RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Thea Seinen | Fotografie: Getty Images

GettyImages-594378433CP.jpg

Vliegende gasten

Tuinexpert en vogelaar Thea Seinen maakte van haar stadstuin een vogelparadijs. Met nestkasten, schuilgelegenheid, een bessenbosje en genoeg voer en water. Er is altijd wat te beleven, van het uitvliegen van de jonge mezen tot de merel die hoog in een boom zit te zingen.

GettyImages-166265072

Voor mij begint het voorjaar als de zanglijster en de merel me wakker zingen.

Ik kijk met enorm plezier naar het geflirt tussen de mannetjes en vrouwtjes en het af en aan vliegen met allerlei nestmateriaal voor de bouw en de bekleding van de nesten. En dan komt de dag waarop de jonge mezen voor het eerst de nestkast verlaten en nog wat onbeholpen door de tuin fladderen; je kan me niet gelukkiger krijgen. Vogels zijn trouwens ook nuttig in je tuin, want ze vangen massa’s schadelijke insecten en slakken. Eind februari, begin maart hebben ze het druk met het vinden van een partner, het bouwen van een nest en het voeren van de jongen. In mijn voor- en achtertuin nemen vogelparen hun intrek in de nestkasten of ze bouwen een nest in de bomen en struiken.

Wil je ook (meer) vogels in de tuin? Hang dan zo snel mogelijk een of meer nestkasten op. De vorm, de afmetingen en de vliegopening bepalen voor welke vogelsoort de nestkast geschikt is. Een koolmees zal het nooit lukken om in de kast voor pimpelmezen te kruipen. Dat past gewoon niet, hij is te groot voor de vliegopening met een doorsnee van 28 mm. Bij een kast met een vliegopening van 32 mm lukt het wel. De roodborst en de merel willen graag een halfopen kast. Huismussen nestelen graag zo dicht mogelijk bij elkaar. Daarom telt een mussennestflat meerdere ‘appartementen’. Merel, zanglijster, heggenmus en winterkoning bouwen hun nesten ook in klimop, bomen en struiken. Het nestje van de heggenmus zit altijd heel goed verstopt. Ik heb heggenmussen in mijn tuin, maar ben hun nestjes nog nooit tegengekomen. De merel doet niet moeilijk. Er zijn gevallen bekend die gewoon in een bloembak nestelen, tussen de violen en de petunia’s.

Zo hang je een nestkast op

  • Kies een rustige plek en hang de kast niet in de volle zon. Daar wordt het te warm voor de vogels. Richt de vliegopening naar het noordoosten. De kans op inregenen is aan die kant het kleinst.
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Hang de kast zo goed op dat hij muurvast zit en niet gaat slingeren in de wind.
  • Kies een plek waar de kat niet met zijn pootje naar de jongen in de kast kan hengelen.
  • Komen er ook bonte spechten in je tuin? Breng dan rond het vlieggat een metalen plaatje aan, zodat de specht niet in het hout kan hakken en eieren of jongen rooft.