RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

tuin.jpg

10 tuin uitstapjes

Van een geweldige pluktuin en een beeldschone mediterrane tuin tot een inspirerende siermoestuin en een groene oase in het hartje van Amsterdam.

GettyImages-467550817

 2bestelnu

Pluk je eigen boeket
Zelf bloemen plukken en ter plekke een boeket schikken, dat kan in de pluktuin van Festina Lente Tuin in Katwijk. Naast de pluktuin zijn er voorbeeldborders en een ­kwekerij waar planten uit de pluktuin en borders te koop zijn. Daarmee maak je thuis je eigen pluktuin.
Open: donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur.
Toegang: gratis. Festina Lente Tuin, 1e Mientlaan 13, Katwijk, festinalentetuin.nl en de-werkplaats.info
>>>Tip Goed te combineren met een duinwandeling of luieren aan het strand of een bezoek aan de tuin van Museum Voorlinden.

 

Weldadige rust
Een gezond dagje uit, dat wordt het zeker als je de A.Vogel Tuinen bezoekt. Hier groeien de ­planten die de basis vormen van de ­A.Vogel-producten. In de tuinen te midden van het bosrijke Landgoed Zwaluwenburg heerst een wel­dadige rust. Volg het 2 km lange wandelpad, proef van de bloemen en planten, pluk je eigen kruiden voor de thee en bezoek de landgoedwinkel.
Open: dagelijks van 10.00-17.00 uur. De landgoedwinkel is op zon- en feestdagen gesloten.
Toegang: gratis. A.Vogel Tuinen, Landgoed Zwaluwenburg, Eperweg 3-5, ‘t Harde, avogel.nl
>>>Tip Goed te combineren met bezoek aan het historische centrum van Elburg.

 

Koninklijk wandelen
Alleen al vanwege de beroemde barokke tuinen is een bezoek aan Paleis Het Loo de moeite waard. Als extra kun je tot 29 september de Oranjewandeling maken in Paleispark Het Loo. Die voert langs het badpaviljoen, theepaviljoen en de koninklijke botenhuizen.
Open: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00. Toegang: € 7,50, gratis met museumkaart. Paleis Het Loo, hoofdingang via Amersfoortseweg, Apeldoorn, paleishetloo.nl
>>>Tip Goed te combineren met een fietstocht door de bossen van de Veluwe. 

 

Alsof je in Zud-Frankrijk bent
Ben je dol op die mediterrane sfeer van het zonnige zuiden? Breng dan een bezoek aan Kwekerij Bastin. Daar geuren een paar honderd soorten lavendel, tijm, rozemarijn, salie en marjolein je tegemoet. In de borders groeien en bloeien nog veel meer kruiden en vaste planten. Neem plaats op het heerlijke terras en waan je even in het buitenland.
Open: woensdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur, tijdens lavendeldagen in juli en de Salvia- en prairieplantendagen in augustus ook op zondag.
Toegang: gratis. Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek/Hulsberg (gem. Nuth), bastin.nl
>>>Tip Goed te combineren met een wandeling door het ­Limburgse heuvelland.

 

1001 ideeën
Trek voor de Tuinen van Appeltern maar de hele dag uit. ­Wandel langs de meer dan 200 voorbeeldtuinen en geniet van de enorme borders die in ­volle bloei staan. Alle planten en bloemen die in ons land verkrijgbaar zijn, zie je hier toegepast. Daardoor kun je ze allemaal ook zo goed vergelijken. Nergens anders doe je zo veel ideeën op.
Open: dagelijks van 10.00-18.00 uur.
Toegang: € 12,50. Tuinen van Appeltern, Walstraat 2A, Appeltern, appeltern.nl
>>>Tip Stap na het bezoek aan boord van de Pannenkoekenboot voor een 75 Minutenvaart op de Waal.

Mozaïek in de natuur
Alleen te voet en op de fiets is de Millinger Theetuin bereikbaar. En dat maakt het juist zo leuk, want de route gaat door ­natuurgebied De Millingerwaard. Je ­arriveert na het beklimmen van een ­heuveltje. ­Eenmaal boven heb je zicht op de schitterende tuin vol exotische planten en oriëntaals-­mediterrane accenten in de vorm van ­mozaïeken, waterpartijen en ­exotische planten. Dit is een heer­lijke tuin waar je op de terrassen kunt ontbijten, lunchen en high teaën.
Open: tot 31 oktober dagelijks van 10.00-18.00 uur. Toegang: € 5 incl. consumptie. Millinger Theetuin, Klaverland 9, Millingen aan de Rijn, millingertheetuin.nl
>>>Tip Goed te combineren met knooppunten-fietstocht ‘Rondje pontje’, degelderse-poort.com.

 

Museumtuin Zin in een dagje Amsterdam?
Kies een zonnige dag en zoek de rust en de schoonheid op van de tuin van het Rijksmuseum. Er staan genoeg stoelen en bankjes om te genieten van de borders, de fonteinen, eeuwenoude bomen en de waterpartijen. Dit is een heerlijke oase met internationale allure in het hartje van de stad.
Open: dagelijks van 09.00-18.00 uur.
Toegang: gratis. Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam, rijksmuseum.nl.
>>>Tip Breng meteen een bezoek aan het Rijksmuseum, Stedelijk Museum (stedelijkmuseum.nl) of Van Gogh Museum (vangoghmuseum.nl).

 Moestuin en wijngaard Tuinderij
Land en Boschzigt is de oudste biologisch-dynamische kwekerij van ons land met een idyllische ligging te midden van de Gooise buitenplaatsen. Hier zie je hoe groenten, kruiden en klein fruit op een gezonde manier worden gekweekt. Naast de kweekbedden, zijn er ook kassen en de ­ommuurde wijngaard. Met restaurant en natuurvoedingswinkel waar de oogst van de dag en wijn van eigen wijngaard te koop is.
Open: dinsdag t/m zaterdag, 09.00-18.00 uur.
Toegang: gratis. Tuinderij Land en Boschzigt, Leeuwenlaan 34, ‘s-Graveland, landenboschzigt.nl
>>>Tip Goed te combineren met Gooi- en Vechtstreek, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

 

Mooie groenten
Kwekerij De Boschhoeve is alom bekend vanwege de ‘potager’ ofwel de mooie siermoestuin. Dat is een kleuren- en vormenspektakel van rode boerenkool, palmkool, stokbonen met schitterende bloemen, pompoenen en kalebassen afgewisseld door kleurige ­klimmers en bloeiers. Hier zie je live het bewijs hoe mooi het is om groenten en zomerbloeiers te combineren.
Open: 9 februari-1 oktober donderdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Op 7 en 8 juli: dahlia- en ­brocantedagen. Zaterdag 31 augustus en 1 september: Dahlia spektakel. Zaterdag 14 september: Oogstfair. Donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober: Tableware & Flowers.
Toegang:
meestal gratis. Kwekerij De Bosch­hoeve, Boshoeve 3, Wolfheze, boschhoeve.nl
>>>Tip Goed te combineren met Veluwe brocante route.