RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Anne-Marie Rem | Fotografie: iStockphoto

muis.jpg

Kaasschaaf

Altijd gedacht dat de kaasschaaf een oer-Hollandse uitvinding is? Fout. Een Noorse timmerman die zich gek ergerde aan scheef gesneden plakken, verzon de schaaf in 1925. Anne-Marie Rem probeert er drie uit op een oude brokkelkaas en een zachte jonge.
 • 3.kaasschaaf.jpg
  Easy-grip kaasschaaf

  Prijs: € 19,95
  Waar: techni-shop.nl
  Cijfer: 8-

  Met zijn voorgevormde hoek is deze kaasschaaf vooral ideaal voor mensen die wat minder kracht kunnen zetten. Perfect als je een blessure hebt of wat ouder bent. Maar eigenlijk ook voor alle andere mensen, omdat het ontwerp ervoor zorgt dat je een ‘natuurlijke polshouding’ aanneemt. Het is wel even wennen omdat je zo gewend bent aan een normaal model, maar inderdaad na een paar keer schaven blijkt het reuze comfortabel. De schaaf kan de jonge kaas én de oude, brokkelige prima aan. En ook de komkommer en een wortel kan hij goed hebben. Bij het schaven van de groente vind ik de houding een tikje onhandig. 

 • 2.kaasschaaf.jpg
  Brabantia Profile kaasschaaf

  Prijs: € 8,95
  Waar:Brabantia-webshop.nl
  Cijfer: 8

  Deze kaasschaaf, gemaakt van veerkrachtig rvs is speciaal bedoeld voor jonge of extra zachte kaas. Het korte uiteinde belooft ervoor te zorgen dat je er mooie plakjes mee schaaft. En dat klopt ook, maar toch moet even gezegd dat het net iets minder soepel gaat dan met de Boska Milano van hiernaast. Fijn is dat het korte (of liever gezegd de afwezigheid van een) snijblad voorkomt dat de plakjes aan de schaaf blijven plakken. Oude kaas kan deze schaaf trouwens ook best aan, maar je merkt wel meteen dat ie er niet echt voor gemaakt is. Daarentegen schaaft hij een komkommer als een speer. 

 • 1.kaasschaaf.jpg
  Boska Milano kaasschaaf

  Prijs: € 9,90
  Waar: kookpunt.nl
  Cijfer: 9+

  De Mercedes onder de kaassschaven naar het schijnt. Mijn oude kaassschaaf (vintage! stamt nog uit mijn studententijd) kan jonge kaas al heel lang niet meer aan. Al creëert hij wel prachtige design-ribbeltjes. De Boska glijdt er soepeltjes doorheen. Dat komt door het teflon-laagje heb ik mij laten vertellen. Resultaat: prachtige lange plakken. Geheel bobbelloos. Dan de oude kaas. Ook al vallen er aan de zijkant wat brokjes af, ook hier maakt de kaasschaaf een mooi plakje. De kaas blijft ook niet aan de onderkant plakken. Alweer dankzij dat laagje. Nog een voordeel: doordat de steel een beetje buigzaam is, kun je zelf de dikte van de plak bepalen. De meeste mensen gebruiken de kaaschaaf ook voor het in plakjes snijden van een wortel of komkommer, dus dat probeer ik ook nog even. Ook hier glijdt de schaaf moeiteloos doorheen.