RADAR+ Online

Word Abonnee

Vlekken.jpg

Oma-middeltjes

 Groothuis,Diet-NIEUW-(Jelmer-de-Haas)

Diet Groothuis werkt als journalist en columnist, schrijft gedichten en geeft poëzieworkshops. Met het ongekend populaire Het Grote Poetsboek maakte ze poetsen hip. In het beste geval word je er rustig van.

 

poetsboek---groothuizen

Diet Groothuis schreef Het
Grote Poetsboek, onmisbaar in
elk huis­houden. Atlas Contact, € 19,99

Over vlekken valt van alles te ­zeggen. Vooral dat ze een mens vrij plotseling tot razernij kunnen ­brengen. Een vlek overkomt me vaker dan me lief is. Een lichte troost: ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Zeg eens eerlijk, hoe vaak gebeurt het jou, een vlek op een nieuw shirt, een lichtgekleurd vloerkleed of die mooie bank? ­Bijkomende irritatie: een vlek doet zich altijd voor op een uiterst ­ongewenst, onpraktisch moment.

Wijn op je jurk
Je bent op een borrel. Geconcentreerd sta je met een ­potentiële opdrachtgever te praten, een glas rode wijn in je linkerhand. Je neemt een achteloze slok. Een onhandige achteloze slok. Een druppel wijn glijdt langs de rand van het glas, op je jurk. Let wel, je ­representatieve, mooie jurk. Je kijkt naar beneden. Pal op je borst prijkt een indrukwekkend rode vlek. Je weet dat je nu onmiddellijk in actie zou moeten komen. Hup naar de drankhoek, een scheut witte wijn eroverheen. Daarna naar de wc om een en ander na te behandelen en droog te deppen. Maar dóé je dat ook? Ik zou niet graag iedereen de kost geven die vrolijk verbeten doorbabbelt, glimlacht over de vlek, misschien een opmerking over wijn maakt, en wat het aan kan richten. Wie loopt daadwerkelijk weg?

Poep op het kleed
Of wat dacht je hiervan? Baby of peuter, of hond of kat, heeft een ongelukje op het lichtgekleurde vloerkleed. Is er tijd voor een ­uitgebreide boensessie? Eerst met een lepel de troep wegschrapen, dan met heet water de vlek betten, met een warm sodasopje de vlek behandelen, nadeppen met schoonmaakazijn tegen de stank, droogdeppen met een handdoek? Of moet je eigenlijk op een holletje naar een afspraak? Bovendien weet je meestal niet meteen hoe je een vlek moet aanpakken. Snel googelen ligt voor de hand, maar wees gewaarschuwd: er staat, ook wat vlekken betreft, ongelooflijk veel onzin op het wereldwijde web. Beter kun je een paar standaardregels uit je hoofd leren en ervoor zorgen dat je een aantal basiszaken altijd in huis hebt. Nee, geen dure vlekverwijderaars uit de supermarkt of de drogist. Veel van oudsher overgeleverde oma-middeltjes zijn goedkoper, milieuvriendelijker en meestal ­minstens zo goed. Koop soda, een pot groene zeep, een fles schoonmaakazijn en een nagelborsteltje. Ook handig om in huis te hebben: mild afwasmiddel. Onthoud vooral: hoe onhandig het ook uitkomt, kom meteen in actie. Als een vlek eenmaal is ingedroogd, krijg je hem moeilijker weg.

 

Vlekkentips

  1. Volg bij de meeste vlekken waaronder vetvlekken, een driestappenplan: behandel eerst met flink heet water, daarna met afwasmiddel, en als beide niet werken met groene zeep.
  2. Als het een kledingstuk betreft, was je het daarna in de was­machine. Bank of vloerkleed: goed droog deppen, anders krijg je kringen.
  3. Behandel een bloedvlek met spuug en koud water of laat hem weken in melk. Geen heet water gebruiken, dan stollen de eiwitten in het bloed. Indien ­nodig: week de vlek in zout water of sodawater.