RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Thea Seinen

GettyImages-611885486.jpg

Licht in de tuin

Voor de sfeer – die ene boom mooi uitgelicht. Of voor de veiligheid – een bewegingssensor floept aan als er iemand langs de tuindeur loopt. Uitgekiende tuinverlichting is een goed idee. En je legt zo’n lichtplan makkelijk zelf aan.

 

1. Veilig en eenvoudig

Kies ‘t liefst voor 12 en 24 volt ledbuiten­verlichting omdat dat veilig en makkelijk te installeren is. De 12 en 24 volt ledverlichting is energiezuinig en heeft een levensduur van tien jaar of langer. Ledverlichting werd ooit als koel en fel ervaren. Nu zijn er ook ledlampen die een sfeervol, warm licht geven. De led­verlichting van verschillende merken installeer je via het plug-and-playsysteem ofwel je klikt de diverse onderdelen aan elkaar. In tegenstelling tot 230 volt verlichting hoef je er geen geulen van 50 cm voor te graven. Die diepte is voor grondkabels van overheidswege verplicht als je kiest voor 230 volt. Daarvoor moet vaak de hele tuin op z’n kop. De ­transformator voor de 12 of 24 volt kun je het beste binnen ­installeren, anders moet er een buitenstop­contact komen.

2. Begin met een lichtplan

Schaf niet zomaar tuinverlichting aan. Maak aan de hand van de plattegrond van je tuin eerst een lichtplan. Daarvoor vind je goede tips op de site van bijvoorbeeld In-Lite (in-lite.nl). Geef op de plattegrond terras, trap, gazon, schutting, berging, muur, grote boom, borders en bloembakken aan. En bepaal waar je de verlichting wilt hebben, welke richting het licht moet schijnen en of het gaat om sfeerverlichting of functionele verlichting. Geef vervolgens de plaats van de kabel aan op de plattegrond. Plan de kabel langs of onder het tuinpad of terras of leg de kabel langs de gevel om hem mooi weg te werken en te voorkomen dat je de kabel raakt bij het spitten, planten of onkruid wieden.

3. Aan de slag

Aan de hand van het lichtplan dat je online hebt gemaakt, maak je een boodschappenlijstje met behulp van de website van het merk waarvoor je kiest. Je hebt in elk geval een geaard stopcontact nodig, een transformator die de netspanning van 230 volt omzet in 12 of 24 volt. Reken aan de hand van het lichtplan uit hoeveel meter kabel je nodig hebt. Neem het aantal meters ruim, zodat je de kabel makkelijker kunt wegwerken of bijvoorbeeld in een bocht of hoek kunt leggen. Noteer ook het aantal kabelsplitsers dat je eventueel nodig hebt. Maak een lijstje van armaturen die straks aan de kabel worden bevestigd. Leg de kabel op z’n plek, sluit een van de armaturen aan om te testen of het echt werkt. Sluit aan op de transformator en ­vervolgens op het stop­contact. Werkt het, dan kunnen alle armaturen aangesloten worden. Werk de kabel weg onder het pad, terras of bedek ’m met een ­laagje grond om de kabel te camoufleren.

4. Kies je voor sfeerlicht?

Buitenlicht voor de sfeer kent vele vormen. Met wandlampen en staande lampen verlicht je het terras. Met meterslange partysnoeren waaraan een hele reeks lampionnen, ­lantaarns of lichtbollen hangen, wordt het hele terras, de rozenpoort, het tuinhek en de pergola in één klap feestelijk verlicht (o.a. via fonq.nl en bol.com). Heel populair zijn bloempotten met geïntegreerde ledverlichting (o.a. van Konstmide en Elho). Met grondspots kan een mooie boom of tuinbeeld ’s avonds worden uitgelicht. Voor vijvers zijn er onder­waterspots, fonteinen met verlichting en drijvende kleine en grote bollen met led­lampjes. Echt fantastisch zijn de drijvende planten­eilandjes, de Floating Pond Light Islands van velda.nl die de vijver onder en boven water verlichten.

5. Ga je voor functioneel licht?

Installeer verlichting langs het pad in de voortuin om te zien waar je loopt als je in het donker thuiskomt. Grondspots kun je onzichtbaar in terrastegels, vlonderplanken en traptreden wegwerken. Overdag vallen ze niet of nauwelijks op, ’s avonds doen ze hun werk. Ze zijn er van o.a. In-Lite (in-lite.nl), Garden Lights (garden-lights.nl) en Luxform (luxform.nl). Sluit de verlichting wel aan op een lichtsensor of timer zodat het licht brandt zodra het donker wordt. Verlichting bij voor- en achterdeur met een bewegingssensor gaat aan zodra er iemand je huis nadert. Goede stap richting inbraakpreventie! Voorkom dat heen en weer zwiepende takken het licht steeds aan laten gaan.