RADAR+ Online

Word Abonnee

Eibertje van Halteren

BN_Eibertje_Kiest.png

Eibertje keurt: CRACKERS

Voedingsdeskundige Eibertje van Halteren onderzocht honderden producten en schreef het boek Eibertje Kiest. Helder en duidelijk laat ze zien waar je op moet letten als je boodschappen doet. Eibertje schrijft in elke RADAR+ over een bepaald product.

 

eibertje

Na het succes van het eerste boek, is Eibertje in "Eibertje kiest meer..." opnieuw boodschappen gaan doen naar de betere producten.

Nee, voor mij geen brood, ik neem een crackertje. Hoor daar de vastbesloten diëter! De cracker heeft een slank imago, maar wie wint de prijs in een gezondheidswedstrijdje tussen een cracker en een boterham?

In brood vind je veel belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vezels, jodium en B-vitamines. Die vezels zijn heel belangrijk, want ze zorgen voor een gezonde darmwerking en ze geven je een vol gevoel. Dus krijg je minder snel trek en grijp je minder snel naar een snack. Vervang je tussen de middag een boterham voor een cracker met weinig vezels, dan zit je minder snel vol. En neem je nog maar cracker. En krijg je later die middag zin in een extra koekje bij de thee. Of je denkt: ach, het is maar een crackertje, daar mag best nóg een plakje kaas op. Allemaal calorieën. 

Ook vind je in crackers niet vaak het belangrijke jodium, dat wel in brood zit. Met een boterham ben je dus eigenlijk beter af. Kies je toch voor de cracker? Neem dan een volkoren variant, het liefst met veel vezels én jodium. Net als bij brood is het niet zo dat een donker product per se beter voor je is. Zo kan een meergranencracker nog steeds laag zijn in vezels, en zorgen bovendien de extra noten en zaden ook nog voor extra vet. 

Als je een cracker neemt als tussendoortje en dus niet als broodvervanger, let er dan vooral op dat er weinig vetten, koolhydraten en calorieën in zitten. Het simpelste cracker-advies: koop een soort met weinig toevoegingen. Hoe minder ingrediënten hoe beter. 

Lees verder en ontdek waar Eibertje wél en níet voor kiest!Afbeelding-wel-niet