RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Anne-Marie Rem | Fotografie: iStockphoto

BN_sla.jpg

Getest: sladroger

RADAR+ test keukenhulpjes! Dit keer wat is de beste droogmethode.

Theedoek_V

Voorjaar. Dan heb je meteen zin in een knapperige, verse salade. Niet voorgepakt, maar een heuse krop. Dat betekent zandkorrels en een verdwaald wurmpje uit de bladeren wassen, die daarna gedroogd moeten worden. Anne-Marie Rem probeert drie droogmethodes.
 • zyliss.jpg
  ZYLISS SMART TOUCH

  PRIJS: €34,95
  WAAR: bol.com
  CIJFER: 8,5

  Hier hebben we te maken met een ‘saladespinner met innovatief druk-systeem’. Stel je er een hendel bij voor, die je omhoogtrekt en daarna indrukt. Als je ’m naar beneden duwt, gaat ie als een dolle draaien. Hij staat - ondanks de razendsnel voorbij zoevende blaadjes - vrij stabiel op het aanrecht. Voor de zekerheid blijf ik in de buurt. Het is bijna jammer dat de sla in één keer behoorlijk droog is. Eigenlijk hoeft het dus niet meer, maar ik kan me niet inhouden en trek en duw nog een keertje. Resultaat: de blaadjes zijn kurkdroog maar zien er ook een beetje verdrietig gekneusd uit. Laat je dus niet verleiden door al die innovatie!
  1 x is genoeg.

  Voordeel: maakt de sla razendsnel droog. Ook geschikt voor andere groenten.
  Nadeel: neemt veel ruimte in.

 • stelton.jpg
  RIG-TIG BY STELTON

  PRIJS: €22,95
  WAAR: voor-thuis.nl
  CIJFER: 7,5

  Deze sladroger is prachtig ontworpen (door Jens Fager) en is eventueel verkrijgbaar met een bijpassende slabak. Slabakken heb ik zat, dus ik beperk mij tot het centrifugegedeelte. Qua mechanisme doet deze mij het meest denken aan de oranje Tupperware centrifuge, waar we in de jaren 70 de sla mee droog slingerden. De bedoeling is dat je een flinke zwengel geeft aan de draaiknop. De kom onder de arm houden of tegenhouden op het aanrecht is wel een must, anders danst ie over tafel. Na een behoorlijke zwiep blijkt dat er inderdaad veel water vanaf is gekomen. Toch is de sla pas 5 zwiepen later echt droog.

  Voordeel: hij ziet er mooi uit en kan in de vaatwasmachine.
  Nadeel: hij neemt veel ruimte in.

 • Theedoek_V.jpg
  THEEDOEK

  PRIJS: €3,95
  WAAR: van de markt
  CIJFER: 5

  Een ouderwetse manier om sla te drogen: je doet de gewassen sla in een schone theedoek, pakt ’m bij de
  vier punten vast en slingert hem in het rond. Het liefst buiten, anders spetter je de boel nat. Als je op driehoog woont, is dit niet de makkelijkste manier om sla te drogen. Ik daal af naar de tuin van de buren om de sla daar droog te slingeren. Het komt een beetje neer op acrobatiek voor gevorderen:
  het gaat erom zo snel mogelijk met de theedoek rond te zwaaien om er zoveel mogelijk water uit te draaien. 

  Resultaat: na 30 keer slingeren krijg ik van de buurvrouw een ijsje, mag ik bij haar op de bank mijn vermoeide arm laten bijkomen en heb ik een kletsnatte handdoek en een vochtig bosje sla. Ik ben ongetwijfeld een verwend nest geworden door de twee apparaten die ik eerder testte, maar heel enthousiast kan ik van deze ‘oldskool’ methode niet worden.
  Voordeel: een multifunctionele theedoek is goedkoop en neemt geen ruimte in.
  Nadeel: heb je even?