RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The beauty republic | Sfeerbeeld: Getty Images

_RIJ_cremes-met-foto.jpg

Getest: Oogcreme

Wallen en kringen worden vaak in één adem genoemd, maar je hebt ze zelden allebei. Het plan van aanpak is dan ook verschillend. Er valt veel te kiezen in het schap met bestrijdingsmiddelen van wallen en kringen. Welke zijn aan te bevelen?

 

 

Truc met de concealer
In het geval van donkere kringen biedt een concealer uitkomst: een verhullend make-up product in de eigen huidskleur of hooguit 1 tint lichter, dat je het liefst met een kwastje aanbrengt (bijvoorbeeld HEMA Under Eye Concealer, € 4,25). De concealer moet niet te dik zijn, want dan wordt hij in de loop van de dag craquelé, maar ook niet te dun, want dan doet hij zijn verhullende werk maar heel even.

Wallen
Wallen zijn het gevolg van een opeenhoping van vet en of vocht en een teveel aan huid. Het vet vlak onder het oog is bedoeld als stootkussentje en zorgt dat het oog soepel kan draaien. Maar als je kleine oogkassen hebt is er al snel een teveel aan vet. Dit type wal is vaak erfelijk bepaald. Opeenhopingen van vet kunnen chirurgisch verwijderd worden, maar zo’n behandeling is niet pijnvrij en wordt niet vergoed. Wallen kunnen ook ontstaan als vocht niet goed wordt afgevoerd. Een avondje flink zout eten kan al een trigger zijn, net als alcohol. Laat vochtwallen slinken met crèmes die cafeïne bevatten en daardoor vocht afvoeren. Een oogcrème in een tube met een koude, metalen applicator waarmee je de wal ook masseert, heeft de voorkeur. 

De huid rond de ogen is droger en dunner, en dus wat gevoeliger. Met het ouder worden verslapt de huid, door het teveel aan huid kunnen ook wallen ontstaan. Gebruik een oogcrème altijd van binnen naar buiten, zonder de huid te rekken. Kloppen met de vingertoppen heeft de voorkeur. Een alternatief voor cosmetica is cosmetische acupunctuur, waarbij met minuscule naaldjes wordt gewerkt, die ervoor zorgen dat vocht beter wordt afgevoerd. 

 

Truc met de theelepel
Leg de bolle kant van een theelepel die even in de vriezer heeft gelegen op de wallen om ze te laten slinken.  

Kringen
Donkere kringen onder de ogen kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid speelt een rol, maar kringen kunnen ook ontstaan door slechte doorbloeding. De blauwe bloedvaatjes schemeren door de dunne huid heen. Als je een bleke teint hebt, zijn ze vaak meer aanwezig. Slaapgebrek kan ook donkere kringen geven, net als pigmentatie (denk aan de donkere kringen die Indiase mensen vaak hebben). Slaapgebrek verraadt zich door schaduwkringen en een droge, geïrriteerde en rimpelige huid rond de ogen. De schaduwkringen ontstaan door het verlies van vocht en dus volume. Er vormt zich een ‘kuil’ tussen de oogrand en jukbeenderen. Hier komt een product van pas met veel hyaluronzuur, dat de huid als het ware uitvult. In alle gevallen helpt het om de huid onder de ogen zachtjes te masseren, zodat de bloedcirculatie verbetert. Een werkzame crème kan de afvoer van

opgehoopt bloed verbeteren (bijvoorbeeld Dr. van der Hoog Hydro Active ooggel € 13,49). Een oogcrème met
SPF voorkomt verdere pigmentatie onder de ogen (bijvoorbeeld La Roche Posay Pigmentclar UV SPF 30, € 22,80, te koop bij de apotheek). Een fris oogmasker tegen vermoeide ogen in de vorm van patches kan heerlijk zijn. Er zitten vaak werkstoffen in die de bloedsomloop verbeteren (bijvoorbeeld Matisson Hydro Under Eye Recovery Patch, € 7,46).
 • 1.la-roche-posay.png
  Pigmentclar ogen van La Roche Possay

  Marie testte Pigmentclar ogen van La Roche Possay
  Inhoud: 15 ml.
  Prijs: € 23,99
  Cijfer: 6

  Wat is het? 
  Een egaliserende oogverzorging voor als je blauwe of bruine kringen hebt, ‘een doffe blik of gebrek aan homogeniteit rond de ogen’.

  Werkzame bestanddelen?
  Volgens de bijsluiter ontstaan blauwe kringen door een slechte bloedcirculatie; bruine kringen door een overproductie aan melanine. De phE-resorcinol (dat de huid doet oplichten) en cafeïne (dat pep zou moeten geven) in deze oogcrème
  beloven minder duidelijke kringen en een ‘egale en stralende oogcontour’.

  Hoe smeert het op de snoet?
  Voorzichtig druk je een druppel van de crème uit de tube, die dep je met de metalen applicator over je oogleden. Zachtjes inmasseren, zonodig met de vingertoppen afwerken, klaar. Dat zegt de bijsluiter. Maar zo makkelijk is het niet: de crème is waterig en al snel heb ik te veel crème rondom mijn ogen die ik allemaal weg moet zien te werken. De applicator voelt wel lekker koel aan. En verbeeld ik het me of lijkt de huid onder mijn ogen minder puffy?

  Resultaat?
  De Pigmentclar heeft geen dekkende werking, al doet de lichte crème dat wel vermoeden. Bij flinke kringen – en die heb ik – heb je een concealer nodig om ze enigszins weg te werken. Ook heb ik niet het idee dat mijn kringen op de langere termijn er minder door worden, maar misschien moet je geduld hebben. 

  Aan te raden?
  Nee, ik ben doorgaans dol op de producten van La Roche Posay – no nonsense en betaalbaar -  maar dit spul lijkt niet ergens echt goed voor; niet als concealer en niet als kringenoplosser op de lange termijn.  

  Voordeel?
  De lichte crème lijkt me een frisse oogopslag te geven.

  Nadeel?
  De crème is niet effectief genoeg.

 • 1.VICHY1.png
  Vichy Aqualia Thèrmal oogroller

  Judith testte Vichy Aqualia Thèrmal oogroller
  Inhoud: 15 ml
  Prijs: € 18 bij de apotheek
  Cijfer: 6

  Wat is het?
  Een tubetje met aan het uiteinde een zilverkleurig kogeltje dat rolt. Er zit een ‘versterkende en ontzwellende hydro-gel’ in. En het is oftalmologisch getest. Pardon? Dat zoeken we even op. Volgens Google is een oftalmoloog iemand die voor oogheelkunde heeft doorgeleerd. Mooi zo.

  Werkzame bestanddelen?
  Dextran en Escine. Typische toverwoorden uit de beauty-industrie. Dextran drijft vocht af. Escine brengt de microcirculatie weer op gang. Nu weet je nog niks. Maar het klinkt hoopvol. En mijn wallen zijn fors, daar mag best wat vocht afgedreven worden. Er zit ook kalmerend Thermaal bronwater in, trouwens. En dat belooft droogtelijntjes glad te strijken en kringen te verminderen. 

  Hoe smeert het op de snoet?
  Je knijpt een beetje in de tube en masseert de wal met het verrassend koude en enigszins vochtige kogeltje. Dat voelt fijn aan. De droge huid rond mijn ogen is meteen minder trekkerig en doordat het verkoelt, heb ik in elk geval het gevóel dat ik nu een frissere blik heb.
  In de spiegel zie ik geen verschil, maar dit is ook pas de eerste keer.     


  Resultaat?

  Ik gebruik het rollertje trouw elke ochtend en elke avond en klop met mijn vingertoppen de gel in de huid, zoals de gebruiksaanwijzing voorschrijft. Na drie weken zie ik nog steeds geen verschil, zou dat er na een half jaar wel zijn? Ik vind het wel lekker spul omdat het zo verfrist. Maar ja, dat doet een in kraanwater gedrenkt wattenschijfje ook. 

  Aan te raden?
  Nee, voor die € 18 koop je voor drie jaar voordeelpakken wattenschijfjes.

  Voordelen?

  De huid onder mijn ogen voelt minder droog en zachter aan.

  Nadelen?
  Geen zichtbare verbetering.

  Conclusie?
  Ik wil de Aqualia best het voordeel van de twijfel geven en het tubetje gebruiken tot het op is, maar ik geloof niet dat de gel is opgewassen tegen mijn wallen.

 • 3.HEMA.png
  Hema Hello mirror guess my age 40+ lifting + anti-wrinkle eyecream

  Ingrid testte Hema Hello mirror guess my age 40+ lifting + anti-wrinkle eyecream
  Inhoud: 15 ml
  Prijs: € 5,50
  Cijfer: 6,5

  Wat is het?
  Een iets dikkere crème om - volgens de verpakking - de kwetsbare huid zowel onder als boven de ogen te helpen versterken en herstellen. Verrijkt met een Beautyfeye complex tegen (vocht)wallen, donkere kringen en kraaienpootjes. Ook geschikt om boven de ogen aan te brengen voor een liftend effect. 

  Hoe smeert het op de snoet?
  Het doseren gaat heel makkelijk. Licht knijpen en er komt een klein bolletje crème uit wat precies genoeg is voor één oog. Ik gebruik het alleen onder mijn ogen, de crème smeert goed uit. Het heeft gelukkig geen overdreven geur.

  Hoe voelt het aan?
  Als ik het opsmeer voelt-ie wat nat en plakkerig aan, maar de crème trekt redelijk snel in. Hij glimt wel. En van die glim ben ik niet gecharmeerd, poederen dus. Als ik ’s ochtends mijn ogen nog even schoon moet maken met oogmake-upremover, omdat ik daar de avond ervoor te lui voor was, en daarna de oogcrème gebruik, prikt het nogal. Niet fijn! 

  Resultaat?
  De eerste dagen zag ik helemaal geen resultaat. Na de eerste week ook niet. Ik ben er toch mee doorgegaan en na twee weken begon ik wat verschil te zien. Je moet dus even doorzetten. De huid rond mijn ogen ziet er minder dik en ‘groevig’ uit. Mooi zo!

  Aan te raden?
  Hmm. Ik zie zo weinig verschil dat ik niet nog een tube ga kopen. Ik hoop dan ook dat één van de andere testers het ei van Columbus heeft gevonden, want mijn wallen zien verminderen maakt van mij wel een gelukkig mens.

  Voordelen? 
  Het is niet duur.

  Nadelen?
  Het prikt voor straf als ik ’s ochtends oogmake-upremover gebruik in plaats van de avond ervoor.


  Conclusie?

  Je moet geduld hebben, maar dan is dit een redelijk fijne, verzorgende oogcrème.


 • 2.KIEHL.png
  Kiehl's Line-Reducing Eye-Brightening

  José testte Kiehl's Line-Reducing Eye-Brightening concentrate,
  Inhoud: 15 ml
  Prijs: € 39
  Cijfer: 7

  Wat is het?
  Het is een oogcrème die claimt dat wetenschappelijk is bewezen dat-ie kraaienpootjes en lijntje vervaagt, de huid rondom de ogen fris en helder maakt en donkere kringen reduceert. En dat allemaal dankzij 10,5% pure vitamine C en Haloxyl. Van vitamine C, een antioxidant, is inmiddels bewezen dat het sporen van huidveroudering enigszins vermindert. Haloxyl helpt de huid te versterken waardoor donkere kringen minder zichtbaar lijken en de huid lichter en egaler wordt.


  Hoe smeert het op de snoet?

  Goed. Het is vlinderlichte crème, die snel wordt opgenomen door de huid. Je moet 'm zachtjes bij je oogleden inkloppen nadat je je huid hebt gereinigd. Het is geen concealer, meer een crème die je gebruikt voordat je gaat slapen. De lekker frisse geur dankt-ie aan oranjebloesem. Cosmeticaonderzoekster Paula Begoun waarschuwt dat de vitamine C en de parfum de ogen kunnen irriteren, maar daar heb ik gelukkig geen last van. Begoun zegt ook dat je 'm beter op de rest van je gezicht kunt gebruiken, vanwege de heilzame werking van de vitamine C. Resultaat? Daar valt in een paar weken niet veel over te zeggen, maar ik verbeeld me dat de huid onder mijn ogen frisser lijkt en mijn kringen minder donker zijn.

  Aan te raden?
  Hij is duur – misschien wel te duur. Als je een gevoelige huid hebt, moet je hem niet kopen, maar ik vind hem heerlijk in gebruik. Voordeel? De werkzame bestanddelen schijnen echt te werken. De crème wordt makkelijk door de huid opgenomen.

  Nadeel?
  Vitamine C zo vlak onder je ogen kan irritaties veroorzaken, net als de geurstoffen. De prijs is fors.

 • 5.NIVEA.png
  Nivea Q10 Plus oogroller antirimpel met verkoelende tip

  Karen testte Nivea Q10 Plus oogroller antirimpel met verkoelende tip
  Inhoud:
   10 ml
  Prijs: € 15,29
  Cijfer: 8

  Wat is het?
  Een verfissende, dunne gel die de huid rond je ogen verkoelt.


  Werkzame bestanddelen?

  Q10, een huideigen co-enzym en antioxidant dat de huidcellen meer energie zou geven. Q10 hebben wij van nature in de huid, maar de hoeveelheid neemt met de jaren af. Uit een studie van Beiersdorf, de maker van Nivea, bleek dat na twee weken tweemaal daags gebruik de hoeveelheid Q10 in de huid aanzienlijk toeneemt. De huid kan deze vorm van Q10 dus daadwerkelijk opnemen om de huidcellen van nieuwe energie te voorzien. Maar hoe betrouwbaar is een test van de eigen fabrikant?

  Hoe smeert het op de snoet?
  Voorzichtig onder het oog, van buiten naar binnen rollen.

  Hoe voelt het aan?
  Lekker koud! Trekt snel in. Doseert goed.

  Resultaat? 
  De massage doet goed. Ik heb geen wallen, maar wel kringen, en als het goed is masseer ik zo de restjes opgehoopt bloed weg. Op de lange termijn zou Q10 de huid frisser en elastischer maken en de rimpeltjes moeten verminderen. 

  Aan te raden?
  Ja, makkelijk aan te brengen, hoopvolle ingrediënten. Zeker de moeite waard om uit te proberen.

  Voordelen?
  Geschikt voor contactlensdragers.


  Nadelen?
   
  Geen SPF, en die zou wel ideaal zijn om pigmentvlekjes en nieuwe rimpeltjes te voorkomen.


  Conclusie?

  Doen, maar in de zomer een zonnebrand of dagcrème met SPF eroverheen.