RADAR+ Online

Word Abonnee

Productie: Anne-Marie Rem

BN_getest-wisser.jpg

Getest: Ramen lappen

Als er een zonnetje door de ramen naar binnen schijnt, zie je pas goed hoe vies ze zijn. Lappen dus! Er zijn nogal wat manieren om ruiten schoon te krijgen. Anne-Marie Rem probeerde er drie uit.

3.wisser
 • 2.krant.jpg
  Krant

  PRIJS: Afhankelijk van merk krant
  WAAR: Overal verkrijgbaar
  CIJFER: 9

  Het eerste raam besluit ik schoon te maken met behulp van een krant. Volgens mijn grootmoeders generatie dé one and only manier om een ruit streeploos schoon te krijgen. Eerst moet het raam gereinigd worden met een spons en lauwwarm water met wat azijn erin. Daarna verfrommel ik een kranten-pagina en veeg de ruit droog. En inderdaad: geen streep te bekennen. Ik kan het niet laten om het ook te proberen met keukenpapier. Hoe groot kan het verschil nou helemaal zijn? Nou, groot dus. Het tweede raam zit onder de witte pluisjes en een nare grijze zweem. Hoera voor de krant.

  Tip: gebruik niet de Telegraaf, die laat wel heel hardnekkige inktvlekken achter op je handen.

  Voordeel: goedkoper kan het niet. Nadeel: inktvlekken op je handen.

 • 1.karcher.png
  Ruitenreiniger Kärcher Window Vac WV 50 Plus

  PRIJS: € 54
  WAAR: (o.a. bol.com)
  CIJFER: 8

  De laatste test die ik doe is met de Window Vac-ruitenreiniger. Het apparaat bestaat uit twee delen: een spuitbus met reinigings-middel plus veegstuk en de (snoerloze) Window Vac zelf. De laatste is een relatief klein en licht apparaat dat je moet opladen. Als eerste monteer je het veegstuk (met microvezeldoekje) op de spuitbus en spuit je het reinigingsmiddel op de ruit. Dan uitwrijven met het veegstuk en vervolgens (nu begint het leukste stuk) veeg je ‘m droog met de Window Vac. Dit is vooral zo leuk, omdat je het water als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen en de ruit je werkelijk tegemoet schittert. Ik ben om! Eigenlijk mag ik van mezelf niet nóg een apparaat aanschaffen, maar dit voelt bijna als een nieuwe hobby.

  Voordeel: het gaat razendsnel en heeft een uitzonderlijk glanzend resultaat. Voor mensen met weinig kracht in hun handen is dit een uitkomst.

  Nadeel: wéér een apparaat dat opgeborgen moet worden. En bovendien behoorlijk prijzig voor een klusje dat je ook met een krant kunt doen.

 • 3.wisser.jpg
  Trekker

  PRIJS: Vanaf € 1
  WAAR: diverse huishoudwinkels
  CIJFER: 7

  Dan volgt het raam dat ik met een zeem en een trekker zal schoonmaken. Ook van oudsher een beproefde methode. Het voorwerk is hetzelfde: ik vul een teiltje met water en wat azijn (tegen de vettigheid). Met een grote spons was ik de ruit en trek ‘m daarna droog met de trekker, die ik tussendoor afdroog met een zeem. Ik haal de zeem nog even over de kozijnrandjes en voilà: een blinkende ruit.

  Voordeel: je bent snel klaar.

  Nadeel: beginners moeten er een beetje handigheid in krijgen, en kijk nog eens goed: zie je daar niet nog een streep?