RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Richard Hassink | Fotografie: Dana van Leeuwen | Styling: Ilona Jongepier | Visagie: Bianca Fabrie (House of Orange)

1_S9C9353_RGBC.jpg

Een zee van rust

Je hebt helemaal geen zin om handdoek aan handdoek te liggen op een overvol strand. Er zijn gelukkig ook stille plekken langs de Noordzeekust. Maar daar moet je wel even wat voor doen. 

Met een Noordzeekust van 353 km waarvan 254 km met mooie, brede stranden en duinen, mag je Nederland gerust een strandland noemen. Niet alleen op buitenlandse toeristen oefenen de stranden een grote aantrekkingskracht uit; ook Nederlanders zelf gaan er op een zomerse dag graag naar toe. Gevolgen: ellenlange files, overvolle parkeerplaatsen en knetterdrukke stranden. Dat zorgt voor stress en dat wil je nu juist op zo’n dag niet. Op de Waddeneilanden en in Zeeuws-Vlaanderen zijn de stilste stranden van Nederland te vinden, maar die zijn voor een dagje heen-en-weer voor veel mensen net even te ver weg. Toch kun je ook op maximaal twee uur rijden van Utrecht rustige stranden vinden.


En dan ineens is het heel stil tussen Noordwijk en Zandvoort…

Tussen de drukke badplaatsen Noordwijk en Zandvoort is – hoe vreemd het ook klinkt – een vrij geïsoleerd stuk strand te vinden. Het gebied Langevelderslag ligt tussen de Noordwijkse Golfclub en de Amsterdamse waterleidingduinen en kent maar één toegangsweg, met een grote parkeerplaats waar je voor € 3 een hele dag parkeert. Loop je dan nog een stuk noordelijk door de duinen, en neem je strandopgang 28 dan heb je het stilste stand van het gebied te pakken. Maar ook bij strandopgang 27 bij de grote parkeerplaats is het niet druk en heerst een relaxte sfeer. Daar vind je ook strandtent Nederzandt waar je lekker op het terras kunt zitten en waarvandaan je ook allerlei activiteiten kunt ondernemen, zoals surfen, powerkiten of mountainbiken in de duinen.
Wil je liever per fiets op zoek naar deze stille strandplek, neem dan de trein naar Zandvoort, pak bij het NS-station een ov-fiets en rijd in zuidelijke richting over het fietspad door de duinen. Een mooie fietstocht van zo’n 10 kilometer waarbij je ogen en oren ook aan hun trekken komen; Langevelderslag staat bekend als telplaats van bijzondere vogels.

De Zandmotor is een door mensenhanden gemaakt schiereiland

Scheveningen en Kijkduin zijn op zomerse dagen vaak stervensdruk, maar ga je wat zuidelijker, dan zie je steeds minder zonnende lijven. De badplaats Ter Heijde ligt in het Westland, tussen de duinen en pal aan de kust. In het dorpje zelf is het vaak lastig parkeren, maar op stranddagen is er net buiten het dorp een tijdelijk parkeerterrein waar je gratis je auto kwijt kunt. Bijzonder is de Zandmotor, een schiereiland tussen Ter Heijde en Kijkduin dat twee kilometer breed is en één kilometer de zee insteekt. Het schiereiland is in 2011 aangelegd om te onderzoeken of de zee zelf kan zorgen voor de verspreiding van 

zand. Wetenschap en recreatie gaan hand in hand, want met de Zandmotor is nog meer strand ontstaan. In het begin gold er nog een zwemverbod, inmiddels is zwemmen overal toegestaan. Van Ter Heijde loop je in 20 minuten naar de Zandmotor (1,5 km). Met de fiets ben je er in 5 minuten, via het vrij nieuwe fietspad dat van Kijkduin naar strandslag Vlugtenburg loopt. De horeca is bij Ter Heijde niet overdreven, maar de strandpaviljoens zijn prima. Wil je aan het eind van een stranddag wat luxer eten, ga dan naar hotel-restaurant Elzenduin, gelegen in de duinen. Neem dan wel nettere kleding mee, want in je zwemkleding en T-shirt voel je je daar niet op je plek.


Koelbox mee en hop naar Julianadorp

Hoe verder weg van de Randstad, hoe rustiger het strand. Dat geldt ook voor de stranden in de kop van Noord-Holland. Boven Callantsoog waar het in de zomer gezellig druk is, ligt Julianadorp. Het dorp ligt wat landinwaarts en is nou niet echt de meest aantrekkelijke badplaats van Nederland, maar het strand is mooi. En rustig. Vooral bij strandopgang Falga, ten noorden van Julianadorp. Daar vind je geen voorzieningen maar dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat het er zo rustig is. Neem dus een koelbox mee, en je beachvolleybal, want er is genoeg ruimte om vrijuit te ballen. Net als veel andere badplaatsen heeft Julianadorp ook een naturistenstrand, ten zuiden van het dorp bij strandopgang Drooghe Weert. Daar is het over het algemeen ook rustig.
Bij alle vier strandopgangen van Julianadorp is een parkeerplaats waar je de hele dag gratis kunt staan. Met het streekvervoer is het een mijl op zeven, vooral omdat je dan nog een flink stuk moet lopen, maar als je de trein neemt naar Den Helder Zuid en daar de ov-fiets pakt, ben je binnen twintig minuten bij strandopgang Falga.

Angst om hutjemutje te liggen is er op Texel niet

Op en neer naar de meeste waddeneilanden voor een dagje strand is te veel gedoe, maar Texel is de uitzondering. Voorwaarde is dan wel dat je de trein naar Den Helder pakt en daarna verdergaat met de fiets, anders wordt het snel te duur en kost het te veel tijd. De veerboot brengt jou en je fiets in twintig minuten en voor € 5 naar Texel. Vanaf de haven fiets je dan in 25 minuten naar Strandpaviljoen Paal 9 in Hoorn. ‘Het Texelse strand, vooral het zuidelijke deel daarvan, is misschien wel het mooiste en meest ongerepte strand ter wereld’, claimt de website van het strandpaviljoen. Dat lijkt wat grootsprakerig maar feit is dat het strand op Texel heel weids is, en maar liefst 30 km lang. Angst om hutjemutje te liggen is daar ongegrond. En mocht je tussen het zon aanbidden door nog oog voor natuur hebben, dan kun je in de Hors, op een half uur loopafstand, zien hoe duintjes ontstaan. Op de enorme strandvlakte
broeden dwergsterntjes. Als je voor Texel kiest, maak er dan ook echt een lange, leuke dag van en ga ’s avonds lekker eten in een van de tientallen restaurants in Den Burg. De Luwte is een aanrader, met goed eten in een ontspannen sfeer. Niet voor niets scoort dit restaurant een 8,9 op Iens.nl. Houd wel de tijd in de gaten, want de laatste boot vaart om 21.00 uur terug naar de overkant.

Met elke meter die je over het strand van Breezand loopt, wordt het rustiger

Files op weg naar het strand heb je niet in Zeeland, zelfs niet op de heetste dag van het jaar. Stranden zijn over het algemeen veel rustiger dan in Zuid- en Noord-Holland. Dat komt ook omdat er zoveel van is. Zeeland heeft maar liefst 650 km kust, al bestaat die lang niet altijd uit zandstrand. Vanuit Utrecht (2 uur met de auto) is Breezand (bij Vrouwenpolder) niet het dichtstbijzijnde Zeeuwse strand maar wel verreweg het mooiste: breed, rustig en schoon. Als je dan toch de moeite neemt naar Zeeland af te reizen, plof dan niet meteen neer, maar loop nog een stukje richting Domburg. Met elke meter die je loopt, wordt het rustiger. In plaats van over het strand kan je ook door de duinen lopen. Bonus: je hoort er nachtegalen zingen. Heb je ’s avonds nog tijd om een hapje te eten, rijd dan even naar Domburg, een van de gezelligste badplaatsen van Nederland. In De Visbar serveren ze verrukkelijke visgerechten, uiteraard inclusief Zeeuwse mosselen. +