RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Anne-Marie Rem | Foto:Istockphoto

BN_Kurk.png

Getest: wijn vacuümpomp

Als je met halfvolle flessen blijft zitten, is het handig om ze luchtdicht af te sluiten. Anne-Marie Rem kocht vier flessen Merlot, dronk van alle vier een glaasje, testte drie pompjes en liet één fles gewoon met de kurk erop staan.
 • 2.vacuvin_wine_saver_pomp_dop_black.png
  VACUVIN

  PRIJS: € 12,99
  TE KOOP: vacuvin-voor-thuis.nl
  CIJFER: 8+ (vanwege dat klikje)

  Dan nu de officiële Vacuvinpomp. In de volksmond worden alle vacuümpompjes voor wijn ‘Vacuvin’ genoemd, maar dat is dus een merknaam en er worden verschillende soorten pompjes onder die naam verkocht. Het principe is hetzelfde als bij de eerste. En net zo eenvoudig. De stop gaat op de flessenhals en de pomp daar weer op. Bij deze pomp zijn twee wijnstoppen geleverd. Het verschil met de pomp van Le Creuset is dat deze een ‘vacuüm indicator’ heeft. Je hoort dus een klik op het moment dat de lucht uit de fles is. Zo pomp je niet te ver door. Na het klikje gaat ook deze fles op de plank om over drie dagen weer geproefd te worden. Om de dop eraf te halen, moet ik een beetje kracht zetten, maar dat is goed te doen. Ook hier is de smaak van de wijn nog prima.


 • 1_gadgethouse.nl.png
  LE CREUSET SCREWPULL WA-137

  PRIJS: € 16,90
  TE KOOP: Gadgethouse.nl
  CIJFER: 8

  Het principe van een vacuümpompje voor wijn is duidelijk. Doordat de lucht uit de fles wordt getrokken, komt de wijn niet in aanraking met zuurstof, wordt het oxidatieproces van de wijn vertraagd, bederft de wijn minder snel en kun je nog een aantal dagen (later) van de wijn genieten. Bij dit model zitten drie rubberen wijnstoppen waarvan ik er eentje op de fles draai. Ik zet de pomp op de hals en pomp de lucht uit de fles. Ik voel al snel weerstand, het teken dat de lucht uit de fles is. Het is nu gewoon afwachten. Na drie dagen maak ik de fles weer open. De dop laat zich er makkelijk afhalen en ik proef. Resultaat: nog net zo lekker als drie dagen geleden.


 • 3wijnglazenstore.nl2990.png
  SCREWPULL WIJNPOMP

  PRIJS: € 29,90
  TE KOOP: wijnglazenstore.nl
  CIJFER: 8- (vanwege de prijs)

  Over naar de derde pomp, de duurste van de drie. Er zijn drie wijnstoppen bijgeleverd. Het principe is hetzelfde als de andere twee. Stop erop, net zolang pompen tot je weerstand voelt, klaar. En ook het resultaat nadat de fles drie dagen later opengaat, is hetzelfde: lekker wijntje, niks mis mee. Al is dit het leukste keukenhulpje dat ik tot nu toe testte (hik), is het ook een beetje saai. Alle vacuümpompen doen namelijk hun werk uitstekend en zijn makkelijk in gebruik.


 • kurk.png
  Onder de kurk

  En dan is het tijd om de wijn te testen die drie dagen gewoon is afgesloten met een kurk. Hoera, er is verschil. De wijn is beduidend zuurder en scherper van smaak en zou het als wijnazijn niet slecht doen. Conclusie: het aanschaffen van een van de drie geteste wijnpompen is een goede investering.