RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan

BN_spelletje-doen-kleur_.jpg

Getest: Spelletjes

Binnenblijfweer, dus tijd voor een spelletje. Aanraders voor jong en oud voor bij het haardvuur. Of gewoon aan tafel natuurlijk.

Lenen kan ook

Liever spelletjes lenen in plaats van kopen? Check via Google of er een Speelotheek bij je in de buurt zit. Spelletjes zijn vaak ook tweedehands te koop via Marktplaats. Er is zelfs een speciale site voor tweedehands spellen: tweedehandsspellen.nl. Ook bordspelmania.eu heeft een marktplaatsfunctie, naast een hoop informatie over bordspellen. Uitgespeeld? Ruil je spel via een ruilsite, zoals ruilmee.nl.

 

RADAR_onderaan pagina_site 
 • 5.De-weerwolven.jpg
  De Weerwolven van Wakkerdam

  Leeftijd: 10+
  Aantal spelers: 8 - 18 

  Een spel voor wat grotere groepen, en daarmee ideaal voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. Het spel draait om verdenken en verdacht maken. Elke speler heeft een rol: als gewone burger of weerwolf. Er zijn ook nog speciale karakters, zoals de heks en de jager. Elke nacht – als alle spelers hun ogen sluiten – wordt er in Wakkerdam een onschuldige burger in koelen bloede vermoord door de weerwolven. Aan de arme inwoners van het dorp de taak om bij dag de weerwolven te elimineren. Maar ja, wie zijn de weerwolven? Vast Henk, die zich een beetje onttrekt aan het overleg. Of juist Janine, die maar blijft tetteren dat het Paul wel moet zijn. Wie redt het dorp?

 • 4.set.jpg
  Set

  Leeftijd: 6+
  Aantal spelers: 1 - 8 

  Het woord dat dit spel het best typeert? Snel! Een rondje Set! duurt niet lang en daarnaast komt het ook nog eens in het spel zelf op snelheid aan: wie ziet het snelst de juiste kaarten? Het doel van Set! is om zo snel mogelijk setjes te maken. Er liggen twaalf kaarten met symbolen op tafel. Die symbolen zijn er in vier eigenschappen met drie variaties: vorm, kleur, aantal en vulling. Dat levert bij elkaar... eh... behoorlijk veel mogelijkheden op. Wie het snelst een setje van drie kaarten ziet, waarvan alle eigenschappen of allemaal hetzelfde zijn of juist allemaal verschillend, roept Set! De clou is om rustig te blijven onder de immense druk van al die (on)mogelijkheden. En de druk van de medespelers natuurlijk.

 • 3.qwirkle.jpg
  Qwirkle

  Leeftijd: 8+
  Aantal spelers: 2 - 4 

  Een spel dat doet denken aan Domino, Scrabble en Rummikub in één. Qwirkle wordt gespeeld met stenen met zes verschillende symbolen in zes verschillende kleuren die tegen elkaar aan moeten worden gelegd. Elke speler krijgt er zes, en blijft aanvullen tot de stenen op zijn. Voor mooie rijtjes is een bonus te verdienen en wie zijn stenen allemaal weet te gebruiken, krijgt ook extra punten. Klinkt simpel, en dat is het ook. Maar dat maakt het niet minder leuk: niet voor niets heeft dit spel de afgelopen jaren al vijftien spellenprijzen gewonnen.


 • 2.brugge.jpg
  Brugge

  Leeftijd: 12+
  Aantal spelers: 2 - 4 

  Brugge is een zogeheten expertspel. Er komt behoorlijk wat tactisch inzicht bij kijken om het tot een goed einde te brengen. En behoorlijk wat attributen ook: naast het speelbord zitten er in de doos onder andere 165 kaarten, 50 arbeiders, 45 noodlotfiches en vijf dobbelstenen. Ingewikkeld? Zeker! Maar dat is juist de uitdaging. De spelers zijn kooplui in het vijftiende-eeuwse Brugge. Ze proberen bondjes te smeden met de machthebbers van de stad en beconcurreren elkaar om invloed, macht en status. Eitje natuurlijk, ware het niet dat de stad ook nog eens bedreigd wordt door de pest, overstroming en brand. Door de overdaad aan karakters zijn er duizend wegen die naar Brugge leiden: elk spel verloopt dus totaal anders.

 • 1.-bert-bever.jpg
  Bert Bever

  Leeftijd: 4+
  Aantal spelers: 1 - 4

  Een mooi uitgevoerd spel met in de hoofdrol Bert Bever. Hij bewaakt de boomstammen in de dam in de rivier. Maar het zal eens niet: een stel beverkinderen – de spelers dus – proberen de stammen van hem te stelen. Een voor een schuiven ze stiekem een stammetje uit de stapel. Heel voorzichtig: als Bert gewiebel voelt, staat dat garant voor een fikse woedeaanval. Wie heeft er een vaste hand en weet de meeste boomstammen buit te maken?