.
  Cijfer: 7-, aftrek voor hoger energieverbruik

 • 2.miele-cat_dog.jpg
  Miele S 5261 Cat & Dog 5000

  HONDEN- EN KATTENHAAR
  Miele heeft een serie apparaten ontwikkeld, die speciaal bedacht is voor bezitters van harige huisdieren als katten en honden. De Miele S 5261 Cat & Dog 5000 (€ 240) doet het erg goed op dit punt. 

  Voor: Weet uitmuntend raad met huisdierenhaar, is relatief stil, goed op harde vloeren.
  Tegen: Relatief zwaar, moeite met drempels.
  Cijfer: 7+, pluspuntje: geschikt voor lange mensen.

 • 1.samsung4580.jpg
  Samsung SC4580

  LICHTGEWICHT
  We kijken eerst naar een stofzuiger die zo licht mogelijk is, en toch redelijke prestaties levert. Dat is bijvoorbeeld deze Samsung SC4580. Hij weegt met accessoires 5,6 kg. Er zijn lichtere machines, maar deze is opvallend goedkoop (€ 72) en scoort ook nog eens redelijk. Wel maakt hij best herrie.

  Voor: Goede prestaties met dierenhaar en op harde vloeren.
  Tegen: Stoot relatief veel stof uit, lawaaiig. 
  Cijfer: 6,5. Zou een 7 scoren als ie beter zou presteren op het tapijt.