RADAR+ Online

Word Abonnee

Fotografie: Getty Images

BN_benen.png

Getest: scheermethodes

Er piept er van de zomer niet één uit je bikinibroek en je juicht zorgeloos in je mouwloze bloesje als het Nederlands elftal scoort. Maar díe haren zijn van latere zorg. We gaan eerst voor de zijdezachte benen.

Karin (medium behaard) gebruikt voor het scheren van haar benen meestal een epileerapparaatje, maar ze wil ze voor de test weleens waxen. Ze koopt een pakje met 24 koude wax-strips voor de gevoelige huid bij Action (€ 1,79). 

Ingrid (licht behaard) is niet zo van de beauty-rituelen. Ze scheert haar benen meestal even snel met een mesje, maar voor de test probeerde ze ontharingscrème van Veet (€ 7,09).

José (licht behaard) heeft aan de laatste keer dat ze epileerde geen fijne herinnering. Toch kiest ze uit de scheermethodes voor deze test voor de Braun Silk Épil 7 (€ 110), een epileerapparaat dat ook kan scheren en scrubben. 

Anne-Marie (medium behaard) werd een beetje moe van het scheren van haar benen en besloot ze te laten laseren. Haar tip: ‘Ik ben bij worldmeditour.nl geweest, maar je vindt op internet een scala aan mogelijkheden. Let daarbij goed op de reviews van andere mensen en laat je goed voorlichten.’

Liddie (zwaar behaard) gebruikt in plaats van haar epileerapparaatje het Venus Breeze scheermesje van Gillette met ingebouwde ‘scheergelkussentjes’ (€ 14,69 ) in combinatie met Gilette Satin Care met Avocado Twistscheergel (€ 4,29).

 

Lees hieronder hun bevindingen!>>
 • VENUS-MESJE.png
  Scheermesje | CIJFER: 7

  Wat is het?
  Het oer-ontharen: met een scheermesje. Volgens mijn dochters die het al jaren doen, is scheerschuim niet nodig onder de douche; volgens de drogist – die zichtbaar schrikt als ik hem als 'scheermaagd' om advies vraag – wel. Bij mijn eerste scheerbeurt besluit ik het schuim achterwege te laten en helemaal te vertrouwen op de ingebouwde ‘scheergelkussentjes’ van het scheermesje. Mijn verwachtingen zijn hoog: met zoveel zorg moet ik wel enorm zacht worden. Zijdezacht, zoals dat heet.

  Hoe bevalt het? 
  Onder de douche besef ik al gauw dat met dat zijdezacht waarschijnlijk niet zozeer mijn huid, als wel de scheermethode wordt bedoeld. Ik voel helemaal niks van het scheren! Dat heeft wel iets feestelijks. Heel snel gaat het trouwens niet. Weer een aha-moment: daarom staan mijn dochters dus zo lang onder de douche. Terwijl ik bezig ben, stroomt het water maar door. Daar voel ik me wat ongemakkelijk bij. Maar na afl oop van de sessie ben ik zo glad als een baby, echt waar. Maar niet voor lang. Na anderhalve dag zijn er venijnige stoppels en kleine huidirritaties. Er moet dus weer geschoren worden, ditmaal met het scheerschuim erbij. Qua scheere ect maakt dit weinig verschil.

  Vaker doen?
  Nee. Na twee weken keer ik opgelucht terug naar mijn epileerapparaat. Dat heeft ook zo zijn nadelen, maar je hoeft er tenminste niet elke dag mee aan de slag. Ook lijkt haar na een epileersessie meer geleidelijk en minder agressief terug te komen dan na het scheren.

  Pluspunt?
  Het is pijnloos en je huid wordt er mooi glad van zonder dat je daarna ziet dat er onthaard is (wat bij epileren wel het geval is).

  Nadeel?
  Die stoppels na anderhalve dag. Je moet dus alsmaar blijven scheren.

   

 • 465352011.png
  Laserbehandeling | CIJFER: 9

  Hoe werkt het?
  Ik wil definitief af van de haren op mijn kuiten en dan kom je snel uit op een laserbehandeling. De laserstralen bewerken de haarzakjes in de huid zodat er nooit meer een haartje zal groeien uit dat haarzakje. De huid zelf raakt niet beschadigd.

  Wat kost dat?
  Je bent tussen de € 150 en € 400 kwijt per keer (prijzen vergelijken loont dus) en je zou na ongeveer 6 behandelingen van die haren af zijn. Ik houd de aanbiedingen goed in de gaten en hap toe als er een goede Groupon-aanbieding langskomt: € 250 voor 6 behandelingen.

  Hoe ging het?
  Een paar dagen voor de afspraak mag ik mijn benen niet meer scheren, omdat er nog wel een stoppeltje moet zijn om mee te werken. Een beetje gespannen (zou het pijnlijk zijn?) loop ik de behandelkamer binnen. Ik moet in mijn onderbroek op de behandeltafel liggen en een grote bolle ‘Bono’-bril op. Mijn benen worden ingesmeerd met een koude gel en dan wordt het laserapparaat op mijn been gezet. Het is een soort pistool waaraan een klein vierkantje zit, waar licht uitkomt. Het doet geen pijn, je voelt korte, stevige tikjes waar het laserapparaat de huid raakt. Sommige plekjes zijn wat gevoeliger dan andere, zoals waar de huid dun is op mijn scheenbeen (au!). De behandeling (beide onderbenen) duurt steeds ongeveer 45 minuten.

  Resultaat?
  De volgende dag zijn mijn benen aan de rode kant en ze jeuken een beetje, maar een dag later is dat weg. Na zes weken is het weer tijd voor een nieuwe afspraak. Ik zie dan nog geen verschil, maar dat schijnt heel gebruikelijk te zijn. De procedure wordt herhaald: het doet weer geen pijn en dit keer heb ik de dag erna nergens last van. Na zes behandelingen is het haar op mijn benen weg, op één hardnekkig stukje huid na, bij mijn enkel. Daar moet dus eens in de zoveel tijd het scheermesje overheen, maar al met al ben ik tevreden.

  Pluspunt?
  Altijd poezelig zachte benen.

  Nadeel?
  Relatief duur en het traject duurt best lang (36 weken).

   

 • BRAUN.png
  Electrisch epileerapparaat | CIJFER: 8

  Wat is het?
  Een elektrisch apparaatje waarmee je kunt epileren. Met epileren worden met piepkleine tangetjes de haartjes met haarzakje en al uit de huid getrokken. De haartjes groeien wel weer aan, maar komen langzamer terug dan met scheren. Op mijn nieuwe apparaatje kun je ook een scheerkop zetten. Of een kop met een borsteltje waarmee dode huidcellen worden weggescrubt. Het apparaatje is zo gemaakt dat je ermee onder douche kan. Hoe bevalt het? Ik ben een beetje bang, de eerste keer. Vroeger heb ik ook weleens geëpileerd, met een oud apparaatje van mijn zus, en daar herinner ik me martelachtige scènes van. Nadat ik de gebruiksaanwijzing uitvoerig heb bestudeerd, ga ik aan de slag. Als je ’m inschakelt, gaat er een lichtje aan zodat je ziet wat je doet. Gelukkig, het valt reuze mee, je voelt inderdaad dat de haartjes eruit worden getrokken, op mijn benen voelt dat aan als stevig krabben. Niet onaangenaam, moet ik bekennen. Ben ik een masochist? Nee, want als ik dezelfde handeling uitprobeer op bikinilijn en in een oksel (met een speciaal hulpstuk om het lijden te verzachten), moet ik op mijn tanden bijten.

  Resultaat?
  Zijdezachte haarloze benen.

  Pluspunt?
  Langdurig effect, geen stoppels. Best duur, maar eenmaal aangeschaft, maak je jarenlang geen kosten. Nadeel? Voor een heel gevoelige huid is epileren de meest pijnlijke methode. Duur in aanschaf.

   


 • VEET-CREME.png
  Ontharingscreme | CIJFER: 6

  Wat is het?
  Ontharingscrème met lotusmelk en de geur van jasmijn. Als ik de tube opendraai, ruikt de crème inderdaad heel prettig. In het doosje zit ook een spatel met een brede en een smalle kant. Aan beide kanten zitten zachte, rubberen randen.

  Hoe ging het?
  Met de brede kant van de spatel smeer ik de crème op mijn benen. Hoe dik moet ik dat aanbrengen? Ik lees er niks over op de verpakking. Als ik als een volleerd stukadoor allebei mijn benen flink in de crème heb gezet, zit er in elk geval nog behoorlijk wat in de tube. Nog maar een beetje dan. Best een leuk klusje om te doen en mijn dochters van 12 en 10 willen graag helpen. Ze vinden dat het lijkt of ik witte kniekousen aanheb.

  Intensief klusje?
  Drie tot maximaal 6 minuten moet ik wachten. Ik was mijn handen en spoel de crème van de spatel. De geur verandert van prettig naar behoorlijk minder prettig. Dan is de tijd om en ga ik de crème eraf halen. Dat gaat de eerste keer met de spatel heel makkelijk. Ik spoel de spatel met de crème af onder de kraan, maar daarna neemt de natte spatel de crème niet goed op. Er vallen klodders op de vloer, mijn handdoek zit ónder. Het wordt een zooitje. Ik gebruik tissue na tissue om de spatel steeds schoon en droog te maken. Hoe langer ik klungel, hoe minder prettig de geur wordt. Later bedenk ik dat ik de crème ook onder de douche had kunnen weghalen. Resultaat? Heel mooi glad! Nadeel? Het pedaalemmertje in de badkamer zit vol stinkende tissues.

   

 • WAX.png
  Waxstrips | CIJFER: 8

  Wat is het?
  ‘Twaalf keer twee strips en drie nabehandelingsdoekjes’ staat op de verpakking. Dat klopt, al is het niet erg duidelijk dat het 9x2 grote strips zijn, en 3x2 kleine (voor de bikinilijn). Dat staat in kleine lettertjes op de zijkant. Maakt niet uit. Ik test alleen de grote strips, op mijn onderbenen.

  Hoe werkt het?
  Ze koopt een pakje met 24 koude wax-strips voor de gevoelige huid bij Action (€ 1,79). Je moet de strips 30 seconden flink tussen je handen wrijven, rustig van elkaar trekken en dan per stuk gebruiken. Eerst 10 seconden goed wrijven in de richting van de haargroei, en dan ‘rats!’ eraf trekken. De eerste keer deed ik dat een beetje al te enthousiast en scheurde de strip. Die zijn niet al te sterk, later gebeurde dat nog een keer. Maar het been bleef haarloos achter. Tot mijn verbazing doet het nauwelijks pijn. Je kunt de strip meerdere keren gebruiken, volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar er staat niet bij hoe vaak. Met een keer of drie, vier hield het bij mij wel op. Er bleven nauwelijks restjes wax op mijn benen achter, en speciaal daarvoor zitten er drie minuscule nabehandelingsdoekjes (van papier, gedrenkt in olie) in de verpakking. Daarmee haal je de plakkerige restjes in één keer weg.


  Resultaat?
  Mooi! Weinig resthaartjes, minder eigenlijk dan bij het gebruik van mijn apparaatje. Ik ben nu anderhalve week verder, en de haartjes lijken ook minder snel terug te komen dan wanneer ik mijn epileerapparaatje gebruik. Dat is wel erg fijn.