RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Diet Groothuis

Ventileren.jpg

De poetsvrouw

Kunnen wij eigenlijk nog wel poetsen en schrobben? Dichteres en journalist Diet Groothuis gelukkig wel. Dit keer gooit ze de midden in de winter de ramen open voor de broodnodige frisse lucht.

banner-abo-promo-2

Het is winter, ik zit binnen. Niet de hele dag natuurlijk. Ik kom heus elke dag buiten. De ene dag meer dan de andere, maar absoluut elke dag. Fietsen naar werk en winkels, een blokje om, een stevige wandeling, een stukje rennen. Maar op het strand mijn blote vel koesteren in gloeiende zonnestralen zit er niet in, en ook niet gezellig in de tuin eten met z’n allen.

Frisse lucht in huis, heerlijk

Binnen zitten hoort in de winter. Het heeft ook wel wat, genoeglijk cocoonen met kaarsjes en warme dranken of met je sloffen aan met een dekentje op de bank eindeloos series kijken. Maar mijn huid raakt z’n glans kwijt, mijn poriën ­slibben dicht en mijn longen en luchtwegen veranderen gaandeweg in stofzuiger­zakjes die te lang niet zijn geleegd. Daar is van alles tegen te doen natuurlijk. Naar buiten, een massage, naar de sauna, een wintersportvakantie. Maar ik wil de hele dag een fris gevoel, niet af en toe. Wantrouwig bekijk ik de ventilatieroosters in mijn nieuwe, goed geïsoleerde huis. Hoeveel frisse lucht komt daar helemaal doorheen? Tijdens het koken en douchen zet ik een raam open en ’s nachts ook, maar verder? In de zomer stonden alle ramen hier dag en nacht op de kiepstand. Op een uitermate fris moment gingen ze dicht en werden vergeten. Resoluut zet ik ze allemaal terug in de kiepstand en haal diep adem. Frisse lucht in huis, lekker! Het scheelt meteen. Minder hoofdpijn en het huis ruikt anders, frisser, bij binnenkomst. Ventilatie is een precair onderwerp. De bouwwereld breekt er al jaren zijn tanden op stuk, de overheid ook. De meeste huizen ventileren namelijk ronduit onvoldoende en bevatten lucht met ongezond hoge concentraties schadelijke stoffen.

Goed luchten na koken en douchen

Daar kun je nare klachten van krijgen. Luchtweg- en ademhalingsklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid of erger. Veel mensen realiseren zich niet dat hun gezondheidsklachten door een slecht binnenklimaat worden veroorzaakt. Terwijl het eigenlijk best simpel is: om de lucht in huis gezond te houden moet je goed luchten tijdens en na koken en douchen, maar vooral permanent zorgen voor luchtverversing, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Tegenwoordig worden nieuwgebouwde huizen voorzien van ventilatie­systemen. Schokkend genoeg voldoen die, volgens onderzoeken van RIVM en onderzoeksbureaus, voor meer dan de helft niet aan de wettelijke normen, die bovendien zwaar verouderd zijn. Aanpassing van die normen zit er voorlopig niet in. Mijn advies? Zet lekker een raam open. ’s Avonds op de bank tocht het in mijn nek. Ik doe een wollen dekentje om en trek een extra trui aan. En de energie­rekening? Ik zie het zo: als ik de hele dag in mijn regenpak rondloop ga ik zweten. Voor mijn huis geldt hetzelfde.

Nog meer handige schoonmaaktips?

Bestel nu voor slechts €24,95 een jaar lang RADAR+ en ontvang 'het grote poetsboek' cadeau.