RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

BN_Makeup.jpg

Getest: Make-up remover

Restjes van (waterproof) oogmake-up kunnen irritatie veroorzaken aan je ogen, dus maak ze aan het eind van de dag altijd goed schoon. Welk type reiniger is ideaal?

 

tips

Welke reiniger je nodig hebt, ligt aan de make-up die je gebruikt. In oogmake-up reinigers zitten oplosmiddelen die make-up oplossen, feitelijk in stukjes breken. Dat kunnen oliën of (veilige) alcohol zijn. Waterproof make-up kan worden weggehaald met een olieachtige reiniger, wateroplosbare make-up met een zogeheten ‘polaire’ reiniger (op basis van veilige alcohol). Voor wie én én gebruikt, is de 2-fasen reiniger (met zowel olie als alcohol) een oplossing.

Olie lost vetten op, en waterproof­mascara bestaat voor een groot deel uit vetten. Dus met een olie is waterproof mascara goed weg te halen. Het nadeel is alleen dat je een waasje over je ogen kunt krijgen, dus reinig goed na met water. Olie kun je het beste gebruiken met een wattenbolletje of -schijfje, dat bij andere vormen van reinigers nu juist pluisjes achterlaat. Vaak wordt babyolie gebruikt, kies in dat geval een parfumvrije, omdat parfum de ogen kan irriteren.
• M.A.C. Cleanse Off Oil, € 24
• Bentley Organic Baby Olie, € 10,99

Een polaire of waterachtige formule is lekker fris voor de ogen, maar lost waterproof make-up niet echt op. Wel prettig voor gevoelige ogen, vooral als het product parfumvrij is. Soms bevat zo’n waterformule een klein beetje PEG-7, een vorm van kokosolie, om de vetten in make-up toch op te lossen.
• Etos Verfrissende Oogmake-up Remover € 2,99
• Hema Eye Make-up Cleansing Lotion, € 1,80

Een 2-fasenreiniger bestaat uit een lipide (vet)- en een waterfase, die door te schudden één product worden waar make-up snel in oplost. Goed voor gewone én waterproof­­- make-up, en zonder de hinderlijke oliewaas.
• Biodermal Oogmake-up Remover, € 10,99
• Nivea Double Effect Oogmake-up Remover € 6,49

Een micellaire reiniger bevat kleine zeep­- deeltjes die make-up weghalen. Geschikt voor zowel waterproof- als gewone make-up. Het gaat vaak om een all-over product, dat zowel voor gezicht als de ogen gebruikt kan worden. Maar: de zeepdeeltjes moeten wel even afgespoeld worden met lauw water.
• Filorga Solution Micellaire Anti-Age, € 19,90
• L’Oréal Paris Dermo Expertise Soft Eau Micellaire € 6,29

All-in-one producten die zowel huid als ogen reinigen, zijn vaak waterformules met alcohol. Gevoelige ogen? Let op dat de remover parfumvrij is, en getest is door oogartsen (zie etiket).
• Lancaster All in One Express Cleanser € 20,60
• Hema It’s My Beautiful Skin Day, € 1,95
 • 4Lancome.jpg
  Ingrid test Lancôme Bi-Facil Instant Cleanser

  INHOUD: 125 ml
  PRIJS: € 29,95
  WAAR: bij Douglas
  CIJFER: 8

  Ik kreeg ooit een miniatuur versie van deze reinigingslotion cadeau bij een Lancôme mascara. Het was elke avond een feest om mijn ogen schoon te maken, de mascara vloog eraf. Toen de mini op was, wilde ik een groter exemplaar kopen, maar ai ai, die is wél duur. Toch maar een goedkopere lotion gekocht en dat was helaas geen succes. Als ik voor het slapengaan mijn oogmake-up eraf had gehaald, was daarna in bed nog even een boek lezen geen optie, vanwege het behoorlijk vettige waasje op mijn ogen.

  Dus ik investeerde in de Bi-Facil; probleem opgelost. Deze remover bevat geen olie en is met name geschikt voor gevoelige ogen, én die heb ik. Je moet het flesje goed schudden want de inhoud bestaat uit twee fases (lipide fase en een waterfase). Ik besprenkel de lotion ruim op een wattenschijfje en haal dan mijn make-up weg. Smokey eyes behoeven wat extra aandacht, anders sta ik de volgende ochtend op met zwarte veegjes onder mijn ogen. 

  Voordeel: je kunt voor het slapengaan nog fijn een boek lezen.

  Nadeel: smokey eyes moet je echt flink wegpoetsen.

 • 2.derlon.jpg
  Karin test Derlon milde reinigingsmelk

  INHOUD: 250 ml
  PRIJS: € 0,99 bij o.a.
  WAAR: Boni Supermarkten
  CIJFER: 7 

  Milde reinigingsmelk voor de normale of gemengde huid, volgens het opschrift. De melk is behoorlijk geparfumeerd,
  merk ik als ik een beetje op mijn hand smeer om te proberen. Ik ben benieuwd: mijn huid reageert nogal fel op parfum. In deze melk zou rijstolie zitten, waardoor mijn huid weer zacht zal aanvoelen na gebruik. 

  Schudden hoeft niet. Volgens de fles moet ik de reinigingsmelk masserend aanbrengen op hals en gezicht, en dan afvegen met een tissue of een vochtig watje met Derlon gezichtstonic. Ik gebruik een wattenschijfje en het moet gezegd: alle make-up – ook die op mijn ogen – vliegt eraf. Ik vind de geur te sterk, maar mijn huid reageert niet geïrriteerd. Er blijft een heel dun laagje op de huid achter, dat inderdaad zacht aanvoelt. Als je dat laagje niet wilt, spoel dan je gezicht nog even met lauw water na. Ik ben geen fan van al die tonics, dat maakt mijn huid te droog. 

  Voordeel: de melk die wel voor een héél zacht prijsje te koop is, doet wat hij belooft en verwijdert dus ook oogmake-up. De melk irriteert niet, blijkt inderdaad mild te zijn en is makkelijk in gebruik.

  Nadeel: ik vind de geur niet
  echt prettig, maar dat kan persoonlijk zijn. 

 • 1.-reinigingsolie-oogmake-up.jpg
  Judith test Eye make-up cleansing oil van Hema

  INHOUD: 125 ml
  PRIJS: € 1,80
  WAAR: HEMA
  CIJFER: 7-

  De cleansing lotion die ik regelmatig koop, was op in het beautyschap van de Hema. 

  Er was wel cleansing oil. Heb ik die maar gekocht en meteen dezelfde avond uitgeprobeerd. Tja, olie inderdaad, dus een beetje vettig viel te verwachten. Maar dit is wel érg vettig. Ik knoei er wat van op de rug van mijn hand en het blijft echt als een laagje op de huid liggen. Mijn mascara verdwijnt geloof ik wel, helemaal zeker weet ik het niet, want er hangt een waas voor mijn ogen en ik zie mezelf niet goed in de spiegel. 

  Ik gooi een paar handen water op mijn gezicht, dep met watjes, dat helpt een beetje. Op de tast (ik overdrijf nu natuurlijk een beetje) ga ik in het badkamerkastje op zoek naar een schoonmaakmiddeltje om de olie weg te krijgen. Dat lukt aardig met een gezichtsreinigingsmilk. De volgende ochtend is er geen enkel restje make-up te zien. Goed, voordeel van de twijfel. Die avond probeer ik het opnieuw. Nu ga ik extra voorzichtig te werk, ik doe maar een heel klein beetje olie op een watje en nu gaat het beter. Met beleid gebruiken, dan is dit prima spul.

  Voordeel: alle mascara als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Nadeel: toch dat oliewaasje, ik koop volgende keer weer de cleansing lotion.


 • 5.-Oreal_Paris.jpg
  Anne-Marie test L’Oréal Oog reinigingslotion speciaal voor waterproof

  INHOUD: 125 ml
  PRIJS: € 8,45
  WAAR: Diverse drogisterijen
  CIJFER: 6

  De reinigingslotion is geschikt voor gevoelige ogen, het ver-wijdert doeltreffend waterproof en langhoudende make-up, geeft een heerlijk fris gevoel en laat geen enkel vet laagje op de ogen achter. Althans, dat is wat L’Oréal over dit product zegt.

  Tijd om dat eens te testen.
  Wat er af moet, is doorsnee waterproof mascara.

  Je moet het product eerst schudden zodat het zich mengt tot één geheel. Als het klaar is voor gebruik, besprenkel ik een wattenschijfje en haal dat voorzichtig over mijn oogleden. Het haalt de mascara er in één veeg al behoorlijk goed af, maar het laat helaas wel een vettig laagje achter. Na de reinigingslotion is het absoluut nodig om nog een tonic of een facewash te gebruiken om het laagje vet te laten verdwijnen.

  Voordeel:de volgende dag bij het wakker worden zie ik er niet uit als een panda en belangrijk: de milde oogreinigingslotion
  irriteert inderdaad mijn gevoelige ogen niet.

  Nadeel: ik erger me toch aan dat laagje vet. 

 • 3.-NIVEA.jpg
  José test Nivea Waterproof oog-make-up remover

  INHOUD: 125 ml
  PRIJS: € 5,99
  WAAR: Diverse drogisterijen
  CIJFER: 5

  Sinds jaar en dag gebruik ik kant-en-klare oliepads van de Hema om mijn oogmake-up te verwijderen (beetje vettig, voor de rest prima), voor deze test gebruik ik de oogmake-up remover van Nivea. Dat is een milk waarvan je een beetje op een wattenschijfje doet. Hij voelt zacht en koel aan, ruikt lekker en zo op het oog verwijdert hij mijn make-up soepeltjes, zeker als ik daarna mijn gezicht reinig met een reinigingsmilk en tonic. Fijn ook dat-ie geen vettig laagje nalaat. Maar als ik de volgende ochtend in de spiegel kijk, ben ik minder tevreden: ik zie eruit als een verlopen junk die hard heeft gejankt vanwege een gestolen spuit. De oogmake-up zit bij wijze van spreken nog tot aan mijn oren.  Misschien niet goed genoeg gepoetst? Die avond reinig ik nog wat grondiger, maar weer is de volgende ochtend het resultaat niet optimaal. Er zitten nog steeds veegjes make-up onder mijn ogen. En dat blijft zo, hoe grondig ik de make-up ook probeer weg te halen, helemaal schoon worden mijn ogen nooit. Jammer.

  Voordeel: prettige textuur, ruikt fris, geen vettige waas.

  Nadeel: resultaat is mwahh, vooral de volgende ochtend.