RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: SaltySock

SaltyStock-Merel-Corduwener-6089.jpg

Zoemloze zomer

Niet omringd worden door kriebelende, zoemende, krioelende, prikkende beesten wordt een makkie dankzij deze diervriendelijke insecten-aanpak.

Bijen

Als je één dier niet wilt bestrijden, is het de nuttige bij. Steken doet-ie niet snel, tenzij je wild om je heen gaat slaan. Wil je het bijenrisico desondanks verkleinen, draag dan geen felle (bloemen)kleuren. Doe als een imker en draag wit. Word je alsnog gestoken, verwijder de angel dan liefst met een pincet en koel de plek met ijs. Is er sprake van een steek in mond of keel, heftige zwelling of andere (allergische) reactie? Bel meteen 112.

 

Fruitvliegjes

Nul etensrestjes is de beste remedie tegen fruitvliegjes. Houd de keuken dus brandschoon en vervang sponsjes en doekjes regelmatig. Fruit op de fruitschaal was je bij aankoop en rottende vruchten kieper je onmiddellijk weg. Een basilicumplantje neerzetten kan ook helpen. Als dat niet werkt, lok je ze – toegegeven: minder diervriendelijk – met een open wijnfles met een restje wijn erin: ze zijn dol op gisting en sterven een bedwelmende dood.

 

Mieren

Om mieren buiten de deur te houden, trek je een streep met schoolbordkrijt op de plek waar ze graag binnen komen, tussen terras en schuifpui bijvoorbeeld. Zodra ze het krijt ontwaren, maken ze rechtsomkeert. In huis helpt pepermuntolie. Doe een paar druppels met een klein laagje water in een sprayflesje en spuit dat rondom het nest. Op tropische dagen spray je meteen een beetje in je nek en op je polsen: pepermunt is trouwens ultiem verfrissend.

 

 

Vliegen

De belangrijkste maatregel tegen hordes vliegen in de keuken is alles spic en span houden: geen vieze afwas laten staan en de vuilnisemmer op tijd legen. Is die prullenbak leeg en schoon, dan kun je er wat tea tree olie indruppelen. Masseer meteen een paar druppels in je haar, dan zoemen ze niet graag rond je hoofd. Lavendel is een welriekende vliegenverjager, maar het meest werkzaam blijft het om te investeren in goede horren voor ramen en deuren.

Muggen Voor een mugvrije nacht is een klamboe eigenlijk de enige effectieve remedie, eventueel gecombineerd met oordopjes tegen gekmakend gezoem. Kaarsen, sticks en armbandjes met citronella werken hooguit een paar uur. Die kun je dus wel inzetten om het prikrisico tijdens een picknick te verkleinen. Dichtbij de barbecue of tuinfakkels gaan zitten kan werken, omdat muggen een hekel hebben aan rook. Sommigen zweren bij het slikken van biergisttabletten, omdat je lichaamsgeur daardoor onaantrekkelijk zou worden voor muggen. Het proberen waard als je stapel wordt van muggen en bulten. Ook Vicks Vaporub, dat potje mentholbalsem tegen hoest en verkoudheid, wordt veelgenoemd als middel om muggen op afstand te houden en als verkoeler bij jeuk. Moet je wel tegen de sterke geur kunnen. 

 

 

Wespen

Minder storend en geweldloos dan het veel gebruikte bodempje limonade-siroop is kruidnagel. Zet een schaaltje met water en kruidnagels op tafel en wespen kiezen het hazenpad. Alleen kruidnagel werkt ook. Neem een potje mee naar het openluchtzwembad, strooi er een paar op je handdoek en je blijft wespvrij. Ook slim: niet uit blikjes drinken en kindergezichten en -handen meteen schoonmaken na het eten van een ijsje. Toch gestoken? Dan geldt hetzelfde advies als bij de bijensteek bovenaan.