RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Diet Groothuis

koffer.jpg

Poetsen voor studenten

Kunnen wij eigenlijk nog wel opruimen en poetsen? Studenten in elk geval niet. Dichteres en journalist Diet Groothuis gelukkig wel. Ze weet precies welk schoonmaakmiddel nodig is in een smerig studentenhuis. En trouwens ook bij jou thuis.

Het studenten PoetsboekJ

Het studentenpoetsboek
Atlas contact, € 19,99

Studentenhuizen zijn onuitsprekelijk veel viezer dan andere huizen. Dat is natuurlijk logisch. Studenten hebben wel iets beters te doen dan poetsen. Het leven dient te worden gevierd, want na de studietijd wacht saai werken. Er moeten vriendschappen voor het leven worden gesloten, er moet worden gedronken en gefeest. En er moet ook nog worden gestudeerd. Helemaal niet raar dus dat poetsen niet in de top 2000 van noodzakelijke bezigheden van de doorsnee student voorkomt.


Over de wc’s zeg ik liever niets

Het afgelopen jaar bezocht ik een paar studentenhuizen ter inspiratie voor mijn nieuwe boek, dat sinds half oktober in de winkel ligt: Het Studenten-poetsboek. Dat was wel even schrikken. Zelfs voor iemand die zelf ook in een vies studentenhuis heeft gewoond en die weet hoe druk het leven van huidige studenten is. Natuurlijk, de gangen stonken, de ijskasten zaten vol schimmel, in de keukens gleed je uit over vet en de douches zaten vol haren. Over de wc’s zeg ik liever niks. Maar dat was niet het enige. Er heersten muizen- plagen, onuitroeibare muizenplagen, waarbij de ongediertebestrijdingsdienst ook na vijf keer langskomen het probleem niet onder controle kreeg omdat er nu eenmaal overal eten lag, ondanks allerlei strikte poetsafspraken met geldelijke sancties als pressiemiddel. Sommige bewoners ontwikkelden daardoor allergieën. Er waren collectieve hepatitisuitbraken omdat gezamenlijke wc’s nooit werden gepoetst. Tot mijn verbijstering en afschuw was er in alle studentenhuizen wel een enorme hoeveelheid bleekmiddel. Ik hoor je denken: wat? Hoezo duurzaamheid? Hoezo milieu? Helaas. Dat bleekmiddel ongelooflijk schadelijk is voor het milieu, daar blijken studenten zich niet mee bezig te houden. Van alle studenten die ik sprak bleek er bovendien niet één te weten dat chloor of bleekmiddel helemaal niet schoonmaakt, maar alleen ontsmet. In het geval van die hepatitisuitbraak was dat een goed idee geweest, maar verder heb je er weinig tot niets aan in een smerig huis, simpelweg omdat vuil niet oplost in bleekmiddel.


Soda kost een schijntje

Er is gelukkig een oplossing. Studenten hebben een krappe beurs, geen interesse in poetsen en poetsmiddelen, dus een schoonmaakmiddel moet makkelijk, snel, goed en goedkoop zijn. Komt dat even goed uit.  De oplossing is:  soda! Doodgewone soda. Kost een schijntje, is te koop bij elke supermarkt en werkt perfect. Als allesreiniger, als wc- reiniger, als gootsteenontstopper, als bierglazenontvetter, als vloerreiniger, als antizweetwasmiddel bij stinkende sportkleding, als wat niet eigenlijk? Als ik ook nog vertel dat in Het Studentenpoetsboek veel handige tips staan voor snelpoetsen zijn ze opeens wel geïnteresseerd. Wie weet, misschien is er nog een wereld te winnen, daar in die studentenhuizen.


TIPS

  • Boycot bleekmiddel. Voor eeuwig. Gebruik in plaats daarvan soda, groene zeep en schoonmaakazijn.
  • Koop soda liever niet in een plastic zak, dan wordt het hard als steen. Je moet er soms even naar zoeken maar ’s lands grootste grutter verkoopt het in elk geval ook in witte plastic busjes met blauwe dop.
  • Stinkende bloemenvazen worden glimmend schoon van wat soda.
  • Draai af en toe de wasmachine leeg op 90 graden met soda in het wasmiddelen­bakje om de leidingen schoon te spoelen. Het helpt ook tegen nare geuren.
  • Week witte, naar zweet stinkende kleding een nacht in een sodabadje. Gekleurde kleren niet langer dan een uur. Daarna normaal in de wasmachine wassen.