RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Beeld: Getty Images, iStockphoto

fort-knox.jpg

Tips voor inbraakpreventie

Je gaat natuurlijk niet relaxed met vakantie als je weet dat er vaak in de buurt wordt ingebroken. Verklein de kans op insluipers en diefstal. Volg de wijze raad op van de politie én van een ex-inbreker.

 

promo3nrs

Alles ingepakt, ijskast ontdooid? Op naar drie weken zuidkust. Nog even de deur dichttrekken en de sleutel onder de bloempot leggen, zodat de buurvrouw erin kan om de planten water te geven. Stop! Niet handig. Wil je je huis inbraak-proof maken dan gaat het er vooral om dat je zorgt dat een dief niet snel te werk kan gaan. Voor dieven geldt: ‘hoe vlugger hoe beter’, beaamt Evert Jansen, die zelf heel wat woninginbraken op zijn naam heeft staan. Hij was verslaafd en had continu geld nodig, maar inmiddels is hij al jaren afgekickt en als ‘ervaringsdeskundige’ verbonden aan de Stichting Veiligheid & Preventie (veiligheid-preventie.nl). Regelmatig geeft hij voorlichtingsavonden om inbraken te voorkomen: ‘Er wordt vaak gedacht dat het vooral professionele criminelen zijn die toeslaan: types die je huis dagenlang observeren en vervolgens hun slag slaan. Maar in 98% van de gevallen gaat het om gelegenheidsdieven, de niet zo lieve jongens uit de wijk.’ Die maak je het lastig met dit plan van aanpak in drie delen: afsluiten, afschrikken en afleiden.

 

1. Afsluiten

Dat die sleutels onder de bloempot niet zo’n goed plan zijn, kon je zelf al bedenken. Maar ook al liggen ze daar niet, dan nog geef je inbrekers vrij spel als je huis niet goed is afgesloten. En dat blijkt heel vaak het geval te zijn.

Een checklist:

 • Zorg dat niet alleen de voordeur goed dicht is, maar ook de ramen. Vergeet niet het wc-raampje, de balkondeur, het zolderraam en de garage.
 • Laat geen sleutels in deur- of raamsloten zitten. Doe je dat wel, dan maak je hengelen (met een kleerhanger door de brievenbus vissen) of een gaatje boren om zo bij de sleutel te kunnen erg aantrekkelijk.
 • Over die brievenbus in de deur gesproken: sluit ‘m – bijvoorbeeld met een kap – af. Post kun je door PostNL laten bewaren of (in Nederland) door laten sturen. Op postnl.nl vind je meer info.
 • Inbraakstrips om ramen en deuren voorkomen ‘flipperen’: het indrukken van een slot met behulp van een bankpasje.
 • Een schuifpui is de droom van iedere inbreker omdat ze meestal makkelijk open te breken zijn. ‘Cilindertrekken’ is een populaire methode. Er wordt dan met bijvoorbeeld een accuboor een stalen schroef in het slot gedraaid. Met een kerntrekker – simpel te bestellen op internet – trekt een crimineel het slot er vervolgens zo uit: binnen 30 seconden is-ie binnen. Voorzie dus ook puien van een hoogkwalitatief en goed gemonteerd slot.
 • Zo’n effectief slot herken je aan het zogeheten SKG-logo en een aantal sterren dat de ‘inbraak­werende’ graad aangeeft. Eén ster staat voor standaard, twee voor zwaar en drie sterren voor ‘extra zwaar inbraakwerend’.
 • Zeker weten dat je safe zit? Laat je huis inspecteren door een bedrijf dat is aangesloten bij Politiekeurmerk Veilig Wonen (te vinden via politiekeurmerk.nl). Dat kan ook het juiste hang- en sluitwerk installeren, waarmee je de kans op een geslaagde inbraak met 90% vermindert. Is alles in orde, dan ontvang je een certificaat.

 

2. Afschrikken

Een slecht afgesloten woning is een boevenwalhalla, maar er zijn meer redenen waarom gespuis jouw huis als inbraak-favoriet bestempelt. Met stip op nummer 1: slechte verlichting. Logisch, hoe donkerder, hoe meer onbespied en hoe groter de kans op succes. Investeer dus in goede buitenverlichting. Evert Jansen: ‘Er is verlichting die automatisch aangaat als het gaat schemeren, maar veel beter vind ik lampen met sensoren die alleen aanspringen als iemand het huis nadert. Zo zijn buren ook meteen alert.’

En er zijn meer maatregelen om je huis minder aanlokkelijk te maken: 

 • Snoei struiken in de tuin zodat inbrekers zich minder eenvoudig kunnen verschuilen.
 • Zorg dat ladders en kruiwagens buiten inbrekers-bereik staan, zodat je dieven niet makkelijk faciliteert.
 • Hetzelfde geldt voor vuilnisbakken. Die zijn wel een heel makkelijk opstapje naar het balkon. Zet ze tijdens vakanties dus weg in een afgesloten berging of garage. Is dat geen optie, dan raadt Jansen aan om kliko’s – bij het balkon vandaan – met een fietsketting aan elkaar vast te zetten: ‘Gereedschap om die door te zagen heeft de gemiddelde inbreker niet bij zich.’

 

3. Afleiden

Alles is dicht en alle zaken die een inbraak versimpelen heb je weggehaald. Maar als je een tijd weg bent, blijft je huis een aantrekkelijk doelwit. Inbrekers weten dan namelijk dat ze de tijd hebben. Zorg dus dat je de indruk wekt dat er steeds iemand thuis is.

Daar zijn meerdere manieren voor:

 • Zet tijdschakelaars op lampen, zodat er elke avond licht brandt. Evert Jansen adviseert meerdere schakelaars te gebruiken en ze te laten verspringen, zodat bijvoorbeeld van 6 tot 7 het licht in de keuken aangaat, daarna in de woonkamer en ‘s avonds laat in de slaapkamers.
 • Laat de boel niet te smetteloos en geordend achter. Een halfleeg koffiekopje op tafel wekt de indruk dat er geleefd wordt. En vraag buren die de post voor je opstapelen die uit het zicht te leggen.
 • Schakel hulptroepen in om de gordijnen regel­matig – liefst dagelijks – open en dicht te doen. Jansen voegt daaraan toe: ‘Laat ze vooral de gordijnen van de slaapkamers op de boven­verdieping niet vergeten. Als die ‘s nachts open blijven, valt dat meteen op.’
 • Vraag buren om hun auto regelmatig bij je voor de deur of op de oprit te zetten.
 • Foto’s van die fantastische bergwandeling of dat heerlijke visje aan het strand op Facebook of Instagram zetten? Niet doen: dan weten ook dieven dat je de hort op bent. Kun je het toch niet laten om je belevenissen te delen? Zorg dan dat je privacyinstellingen zo staan dat alleen familie en goede vrienden kunnen meegenieten.