RADAR+ Online

Word Abonnee

Diet Groothuis

Ramen-lappen.jpg

Feelgoodklusje: Ramen Lappen

Kunnen wij eigenlijk nog wel poetsen en schrobben? Dichteres en journalist Diet Groothuis gelukkig wel. Dit keer verlangt ze naar de lente en gaat ze de ramen te lijf voor meer licht.

Het is donker in huis. De kaarsjesmaand ligt ver achter ons en het mag wel lente worden. Maar het is februari. Ons lichaam snakt naar licht. Meer licht. Zelfs als het een dag niet regent en er een kleine zon dapper schijnt, is er deze maand gewoon te weinig licht en duurt het te lang voor het buiten warm wordt. Februari is de maand van nog even door­bijten. Wat kun je daar tegen doen ­behalve op skivakantie gaan, licht­therapie volgen of hele dagen door het bos rennen? Dat laatste is ­overigens een prima idee (af en toe een uurtje is ook goed). Want ­buiten, ook al is het zo grauw en grijs dat de lucht bovenop je lijkt te vallen, neem je toch dat brood­nodige beetje licht tot je en voel je je beter dan wanneer je binnenblijft. Dus ga gewoon toch naar buiten.  

Handen uit de mouwen
Je kunt ook makkelijk en snel zorgen voor meer licht in huis. Bedoel ik nou serieus ... Jazeker, dat is gewoon een kwestie van de ramen lappen! Ik moet ­eerlijk bekennen dat ik ’t zelf ­zelden doe. Raar, want ramen ­wassen is een echt feelgoodklusje met wekenlang beter zicht als beloning. Het is weinig werk, supersnel klaar en geeft veel instant genoegen. In een paar minuten heb je een middelgroot raam binnen én ­buiten gedaan. Dat wil zeggen: als je geen vensterbank vol spullen hebt. Heb je die wel, dan duurt het, oké, iets langer. Je wast nu eenmaal het best en snelst ramen met een lege vensterbank. Maar zelfs als die van jou vol planten en andere gezelligheid staat, kost ramen wassen weinig moeite.

Eeuwige vriend: azijn
Maakt het uit hoe? Nee. Je kunt er een hele onderneming van maken met twee emmers water, sponzen, zemen en speciale ruitenreiniger. Dat laatste is bepaald niet goed voor het milieu en je hebt het niet nodig. Maak het jezelf gemakkelijk met een simpele emmer handwarm water met een scheut schoonmaak­azijn erin, een paar goede micro­vezeldoeken en een trekker. Voor de extra vieze plekken (vogelpoep!) kun je een algemene allesreiniger gebruiken. Een trekker is handig, vooral als je veel water gebruikt. Voor mensen met gewrichts­klach­ten is een Window- Vac, een soort water­­­stofzuigertje, prettig, dan hoef je geen zware emmer met water te tillen.

Doek- of sponsmens?
Wie gehecht is aan spons en zeem: spoel een natuurzeem niet uit in al te heet water, daar kan hij niet tegen. Als hij hard is kun je hem een paar uur weken in ­karnemelk en uitspoelen met lauw water. Is hij erg vies: uitspoelen in lauw water met groene zeep. Oh, en die microvezeldoeken? Wassen op 60 graden. Zonder wasverzachter, anders werken ze niet meer.

3 schone ramen tips:

  • Schijnt de zon? Wacht tot het bewolkt is. Anders krijg je strepen.
  • Als je in een lakse bui bent, weet dan dit: met een stuk keukenpapier en schoonmaakazijn kom je een heel eind.
  • Sommige mensen zweren bij de ramen droogvegen met een krant. Ik vind het niks. Probeer gewoon uit of het iets voor je is.