RADAR+ Online

Word Abonnee

fotografie: iStockphoto

_RIJ_Bruiningscreme.jpg

Zelfbruiners

Hoe lang moet je doorgaan voor een aardig resultaat?, wordt het vlekkerig en krijg ik vieze handen? Dat zijn een paar van de criteria die de RADAR+ redactiedames meenemen in het testen van de zelfbruiners.

De periode tussen spierwitte melkflessen en goudbruine vakantiebenen kun je overbruggen met een zelfbruiner. Wel van tevoren scrubben, en eerst je benen insmeren met een bodylotion. Om oranje handpalmen te vermijden: handen wassen na gebruik.
 • St_Tropez.jpg
  St. Tropez Self tan bronzing lotion

  ANNE-MARIE TEST: St. Tropez self tan bronzing lotion
  PRIJS: 240 ml, € 48
  CIJFER: 8

  WAT IS HET? Dit zou de klassieker onder de zelfbruiners zijn. Ik ben benieuwd wat het met mijn spreekwoordelijke melkfl essen gaat doen. ’s Zomers is het hoogst haalbare voor mij ecrukleurige benen met hier en daar een zalmroze vlek en allergiebultjes.

  HOE RUIKT HET? Om de mensheid niet te verblinden met mijn witte pootjes heb ik mij al eens eerder op zelfbruingebied begeven, met matig succes. Het werd vaak vlekkerig en ik meende de specifieke geur van het product de hele dag te ruiken. Maar deze ruikt licht parfumachtig, zeker niet penetrant.

  HOE SMEERT HET? Na de ochtenddouche inclusief scrub kan de test op been 1 beginnen. Ik heb voor de variant met het pompje gekozen en druk er wat donkerbruine smurrie uit. Kan dat wel voor een natuurlijk e ect zorgen? Het beste resultaat wordt beloofd als je er een St. Tropez tanning-handschoen bij gebruikt (€ 9,90). Die zorgt ervoor dat de overgang tussen ‘bruin’ en ‘niet bruin’ er natuurlijk uit gaat zien (en je handen blijven schoon). Ik doe de handschoen aan, smeer mijn been in en wrijf het goed uit. Dat gaat erg makkelijk. Ik wacht 10 minuten voordat ik mijn broek aantrek om eventuele vlekken te voorkomen. De rest van de dag denk ik er niet aan. Het jeukt, trekt of ruikt niet.

  HOE IS HET RESULTAAT? ’s Avonds is de verrassing groot: ik heb één heel mooi lichtbruin been met een gouden gloed. Het andere steekt er bepaald een beetje zielig bij af.

  VIEZE HANDEN? ‘Na twee dagen test ik het andere been. Ik gebruik geen handschoen en merk wel dat je direct je handen heel goed moet schrobben, want je hebt in no time bruine handpalmen die je maar slecht schoon krijgt.’

  VIEZE LAKENS? Ik smeer ook een keer ’s avonds. Eens kijken of de lakens schoon blijven. De volgende ochtend onderwerp ik het laken aan een waar ‘CSI’-onderzoek: geen vlek te zien. En: wederom een goddelijke pootje met een mooie, gezonde kleur!

  PLUSPUNT? Mooie, natuurgetrouwe kleur. Blijft lang zitten en vervaagt geleidelijk. Ruikt niet. Judith test Garnier Ambre Solaire natural bronzer, 150 ml, € 13,95

  NADEEL? Het product is duur en je hebt ook nog eens de speciale handschoen – die je los moet kopen – echt nodig.

 • loreal.jpg
  L’Oréal Paris Dermo Expertise Sublime Bronze

  INGRID TEST: L’Oréal Paris Dermo Expertise Sublime Bronze
  PRIJS: 150 ml, € 15,25
  CIJFER: 9

  WAT IS HET? Zachte, zelfbruinende bodymelk die je huid een natuurlijk bruine teint zou moeten geven zonder oranje te worden. De bodymelk belooft vlekkeloos resultaat, een egaliserend e ect en een twaalf uur durende hydratatie. 

  ZIT ER EEN BESCHERMINGSFACTOR IN? Nee en dat vind ik jammer, ik dacht aan twee vliegen in één klap; benen met een tintje uit een potje, die daarna in de zon nog mooier bruin worden. 

  HOE RUIKT HET? De meeste zelfbruincrèmes hebben een heel specifieke chemische geur. Dat is hier gelukkig niet zo, het ruikt zelfs heel fris. 

  HOE SMEERT HET? Als een bodylotion, heel gemakkelijk. De kleur van de crème is wit. Je hebt dan ook niet het idee dat het een zelfbruiner is. Het droogt ook lekker snel op zodat je je snel weer kunt aankleden.

  HOE IS HET RESULTAAT? Het valt na één keer smeren wat tegen, sterker: het was eigenlijk helemaal niet zichtbaar. Na een paar keer smeren zag ik echt mooi resultaat. Echt alsof ik een dagje op het strand heb gelegen. Heel natuurlijk bruin tintje. 

  WORDT HET VLEKKERIG? Nee, het is heel mooi gelijkmatig. 

  VIEZE HANDEN? Nee, die heb ik wel meteen gewassen natuurlijk! 

  VIEZE LAKENS? Keurig schoon. 

  HOE LANG MOET JE DOORGAAN VOOR EEN AARDIG RESULTAAT? Op het flesje staat: ‘dagelijks te gebruiken tot het gewenste resultaat’. Bij mij was dat dus na twee keer. Daarna wordt aanbevolen 2 à 3 keer per week te herhalen. Ga ik zeker doen.

  AAN TE RADEN? Ja! Ik maak dit flesje op en koop er wellicht nog één.

  PLUSPUNT? De opvallend frisse geur.

  NADEEL? Geen.

 • dove-summer.jpg
  Dove

  KARIN TEST: Dove Summer Glow + Soft Shimmer
  PRIJS: 250 ml, € 8,29
  CIJFER: 7

  WAT IS HET? Het product zegt geen echte zelfbruiner te zijn, maar een ‘body-lotion met een subtiele zelfbruiner’.

  HOE SMEERT HET? Het goedje smeert lekker uit, en het lijkt de huid inderdaad te voeden zoals het een bodylotion betaamt. Mijn benen worden zachter.

  HOE RUIKT HET? Ik vind de onderliggende geur van zelfbruiners hardnekkig en storend, een zeer herkenbare en onprettige lucht. Bij deze lijkt dat mee te vallen. Maar na een tijdje gebeurt wat er dus vaak gebeurt met dit soort producten: de aanvankelijk best prettige geur vervliegt en de herkenbare ‘zelfbruingeur’ blijft over. Niet fijn.

  HOE IS HET RESULTAAT? In eerste instantie vind ik de kleur wel heel erg subtiel: ik zie niet veel verschil. Maar met een keer of drie, vier smeren is de kleur echt heel goed: niet te bruin maar zeker toonbaar.

  WORDT HET VLEKKERIG? Doordat je het bruin in subtiele laagjes opbouwt, heb je nauwelijks vlekken. Tussendoor kun je ook nog een keertje scrubben als je het nodig vindt.

  NADEEL Je moet echt vaak smeren en dat vind ik vanwege het luchtje niet prettig.

  AAN TE RADEN? Ja, als je je niet te veel van de geur aantrekt. Het beste werkte dat bij mij door het ’s avonds laat te gebruiken, pyjamabroek eroverheen en dan ’s ochtends lekker douchen en insmeren met een goede bodylotion.

  PLUSPUNT? Mooie kleur, fijn egaal, zachte benen.


 • Clarins.jpg
  Self tanning milk van Clarins

  JOSE TEST: Self tanning milk van Clarins
  PRIJS: 125 ml € 26
  CIJFER: 7

  WAT BELOOFT HET? Zeer snel een natuurlijk bruine teint. Niet vet, wordt snel opgenomen door de huid die een glansje krijgt en zijdezacht wordt door het hydraterende aloë vera-extract.

  ZIT ER EEN BESCHERMINGSFACTOR IN? Ja, SPF 6, dat is niet erg hoog, maar ’t is beter dan niks.

  HOE RUIKT HET? In eerste instantie prettig, maar ergens ruik ik toch dat zweempje chemisch dat zelfbruiningscrèmes eigen is. Jammer. 

  HOE SMEERT HET? Het is een romige witte crème, die prettig uitsmeert. Omdat het redelijk vet spul is, kun je goed zien welk stukje huid je wel of niet hebt gehad. Wel goed uitsmeren, waar je te veel smeert, kleurt het snel donkerder. 

  HOE IS HET RESULTAAT? Op een of andere manier willen mijn benen nooit meer bruin worden. Ja, vroeger, na een zomer zonnen en fietsen in korte broekjes kreeg ik wel een kleurtje. Nu zelden meer, ook omdat ik ze altijd goed insmeer met factor 30. Wel heb ik behoorlijk wat pigmentvlekjes. Ik kan dus best wat bruin uit een tube gebruiken. Ik smeer eerst één been in en het verschil is frappant: mijn ene been is nog wit, het andere is na één keer smeren al behoorlijk bruin. De volgende dag smeer ik beide benen in. Daarna zijn beide benen even bruin – alsof ik een week op een boot heb gezeten. Wel een tikkie te oranje naar mijn smaak. Mijn voeten zijn een stuk donkerder uitgevallen, misschien omdat je huid daar dunner is, of heb ik toch niet egaal gescrubd? 

  WORDT HET VLEKKERIG? Het blijft een precies karweitje. Ik kan exact zien waar een druppel water langs mijn been heeft gelopen, daar heb ik een wit streepje. En, zoals gezegd zijn mijn voeten donkerder dan mijn benen. Maar ik kan me streperiger resultaten herinneren uit het verleden. 

  VIEZE HANDEN? Nee, ik heb ze wel goed gewassen na het smeren.

  VIEZE LAKENS? Als je heel goed kijkt, zie je vage vlekken.

  HOE LANG MOET JE DOORGAAN VOOR EEN AARDIG RESULTAAT? Na één keer is het resultaat al overdonderend. In de bijsluiter staat dat je ‘tropisch bruin’ kan worden als je maar doorgaat met smeren. Als je lichtbruine benen wil, zoals ik, volstaat één à twee keer per week.

 • GARNIER.jpg
  Garnier Ambre Solaire natural bronzer

  JUDITH TEST: Garnier Ambre Solaire natural bronzer
  PRIJS: 150 ml, € 13,95
  CIJFER: 3

  WAT BELOOFT HET? Op de achterkant staat: ‘De lichtgekleurde formule hydrateert de huid duurzaam en zorgt snel voor een egale en natuurlijke bruine kleur’.

  ZIT ER EEN BESCHERMINGSFACTOR IN? Nee.

  HOE RUIKT HET? Subtiel zomers, een beetje naar zonnebrandspul.

  HOE SMEERT HET? Ik smeer alleen mijn rechterbeen in om goed het kleurverschil met het linker te kunnen observeren. Het smeert prima, trekt snel en goed in. Voor de zekerheid loop ik een uurtje met blote benen rond zodat er echt geen vlekken aan mijn broek komen. Na dat uur is er geen verschil te zien met mijn spierwitte linkerbeen, maar als ik ’s avonds check (weliswaar bij het lampje op het nachtkastje) zie ik wel degelijk één lichtbruin been.

  HOE IS HET RESULTAAT? De volgende ochtend, in het felle badkamerlicht blijkt lichtbruin toch meer weg te hebben van oranje. Waar de huid dun is, op de wreef van de voet en het scheenbeen is het oranje op z’n ergst, dijen en kuiten vallen mee. Ik ontdek ook een feloranje vlek aan de binnenkant van mijn enkel; niet goed uitgesmeerd, eigen schuld. De vlek verdwijnt niet met gewone zeep, wel met een drupje Vanish Oxi Action. Ik smeer (voor optimaal resultaat volgens de aanwijzing op de verpakking) dapper drie dagen door. ‘Mam, wat is er met je voet?’, vraagt mijn dochter ongerust als ze op de vierde dag mij met één oranje voet en één witte voet in mijn zwarte ballerina’s tegenkomt.

  WORDT HET VLEKKERIG? Nee, maar het oogt onnatuurlijk vanwege die oranje kleur.

  VIEZE LAKENS? Nee, wel een (crèmekleurige) handdoek vol bruine strepen als ik op de avond van de vijfde dag ’s avonds een uur in bad heb gelegen en mijn been daarna afdroog. En ik heb nota bene die ochtend niet gesmeerd, omdat ik het een dagje rust wilde geven. Het lijkt trouwens of de ergste oranje laag nu in de handdoek zit, want de tint van mijn been ziet er wel een stuk natuurlijker uit.

  AAN TE RADEN? Alleen als je schaars gekleed op ludieke wijze blijk wil geven van je ondersteuning van het Nederlands elftal.

  PLUSPUNT Geen, ik vind het maar raar sp