RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Antoinette Hertsenberg | Fotografie: iStockphoto

voeten.png

Kies je lakje

Je gaat voor een bepaalde kleur nagellak, maar dan weet je nog niet of het kwastje de lak er in één keer goed opsmeert. Of hoe transparant de lak eigenlijk is zodat je misschien wel drie laagjes moet kwasten. Ook belangrijk: blijft het langer dan een paar dagen mooi?

lak

In de jaren '80 was nagellak hopeloos uit. Oprichtster van de Body Shop, Anita Roddick zei ooit dat ze het niet wilde verkopen omdat je 'met gelakte nagels niet kan werken'. Maar leve het voortschrijdend inzicht: de flesjes staan inmiddels overal (ook bij de Body Shop) en nagellak is nog nooit zo hot geweest. Tijd voor een test. En wie kunnen dat beter doen dan drie gretige vijftienjarigen. Ik geloof niet dat we vaak zo'n enthousiast testteam hebben gehad. Mijn dochter nam graag de moeite om de uitverkoren lakjes persoonlijk uit te zoeken. En op de achtergrond testten de moeders mee. We hebben geprobeerd niet-transparante lakken uit te zoeken, maar mochten dit in de winkel in de meeste gevallen niet uitproberen; er staan geen testers. Jammer, want de kleur pakt vaak heel anders uit. We testen elk lakje tenminste drie dagen, en doen ook wat proefjes op een donkere achtergrond.

kosten
 • opi.jpg
  Opi

  Smeert goed, is makkelijk op te brengen, de lak is niet te dik. Het kwastje is perfect, het is precies goed om je nagel in de breedte te lakken, en dat maakt het makkelijk om zonder knoeien snel te werken. Maar alle testpersonen zijn het er over eens: de lak is behoorlijk transparant en dekt voor geen meter. Je hebt minstens twee lagen nodig om de kleur zelfs maar te zien. Drie is nog beter, maar als de laag lak te dik wordt, beschadigt hij sneller. Toch blijft de lak goed zitten, en bij het verwijderen is het zelfs behoorlijk lastig om alle glittertjes weg te krijgen.

 • essie.jpg
  Essie

  De lak, die niet te dik is, verspreidt zich makkelijk en natuurlijk over je nagels. Essie heeft een fijn kwastje dat je nagels in één keer mooi lakt en makkelijk in gebruik is. Wat echt opvalt is dat de lak verrassend goed dekt voor de lichte kleur. Met één laagje heb je al een mooi resultaat, en twee is echt genoeg. De kleur van deze lak lijkt het meest op de lak van OPI, maar is veel minder transparant. Ook na drie dagen zit de lak nog goed, hij blijft mooi glanzen en wordt dan ook beoordeeld als 'kwalitatief de beste'. En dat voor 75 cent per milliliter!

 • Hema.jpg
  Hema

  De lak smeert niet bijzonder goed, en het kwastje wordt niet erg prettig gevonden. Bij één van onze testpersonen vallen de haren van het kwastje eruit. Maar, ondanks de zeer lichte en wat vlakke kleur roze dekt de lak heel goed, zelfs al na één laag. Met twee lagen zit hij prachtig. Tip: als je een transparante lak dekkend wil maken kun je deze lak heel goed als basis gebruiken. Na drie dagen blijkt dat de lak het aardig heeft gehouden. Een middenmoter, maar voor een héél zacht prijsje.


 • 1loreal.jpg
  L'Oréal

  De lak smeert redelijk uit, maar het kwastje is niet zo fijn. De vorm is te rond, had iets breder gemogen, waardoor het moeilijk is om netjes te werken. Bovendien laat in één geval het kwastje al los in de dop! De lak dekt goed, maar dit was dan ook wel de donkerste kleur roze van het rijtje. Afhankelijk van de handigheid van de gebruikster zijn er één of twee lagen nodig. Na een dag of drie is het mooiste er alweer vanaf, wordt de lak wat dof. De dames vinden de kwaliteit beduidend minder – terwijl je per milliliter de hoofdprijs betaalt.

 • maybelline.jpg
  Maybelline

  Deze lak is net wat te dik, je moet veel moeite doen om de lak er egaal op te brengen. Hij blijft vlekkerig, ook na twee en zelfs na drie lagen. Het kwastje is aan de harde kant, dat maakt het er ook niet makkelijker op. En na drie dagen is de lak heel erg beschadigd. Hij laat gemakkelijk los en de kwaliteit wordt als 'de slechtste van allemaal' beoordeeld.