RADAR+ Online

Word Abonnee

BN_Water.png

Getest: Waterflesjes

We gaan niet hysterisch roepen dat je minstens twee liter water per dag zou moeten drinken, want dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Maar te weinig drinken is niet goed voor je vochtbalans. Vooral als je aan het sporten bent. Water meenemen, dus. Waar doe je het in? Anne-Marie Rem test drie waterflesjes.
 • Dopper.png
  Dopper (500 ml)

  PRIJS: € 12,50
  WAAR: dopper.com
  De Dopper bestaat uit drie onderdelen: de fles, het witte gedeelte dat je eraf kunt draaien (nu is de flesopening groter) en een dop om de fles af te sluiten. Je kunt drinken door de brede opening (fijn als je ergens stilzit) of de smalle opening (slokjes op de racefiets). Het leuke is dat je van de dop en het witte deel een glaasje op een voetje kunt maken. Ook de Dopper neem ik mee in de tas, hij doorstaat de lekproef keurig. De fles ruikt – hoe zal ik het zeggen – nieuw. Niet lekker. En het water smaakt een beetje plastic-achtig. Ook de nieuwigheid misschien. Na een grondige schoonmaakbeurt in de afwasmachine op 65 °C is de Dopper de volgende dag volstrekt geurloos en het water dat ik erin heb gedaan, smaakt prima. Een nieuwe favoriet is geboren! Ook zo leuk: met de (gratis) Dopper App zoek je heel eenvoudig naar openbare kraantjes, waar je de fles kunt bijvullen. Bovendien ondersteunt de Dopper Foundation samen met Simavi drinkwaterprojecten in Nepal.

 • Spa.png
  Rondslingerend leeg flesje (500 ml)

  PRIJS: vanaf € 1,-
  WAAR: Bij supermarkt of tankstation Om te veel plastic afval te voorkomen zijn herbruikbare waterflesjes zoals de Bobble en de Dopper natuurlijk wel zo fijn. Maar waarom zou je niet een leeg plastic flesje hergebruiken? Zonde van het geld om die maar één keertje dienst te laten doen, dus die neem ik mee in de proef. Ik tover een leeg Spa blauw-flesje van de achterbank van de auto en maak ‘m schoon. Hij mag natuurlijk niet in de afwasmachine, daar is het te heet. Dus ik schrob met name de schroefmond, want die kan bacteriën bevatten. Ik proef geen verschil tussen het mineraalwater dat erin zat en het kraanwater dat ik er nu in heb gedaan. Het flesje is natuurlijk wel fragieler dan de andere twee. Toch doorstaat het, ondanks visioenen van een kletsnatte iPad, heel braaf de mee-in-de-tas-op-de-fiets-test. Ik heb wel de neiging steeds even aan de opening van het flesje te ruiken voor ik een slok neem. Dat komt door het idee van een klein leger krioelende bacteriën in die schroefmond. Thuis boen ik ‘m of mijn leven ervan afhangt. En na twee weken dagelijks gebruik, gooi ik ‘m uiteindelijk toch weg. Geen duurzaam alternatief dus.

 • Bobble_White.png
  Bobble (550 ml)

  PRIJS: € 10,99
  WAAR: waterbobble.nl 

  Het ziet er leuk uit en het heeft een filter dat zuivert terwijl je drinkt. Klinkt gezond. De Bobble is een gepatenteerde, stijlvolle en herbruikbare fles. De ingenieuze, recyclebare koolstoffilter verwijdert chloor uit leidingwater. Maar in het Nederlandse drinkwater wordt al jaren geen chloor meer gebruikt dus daar hoef je het niet voor te doen. Aan het water proef ik niks bijzonders, maar misschien is dat juist een pluspunt. 

  De Bobble is bedoeld als alternatief voor niet herbruikbare plastic waterflesjes. Die zijn immers slecht voor het milieu. Eén filter gaat net zo lang mee als 300 wegwerpflesjes. Dan moet je ‘m vervangen door een nieuw filter dat € 6,99 kost.  

  Het flesje is van stevig maar zacht plastic gemaakt waardoor je er een beetje in kunt knijpen. Je schroeft het filter (het gekleurde gedeelte) eruit, vult het flesje en kunt op pad.

  Op de drinktuit die je kunt afsluiten, zit nog een dopje, dus hij lekt niet. Dat het handig is dat je in het flesje kunt knijpen, blijkt bij de eerste slok. Zonder knijpen moet je behoorlijk aan het tuitje lurken om er wat uit te krijgen.