RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

BN_perzik.png

Getest: Peelings

Exfoliëren betekent dode huid­cellen van je huid verwijderen, zodat je gladder en zachter aanvoelt. Dat kan met allerlei producten, maar de scrub is het populairst.

 

Plastic in scrub, liever niet!
Aan scrubs en tandpasta worden soms kleine plastic bolletjes toegevoegd, die zachtjes de huid of tanden schuren. Na gebruik van de producten komen de plastic deeltjes in het rioolwater en vervolgens in de waterzuiveringsinstallaties. Veel deeltjes worden uit het water gehaald voordat het rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd, maar niet alle. Door export van verzorgingsproducten naar landen als China, Indonesië en Brazilië komen de microplastics door de gebrekkige waterzuivering in deze landen ook in zee terecht. Wie geen cosmetica met microplastics wil, zoekt op het etiket naar de plastics die worden genoemd met hun INCI-naam (International Nomenclature Cosmetic Ingredient). Zodra er polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of nylon-12 op het etiket staat, zitten er ‘microbeads’ in het product. Met behulp van de ‘Beat the Microbead’-app kun je vervolgens de Plastic Soup Foundation helpen en deze producten op een actielijst laten zetten (plasticsoupfoundation.org).

Scrubben en de synoniemen
Een scrub is een ‘exfoliant’. Een gel of crème met piepkleine korreltjes die gebruikt wordt op een schone huid. Het is een snelle manier om van dode huidcellen af te komen. Maar er zijn meer producten die exfoliëren, en die worden nog weleens door elkaar gehaald. Exfoliëren kan namelijk ook met enzymen die de dode cellen losweken. Vaak verwerkt in doekjes, die even snel over de huid gehaald worden. Weer een andere manier is peelen, waarbij zuren worden gebruikt om de dode huidcellen af te voeren. Voor consumenten zijn er milde peelings, in sterkere vorm worden ze alleen door de huidarts of dermatoloog gebruikt. We testten scrubs en andere exfolianten voor je gezicht en met name de natuurlijke, omdat we liever niet willen dat er microplastics in onze cosmetica zitten. Een goede scrub heeft afgeronde korreltjes van rijst, suiker, zout of klei die niet ‘krassen’ op de huid.

Scrubfrequentie
De huid vernieuwt zichzelf continu in een cyclus van 28 dagen. Dode huidcellen zijn de onzichtbare, uitgewerkte cellen die aan de huid blijven kleven. Een teveel ervan blokkeert de opname van verzorgende producten en geeft de huid een doffe uitstraling. Exfoliëren helpt, maar doe dat slechts twee of drie keer per week. Als je het vaker doet, kan de huid gevoelig worden. De huid heeft dode huidcellen namelijk ook nodig, Ze leggen samen met vetstoffen een beschermend laagje over de huid. Wanneer álle dode huidcellen gestript worden, ziet de huid rood en wordt hij overgevoelig voor onder andere de zon.

perzik
 • 2.detuinen.png
  Ingrid test De Tuinen Vitaminen Scrubcrème

  INHOUD: 75 ml
  PRIJS: € 8,99
  CIJFER: 8

  Wat is het?
  De Tuinen zegt: de producten uit onze verzorgingslijn Vitaminen bevatten een uitgekiend vitaminencomplex in de juiste dosering. In deze scrub zijn dit A en E (die werken als antioxidant), en B5 om de celvernieuwing te stimuleren. Hoe smeert het? Het is lekker dikke crème en het smeert dan ook heel makkelijk uit. De geur is ook prima, niet te overheersend. Zo’n geur die je het gevoel geeft dat je heel schoon gaat worden. Een beetje als schone was.

  Hoe voelt het?
  Dik en vettig, en dat vind ik fijn. Ik krijg het gevoel dat mijn huid wordt gevoed met gezondheid. Handig erop en eraf? Het zit er zó op! Eraf is een ander verhaal. Om alle korreltjes weg te krijgen moet ik wel een aantal keer goed mij gezicht met een washand bewerken. Misschien zijn er toch wat overgebleven korreltjes met mij mee naar bed gegaan. Die spoelde ik de volgende ochtend weg onder de douche.

  Resultaat
  Het resultaat is een schone en niet droge huid. Mijn huid is niet rood uitgeslagen van het scrubben. De korreltjes doen hun werk goed. Dat blijkt als ik bij de schoonheidspecialiste een complimentje krijg voor mijn opvallend schone huid!

  Voor herhaling vatbaar?
  Ja, ik gebruik het nog steeds. Voordeel? Mijn huid is echt schoner en voelt lekker na het scrubben.

  Nadeel
  Het is best een klusje om alle korreltjes helemaal weg te krijgen.

  Conclusie
  Ik zeg: doen!

 • 4.nivea.png
  Judith test Nivea Pure Effect Clean Deeper Reinigingsscrub

  INHOUD: 150 ml
  PRIJS: € 6,79
  CIJFER: 8

  Wat is het?
  Een dagelijkse reinigingsscrub die belooft verstopte poriën te openen en voor een egale huid te zorgen dankzij het magnolia-extract en de powerparels.

  Hoe brengt het op?
  De eerste keer dat ik het gebruik, sta ik voor de bad­kamerspiegel bij de wasbak. Ik masseer het spul volgens de regels op de verpakking op mijn vochtig gemaakte gezicht. Het is korrelig, een beetje stug, maar dat lijkt me de bedoeling. Nu hoef ik alleen met wat water de boel te verwijderen. En dat wordt een beetje een toestand, want de powerparels laten zich echt niet met twee handenvol water eraf halen. Het lijkt alsof het goedje zich met elke plens water vermenigvuldigt. Ik heb vast te veel gebruikt. Volgende keer scrub ik onder de douche, dan wordt het niet zo’n zootje.

  Resultaat
  Mijn huid voelt meteen na de scrub strak en glad aan en ik heb gezonde blossen.

  Voor herhaling vatbaar?
  Ja, ik voel echt dat mijn huid schoon is. Schoner dan wanneer ik mijn gebruikelijke reinigingsdoekjes gebruik. Nog even het ingrediëntenlijstje achterop de tube checken. Daar heb je een vergrootglas voor nodig. Oeps, polyethylene. Dat is toch een van de microplastics waarmee de zeeën worden vervuild, en waartegen de Plastic Soup Foundation actie voert?

  Nadeel
  Er zit helaas microplastic in. Voordeel Afgezien van dat plastig ondingetje doet het product uitstekend z’n werk. En niet duur!

  Conclusie
  Volgende keer neem ik mijn vergrootglas mee naar de drogist en kies ik een scrub zonder microbeads.

 • 1.ZARQUAVS.png
  Karin test Zarqa Ultra Soft Face Peeling

  INHOUD: 50 ml
  PRIJS: € 12,95
  CIJFER: 7

  Wat zit erin?
  Op de verpakking staat: 100% parfum- en conserveringsmiddelenvrij, op basis van papaya-extract. Verwijdert dode huidcellen. Een milde enzymatische peeling met sheabutter en hyaluronzuur. Op het ingrediëntenlijstje lees ik dat er ook alcohol in zit. Dat is toch minder goed voor mijn huidje, lijkt mij. Deze scrub heeft geen schurende korreltjes, en claimt daardoor geschikt te zijn voor de gevoelige, de rijpere, de droge of de onzuivere huid.

  Hoe moet het?
  Dun aanbrengen en kort, zachtjes inmasseren. Minuutje laten intrekken. Daarna afspoelen of verwijderen met een lauwwarm vochtig doekje. Dan moet mijn huid zacht aanvoelen, zouden de poriën fijner zijn, en kan de huid weer optimaal dagcrème absorberen.

  Hoe voelt het?
  Als je het dun aanbrengt, smeert het eerst makkelijk, en wordt het snel daarna een beetje dikker. Masseren is dan niet meer prettig, dus ik laat het nu even rustig intrekken. Het voelt als een maskertje en irriteert niet. Met een warm vochtig doekje haal ik het er makkelijk af. Mijn gezicht voelt zacht aan.

  Resultaat
  Tja, wat zal ik daar nou eens van zeggen. Zijn mijn dode huidcellen nu verwijderd? Ik weet het niet. Heb ik nu een peeling gehad, of een soort masker? Ik kan het verschil niet voelen.

  Voor herhaling vatbaar?
  Ik ga de tube zeker opmaken, maar ik denk niet dat ik een nieuwe ga kopen.

  Voordeel
  Mijn huid voelt fris, het irriteert niet en het is gemakkelijk in gebruik. Nadeel Ik kan niet goed beoordelen wat de peeling nu precies doet, en in hoeverre de claims op de verpakking ook maar enigszins worden waargemaakt.

  Conclusie
  Lekker spulletje dat je huid reinigt en verzacht, maar het is mij onduidelijk in hoeverre de claim dat het dode huidcellen verwijdert ook echt klopt.


 • 6.dermalogica.png
  José test Dermalogica daily microfoliant

  INHOUD: 75 ml
  PRIJS: € 66,95
  CIJFER: 6

  Wat is het?
  Een busje vol met witte poeder met een wat onbestemd, medisch geurtje. Strooi een half theelepeltje van de poeder in je natte handen, wrijf ze tegen elkaar en er ontstaat een crèmig papje waarin de werkzame bestanddelen (papaya, fruitzuren en rijstenzymen) vrijkomen. Met dit papje mag je elke dag je huid exfoliëren nadat je die gereinigd hebt.
  Beloofd resultaat: een stralende, zachte huid.

  Hoe brengt het op?
  Ik gebruik de eerste keren het spul terwijl ik onder de douche sta en dat blijkt niet zo’n goed idee. In het busje zitten wat gaatjes waaruit je het poeder kan strooien (zoals ook een zoutvaatje werkt) maar via de gaatjes spettert ook wat water naar binnen. Met als resultaat dat het poeder in het busje is gaan klonteren en ook wat schimmelig ruikt (of verbeeld ik me dat laatste alleen maar?). Het papje laat zich wel makkelijk aanbrengen, is aangenaam van textuur, het schuurt niet, je voelt de korreltjes nauwelijks. Het laat zich ook weer makkelijk afspoelen.

  Resultaat
  Mijn huid voelt na een paar dagen inderdaad zijdezacht aan en het lijkt ook of-ie meer glanst en straalt. Volgens Dermalogica mag je het elke dag gebruiken, maar huidexperts vinden twee tot drie keer per week een beter idee.

  Voor herhaling vatbaar?
  In het busje (75 gram) zit voldoende poeder om maanden vooruit te kunnen. Ik zal hem zeker opmaken (niet meer onder de douche om klonteren te voorkomen), want ik vind het een prettig, zacht product, ondanks de wat vreemde geur.

  Nadeel
  De prijs die exorbitant hoog is. De onbestemde geur. Voordeel Het is een veilig, zacht product dat makkelijk in gebruik is en een goed resultaat geeft.

  Conclusie
  Ik kies de volgende keer toch liever voor een goedkoper product dat ik ook onder de douche kan gebruiken (dat bijvoorbeeld in een tube zit).

 • 3.pomgranate.png
  Anne-marie test een sachet Purederm Deep cleansing peel-off mask ‘pome­granate’

  INHOUD: 10 ml
  PRIJS: € 1,50
  CIJFER: 6-

  Wat belooft het?
  Het gaat op zachte wijze onzuiverheden en dode huidcellen verwijderen, terwijl de krachtige antioxidant granaatappel de huidvernieuwing stimuleert en de stevigheid van de huid verbetert. Mijn vaalwitte aprês-wintersnuitje kan wel een boost gebruiken dus ik ga aan de slag.

  Wat is het?
  Het masker is lichtroze van kleur en heeft een penetrante geur. Ik kan ‘m niet helemaal thuis brengen, maar vermoed dat het de bedoeling is dat het naar granaatappel ruikt aangezien dat op de verpakking staat.

  Hoe voelt het?
  Als een dikke kleverige gel, die zich gelukkig wel makkelijk laat uitsmeren. Je moet wel een beetje doorsmeren want het droogt snel. Na 20 minuten voelt mijn huid gespannen aan en het jeukt. Na een half uur houd ik het voor gezien.

  Gaat het er makkelijk af?
  Ik vind het een uitdaging om het masker er in één keer af te halen. Dat heb ik ook als ik een mandarijntje pel (hoezo dwangneurose?). Voorzichtig begin ik aan de bovenkant te pulken en het lukt!

  Resultaat
  Mijn huid voelt gladder en meer ontspannen aan. Een paar ‘onzuivere’ vlekjes zijn helaas niet verdwenen Voordeel Het smeert goed uit, het maakt mijn huid zachter en is niet duur. Nadeel Tikkeltje hysterische geur, nog steeds die vlekjes.

  Conclusie
  Het is een leuk tijdverdrijf als je van smeren en pulken houdt, maar ik zal het geen tweede keer kopen.