RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Heleen Spanjaard | Fotografie: Getty Images

winterbanden-test.png

Zijn winterbanden echt nodig?

Waarom?
Het herfst- en winterseizoen vraagt om andere eigenschappen van een autoband dan de lente en zomer. Een winterband heeft behalve een zachtere samenstelling van het rubber ook een aangepast, dieper profiel voor optimale grip en waterafvoer. Wie de auto (vrij) intensief gebruikt en/of op wintersport gaat, doet er verstandig aan om van oktober tot april op winterbanden te rijden, is het advies van de ANWB. Maar onze winters worden steeds milder. Zijn winterbanden dan geen overbodige luxe? Nee. Bij temperaturen onder de 7 graden zijn ze echt veiliger. Niet alleen bij sneeuw en ijzel, maar ook bij hevige regenval (aquaplaning!) of als je door smeltende sneeuwblubber moet rijden. Het rubber van de zomerband wordt bij lage temperaturen behalve harder ook minder elastisch, en het ondiepere profiel biedt onvoldoende grip in natte, glibberige omstandigheden. Om over de twee tot vijfmaal langere remweg nog maar te zwijgen.

Maar als je nou weinig kilometers rijdt?
Wie heel weinig rijdt en bij barre weersomstandigheden de auto kan laten staan hoeft niet op winterbanden over te stappen.

 

Is de 4-seizoenenband een alternatief?
De 4-seizoenen- of all season band is een echte compromis-band; hij presteert minder goed in de zomer dan een zomerband en minder goed in de winter dan een winterband. Maar voor wie niet heel veel rijdt en geen plannen heeft om met de auto op wintersport te gaan, is het een alternatief. Maar de veiligste optie is het niet.

Het hele jaar door op winterbanden, is dat nog een idee?
Niet doen. De zachtere winterband remt bij hoge temperaturen beduidend slechter dan een zomerband. Dit scheelt al snel zo’n 30 procent. Bovendien slijt het profiel van een winterband op een droog en/of warm wegdek erg hard met als gevolg dat die in de winter niet meer optimaal presteert. Een extra nadeel is de slechtere wegligging in de zomer.

 

Hoe weet ik welke winterband goed is?
De ANWB doet jaarlijks een winterbandentest. U krijgt ook advies over welke bandenmaat het meest geschikt is voor de winterbanden.

 

Wat is verstandiger: winterbanden met of zonder velgen aanschaffen?
Winterbanden zonder velgen lijkt een voordeliger optie, maar op de langere termijn is dat het niet. Het tweemaal per jaar loshalen en opnieuw omleggen van banden is een krachttoer waar zowel band als velg onder lijdt. Omwisselen op de velg is daarom niet alleen beter maar uiteindelijk ook voordeliger. De halfjaarlijkse wielwissel gaat niet alleen veel sneller, ook het balanceren en vervangen van de ventielen is niet nodig. De aanschaf van een set velgen is daarom een overweging waard. Wie handig is kan zo’n wissel uiteraard ook zelf doen.

 

Waar moet je op letten bij de kosten?
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het loont om bij verschillende garagebedrijven prijsopgave voor de banden- of wielenwissel te vragen. Dit kan namelijk tientallen euro’s schelen. Merkdealers en de zogenaamde fastfitters bleken gemiddeld duurder dan onafhankelijke autobedrijven. Heb je geen ruimte om zelf de banden op te slaan? Vraag dan naar eventuele pakkettarieven van een tweejaarlijkse wissel plus jaaropslag. +