RADAR+ Online

Word Abonnee

Productie: Anne-Marie Rem

cappu.jpg

Getest: Melkschuimers

Geen kunst: een cappuccino met een schuimlaag als een vierseizoenen-dekbed is in een handomdraai gemaakt met een elektrisch apparaat. Anne-Marie Rem heeft geen zin in elektronica en test 3 handkloppers.

3 2  1
     
      • schuimklopper-ouderwets.png
  Ouderwetse schuimklopper

  PRIJS: € 3,25
  WAAR: dille-kamille.nl
  CIJFER: 8

  Dit is vooral een kwestie van bij het fornuis blijven staan met het platte zeefje in de aanslag. Ik breng halfvolle melk in een pannetje heel rustig aan de kook. De grootste uitdaging zit ‘m hierin: de melk moet zo lang mogelijk op het vuur blijven staan en dan moet je de pan precies op het juiste moment van het vuur tillen zonder dat het overloopt. Als dat gelukt is, beweeg je het platte zeefje snel op en neer door de hete melk. Al na een keer of 15 ontstaat er het begin van een mooie, luchtige laag. Maar dan moet je nog wel even doorkloppen. Ik denk aan het aanbod in de winkels van al die luxe melkklop/schuimapparaten, je zou haast vergeten hoe goed het ook heel simpel kan: oldskool kloppen! Ik krijg wel een beetje een lamme arm, maar die neem ik op de koop toe. Ook omdat later blijkt dat dit ding in een handomdraai schoon is (op de hand gewassen) en bovendien in de vaatwasser kan.
  Conclusie: de schuimlaag is top, je moet er wel even de tijd voor nemen.

 • plastic-kloppertje.png
  Plastic kloppertje

  PRIJS: € 6,95
  WAAR: waschbear.nl
  CIJFER: 7

  Een ultralicht plastic geval met eenzelfde klopklop-principe als voorheen. Door het mechanische gedeelte op en neer te halen vormt zich een schuimlaag die bij verhitting mooi dik belooft te worden. Dit apparaatje kun je in een beker zetten of in een pannetje. Zet in beide gevallen het kloppertje neer tot op de bodem. Ik giet een laag melk in een pannetje, schuim het de gevraagde 15 seconden op en zet het vuur langzaam aan. Al snel vormt zich een prachtige lobbige schuimlaag. Precies op het kookpunt haal ik de melk van het vuur en daarna laat ik het schuim (mooi! veel! wit!) even rusten en giet ik de koffi e erbij. De schuimlaag is lichter dus die blijft mooi op de koffi e liggen. Kortom: top schuim, precies wat je verwacht van een goede cappuccino. Het schoonmaken gaat makkelijk en snel. Drogen is lastiger omdat je niet goed bij de achterkant van het zeefje kunt. Conclusie: prima schuimlaag, en handig klein apparaat voor in een smal keukenlaatje.

 • RVS-melkklopper.png
  Rvs melkklopper

  PRIJS: € 17,50
  WAAR: hema.nl
  CIJFER: 5

  Een mooi ontworpen modelletje waar je koude, volle melk indoet. Daarna beweeg je het mechanische gedeelte van de klopper een aantal keer stevig op en neer. Het zeefje zorgt ervoor dat de melk goed ‘opschuimt’. Daarna zet je het kannetje op het vuur om op te warmen. Daar begint het probleem. Het apparaatje is net te smal om stevig op een gaspit te blijven staan. Opletten dus dat-ie niet omvalt. Na een paar minuten ontstaat er een dikke schuimlaag. Vervelend is het geklieder als ik het bovendeel uit de klopper haal. Maar de melk is goed heet en de schuimlaag is een plaatje. De binnenkant van het kannetje blijkt te zijn aangebakken. De viezigheid is er moeilijk af te halen. Uiteindelijk lukt het na hard boenen. Ook moet je heel goed opletten dat je ‘m goed afdroogt. Het gaas van de klopper heeft de neiging snel te roesten. Iets wat ik na een paar dagen al zie gebeuren.
  Conclusie: de melk is top, het schoonmaken van het ding is een crime.