RADAR+ Online

Word Abonnee

Productie: Maarten van den Biggelaar

BN_mayo.png

Getest: Keukenhulpje / kloppers

Maarten van den Biggelaar en zijn dochter Summer (10) testen een vork, een gewone garde en een spiraalgarde. Ze kloppen er mayonaise mee. Wat werkt het best?

postit

 
 • HEMA-tafelvork.png
  Vork Bari

  Prijs: € 4,25
  Waar: hema.nl
  Cijfer: 7

  Om een goede kloptest te doen, hebben mijn dochter Summer en ik besloten om mayonaise te maken. Zelf­gemaakte mayonaise is natuurlijk gezonder en veel lekkerder dan welke fabrieksmayonaise dan ook. Voor de test doen we in drie identieke kommetjes om te beginnen een eidooier, wat mosterd en een beetje citroensap. Heel langzaam gieten we beetje bij beetje zonnebloemolie in het eerste kommetje. Met de vork klop ik heel stevig en al snel (binnen een minuut) zie je het ei binden met de olie. Als dat eenmaal is gelukt, kan er niet zo veel meer fout gaan. Beetje rode wijnazijn, nog wat citroensap, peper en zout en eventueel wat goede olijfolie erbij om de mayo iets meer diepgang te geven. Resultaat: een mooie gladde mayonaise.

 • garde.png
  Ballongarde Best

  Prijs: € 11,95
  Waar: kookwinkel.nl 
  Cijfer: 8

  Een vork werkt prima, je hebt er alleen wat meer geduld voor nodig. Met de ballongarde gaat het allemaal een stuk sneller. Het duurt slechts een halve minuut voor het ei bindt met de olie. Het resultaat is net iets lobbiger dan de mayo die we met de vork klopten. Dat komt doordat je er meer lucht doorheen kan kloppen. Resultaat: lekker stevige mayonaise, die mooi blijft ‘staan’. Klein minpuntje: je moet wel even oefenen voor je de slag, die een ballongarde van je verlangt, te pakken hebt.

 • spiraal.png
  Spiraalgarde Paderno

  Prijs: € 12,50
  Waar: kookwinkel.nl 
  Cijfer: 9+

  Dan nu de spiraalgarde. Zelfde procedure. Maar met een nog sneller resultaat dan de ballongarde. Als een speer verandert het ei en de olie in een heerlijke mayo. De spiraal werkt het allerbest, en dus wordt met deze garde de kans op mislukken aanzienlijk kleiner. Kinderen leren mayo te maken, is natuurlijk leuk en leerzaam. Er voltrekt zich immers een klein wonder: door alleen maar een beetje te kloppen, veranderen olie en ei in een saus waar alle kinderen blij van worden. Summer raadt iedereen aan de spiraalgarde te kiezen. Die is het snelst en het makkelijkst.