RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Frank van Lonkhuyzen | Fotografie sfeer Getty Images | Fotografie fotoboeken: Jill Kottier

BN_getest_fotoboeken.jpg

Online een fotoboek maken

Je digitale camera staat vol plaatjes. En dan staan er op de smartphone ook nog honderden foto’s. Fijn al die herinneringen. Helemaal als je een fotoalbum maakt dat je lekker ouderwets kunt doorbladeren.

Waar kun je fotoboeken bestellen?

Zonde om al je mooie foto’s in diverse apparaten te laten zitten. Allerlei aanbieders laten je zelf een fotoboek maken en bestellen via internet. Het Duitse Cewe Color produceert de boeken voor fotoalbum.nl, AH en Kruidvat. Concurrent Albelli heeft een eigen website en vervaardigt ook de fotoboeken voor de Hema. Verder kun je nog een album samenstellen bij Fujiprint, Pixum en Elka Color. Ook Apple biedt via iPhoto de mogelijkheid om een album te creëren en te bestellen.

Hoe dik wordt je boek?

We zijn een creatief volkje. In Nederland worden meer dan twee miljoen fotoboeken per jaar gemaakt. De prijzen variëren en beginnen bij € 27 voor een A4-formaat boek met 24 pagina’s (zie overzicht op de volgende pagina). Reken daar nog een paar euro bovenop voor verwerkings- en verzendkosten. Daarop kun je besparen door het boek zelf op te halen bij Hema, Kruidvat of speciaalzaak. Heb je veel foto’s te verwerken, kies dan voor een aanbieder die je het gewenste aantal pagina’s per twee laat uitbreiden. Dat kan bij Albelli, Hema en Apple. De Kruidvat-software verplicht je om meteen acht pagina’s bij te bestellen en op fujiprint.nl schiet je ineens van 24 naar 40 fotopagina’s.

Hoe ziet dat boek eruit?

Bij het maken van een fotoboek is een van de eerste keuzes: wil ik een liggend, staand of vierkant album? Het staande formaat is geschikter voor portretten. Wie veel landschappen heeft geschoten, neemt een liggend fotoboek. Zonder er veel meer voor te betalen, kun je bij veel aanbieders kiezen voor echt fotopapier in een leporello- of lay-flatbinding. Deze boeken blijven mooi open liggen op de koffietafel, omdat ze geen gelijmde rug hebben. De kleurverlopen op fotopapier zijn vloeiender dan op gewoon papier. Albums met een ringbandje en een plastic voorkant staan niet erg leuk in de boekenkast. Gelukkig vind je bij de meeste leveranciers boeken met een linnen kaft. De buitenkant kan worden verfraaid met de opdruk van een titel, ook op de rug (soms tegen bijbetaling). Voor de kaft van het Kruidvat-album kun je één of meer van je eigen foto’s kiezen (bij de prijs inbegrepen). Het boek van Apple is gemaakt van een mooie zware papiersoort en komt met een chique papieren omslag met foto’s, ook op de binnenflap. Lever je donkere plaatjes in met weinig contrast, dan drukt Apple die gewoon zo af. De Kruidvat-software biedt ‘automatische fotoverbetering’ bij het samenstellen van je fotoboek en dat is een aanrader. Het kleurverloop en de helderheid van onze foto’s in het Hema-album is echt prachtig.

Software downloaden

Er zijn websites die je een album laten samenstellen via je browser, zoals fotovoordelig.nl. Maar op de meeste sites kun je gratis software downloaden om een fotoboek mee te creëren. Vergeleken met de browservariant biedt de albumsoftware meer flexibiliteit en mogelijkheden. Denk aan het gebruik van speciale kaders, eigen achtergronden of panorama-foto’s over twee pagina’s. De speciale fotoboek-software slaat je werk lokaal op en dat is een geruststellend idee.

Gemakkelijk in het gebruik?

Hoewel er verschillen zijn in gebruiksvriendelijkheid werkt de fotoboekensoftware van de diverse aanbieders steeds volgens hetzelfde principe. Na het downloaden en installeren van het programma navigeer je naar een map met bronfoto’s. Die plaatjes worden klein weergegeven in een verticaal venster, links in beeld. In een groot rechtervenster (het fotoboek) trek je kaders waarheen je de gewenste plaatjes sleept. Die kun je voor het gemak eerst laten sorteren op datum. Sommige programma’s bieden aan om het fotoboek automatisch voor je te vullen. Kies hier niet voor: het levert steevast een vreemd boek op vol verkeerd aangesneden foto’s in een voorgekookte lay-out. Het is beter om de regie zelf in handen te houden bij het samenstellen van je album. Het fotogereedschap van Hema en Albelli werkt comfortabel en intuïtief. Bij de Kruidvat-software is het in eerste instantie niet duidelijk hoe je fotoblokken kunt verslepen en zijn er geen hulplijnen te vinden waarmee je plaatjes uitgelijnd op een pagina kan krijgen. Ook het aanpassen van de helderheid van een achtergrond levert veel hoofdbrekens op. Wel een goede service is dat de prijs van het Kruidvat-boek voortdurend onder in beeld staat. Dat is ook het geval met de software van Fuji. Het totaalbedrag verandert bij het toevoegen of verwijderen van pagina’s. Dat gaat bij Fuji meteen per 16 pagina’s en bovendien moeten we de optie ‘auto-opmaak’ in de Fuji-software talloze keren uitzetten, wat ‘t werken aan het fotoalbum er niet prettiger op maakt.

Apple doet een beetje moeilijk

Hoewel Apple-gebruikers met iPhoto prima fotobewerkingssoftware in handen hebben, lijkt het programma niet toegespitst op het ontwerpen en bestellen van fotoboeken. We gebruikten iPhoto ’11 en moesten even slikken. Apple is toch zo gebruiksvriendelijk? Waarom is het dan problematisch om een tekstkadertje toe te voegen? Of zelf een lettertype te kiezen? De software vraagt vriendelijk of we twee, drie of vier foto’s op een pagina willen, maar is verder niet erg flexibel. Een foto over twee pagina’s verdelen? Pas na lang turen blijkt die mogelijkheid ergens diep in een menu te worden aangeboden. Een prijs voor het fotoboek staat niet in beeld en bij het bestellen blijkt een creditcard nodig te zijn. Het uiteindelijke resultaat is oogstrelend, maar de procedure had wat comfortabeler gekund.

Het ontwerpen kan beginnen

Je map met losse foto’s staat in beeld. Wat nu? Tijd om creatief te worden met schaduwrandjes, tekst en achtergronden. Daar ben je zo een paar uur zoet mee, aannemend dat je 24 pagina’s of meer gaat vullen met herinneringen. Tip: op cewe-fotoboek.nl staan voorbeeldfotoboeken en handige adviezen voor het ontwerpen van je eigen album. Nog een tip voor wie van plan is vaker fotoboeken te maken: kies één pakket en raak daaraan gewend. Iedereen kent de frustratie van het leren omgaan met een nieuw computerprogramma. Maar met wat goede wil en doorzettingsvermogen kan ook de grootste digibeet de fotosoftware in de vingers krijgen. Beloning: een flitsend fotoboek. En het hoeft niet allemaal op één dag af. Je kunt een project tussentijds opslaan op de harddisk, zodat je de volgende dag verder kunt werken aan je boek. Waarschuwing bij het samenstellen van een vakantie-album: het is niet de bedoeling dat het werken aan het fotoverslag langer duurt dan de vakantie zelf.

Online bekijken

Hema en Albelli maken het kosteloos mogelijk om je fotoboek vast door te bladeren op internet, terwijl je wacht op bezorging van de papieren versie. Een handige service: als je de link doormailt naar vrienden kunnen die ook meegenieten van je creatieve arbeid. Wachttijden Is je ontwerp eenmaal af en doorgestuurd, dan kun je vrij snel beschikken over je felbegeerde fotoboek. De Hema belooft vervaardiging en verzending van het boek binnen vier werkdagen en inderdaad ligt ons werkje binnen een week in de winkel (er zat een weekend tussen). Bij Apple werken ze erg vlot: binnen vier dagen wordt een bestelling vervaardigd en thuisbezorgd. Om af te kunnen rekenen, zijn bij Apple wel een creditcard en een account in de Apple Store nodig. Bij Kruidvat en Fujiprint ligt onze opdracht binnen een week klaar in een winkel in de buurt. Overzicht De prijzen in het overzicht hiernaast zijn van voorjaar 2015.

Wij hebben vier fotoboeken aangemaakt en daarna onze bevindingen grondig getest. Bekijk hier de uitkomst.

BA_wordabonnee