RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

4Naamloos-1.jpg

Tuinieren geef mij maar rozen

 

  • Geef in februari/maart en in juli biologische rozenvoeding.
  • Bedek de grond rond de voet van de roos in het najaar met goed verteerde compost om de structuur van de grond te verbeteren.
  • Knip de uitgebloeide bloemen uit rozen- struiken. Dat zet ze aan om nog meer bloemen tevoorschijn te toveren.
  • Spuit luizen met een straal koud water van knoppen, bladeren en takken of haal ze met de hand weg.
  • Verwijder geregeld blaadjes met vlekken, gele blaadjes en opgerolde blaadjes. Gooi ze bij het gewone huisafval en vooral niet bij de compost om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Snoei indien nodig in het voorjaar. Wanneer en hoe dat verschilt per roos. Vraag bij aankoop hoe de roos gesnoeid moet worden en bewaar het plantenlabel. Daarop staat de snoeitijd vermeld. Veel rozenkwekers geven in maart snoeiworkshops.
    GettyImages-466682848

Half mei komen de eerste rozen in bloei. Vanaf dat moment ontluikt de ene na de andere roos. Rozen zijn mooi, ze bloeien rijk. Staan ze eenmaal in je tuin, op het terras of balkon, dan heb je er jaren lol van. Dus wat wil je nog meer? Rozen zijn ook multifunctioneel: voor iedere stijl en toepassing is er een roos te vinden. Patiorozen en stamrozen zijn de toppers voor potten en bakken. Klimrozen overdekken tuinpoorten en pergola’s met een bloemenzee en zetten schuttingen en gevels van boven tot onder in de bloemen. Struikrozen zijn de sterren in de zomerborder. En wil je een rozenhaag? Die staat niet alleen mooi, maar vormt meteen een barrière voor viervoeters en andere ongewenste gasten.

 

Koop geurende rozen pas in juni, dan bloeien ze zeker en kun je ruiken wat je koopt

Graag een plekje
in de zon Planten in de tuin De komende maanden koop je rozen die in pot zijn gekweekt. Die kun je het hele jaar planten. Kies een zonnige plek. De kluit van een roos in pot moet zo diep geplant worden dat de bovenkant op gelijke hoogte komt met de grond eromheen. Stort op de bodem van het plantgat speciale rozengrond. Rozengrond is beter dan potgrond of gewone tuingrond. Dompel de kluit in een emmer water, maak de wortels met de vingers wat los, zet de roos in het plantgat, vul op met rozengrond. Druk met de voet aan.

Planten tegen een muur
Plant klim- en leirozen minstens 50 cm van de gevel. Door de dakoversteek en omdat baksteen vocht aan de grond onttrekt, heeft de roos anders snel te lijden van droogte. Zet de roos schuin in het plantgat en leid de takken naar het klimrek of de strakgespannen draden tegen de muur of schutting.

Planten in potten en bakken
Zorg voor afvoergaten en stort onderin een laag hydrokorrels. Vul met rozengrond.

Kieswijzer • Patiorozen zijn lage miniatuur­-rozen die geschikt zijn voor potten, bakken en allerlei plantschalen. Bekend zijn de witte ‘Kent’ en de roze ‘The Fairy’. • Rozen voor de border? Let vooral op de hoogte. Plant bodembedekkende rozen voorin en struikrozen achterin de border. • Let bij een rozenhaag op de hoogte als je uitzicht wilt houden. Rozen voor hagen tot 150 cm: ‘Schneewittchen’, ‘Bonica’ en ‘Ballerina’. Voor een forse haag is de bottelroos, Rosa rugosa, prachtig. • Kies voor een rozenboog of tuinpoort de doornloze ‘Zéphirine Drouhin’ met dieproze, geurende bloemen. Daar blijf je niet met jas, trui en haar in hangen. • Klimroos in de schaduw? ‘New Dawn’ met zachtroze bloemen is de bekendste, de sterkste en een van de langst bloeiende. • Je hebt rozen die vier tot zes weken bloeien zoals Rosa moyesii en ‘Bobbie James’ en rozen die van geen ophouden weten zoals ‘Bantry Bay’. Die bloeien van juni tot in het najaar. De kort bloeienden dragen na de bloei mooie rozenbottels die in het najaar en de winter voer zijn voor vogels.