RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Diet Groothuis

1Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_.jpg

Diet doet een wolwasje

Poetsvrouw Diet is dol op wol. Wassen is een dingetje, en drogen ook, maar daar heeft ze zo haar handigheidjes voor. En er ontstaat nooit een gat in haar wollen kleren, want met motten maakt Diet korte metten.
bestelnu1_2019

Winter, het is winter! Dus dragen we comfortabele jurken en vesten, maillots, sokken en broeken. En zodra het echt koud wordt truien en mutsen. ­Sommige mensen zweren bij wol in de winter, ik ben er een van. Zodra september zijn intrede doet, krijg ik zin in wollen sokken en vesten. Met wollen kleren aan heb ik het minder snel koud en kan ik beter na­­denken. Wol ventileert, houdt warmte goed vast, absorbeert vocht en heeft een bovendien een behoorlijk zelf­reinigend vermogen. Het ziet er ook mooi uit en je kunt er de spannendste ontwerpen van maken. Geen ­wonder dat wol door modeontwerpers is herontdekt. Best raar dat ’t jarenlang zo’n ondergeschoven kindje was in hippe kringen. Heeft wol dan helemaal geen nadelen? Ja, wel een paar. Het ­wassen is een dingetje. Wollen kleren hoeven echt niet elke week gewassen te worden, met uithangen houd je ze lang fris, maar op een gegeven moment moet het toch. Het mooist blijven wollen kleren in de handwas. Daar moet je maar zin in hebben. Gelukkig zit er op de meeste wasmachines een prima wolwasprogramma, waarbij je zelfs nog kunt kiezen tussen koud wassen en op 30 graden ­wassen. Vergeet die dertig graden, dan krimpt wol.
Ook het drogen vraagt even aandacht. Wol verliest zijn eigenschappen door centrifugeren, dus je moet wollen kleren handmatig uitknijpen en liggend laten drogen, zodat het niet gaat lubberen. Dat kan lastig zijn, je hangt zo’n lekkend kledingstuk niet in het trappen­huis of boven je houten vloer. Zelf gebruik ik voor wollen kleren een kruidendroogrekje, in de badkamer. Er ­zitten kleine gaatjes in, er kan dus zowel aan de boven- als onderkant lucht bij.
Dan de categorie ‘beestjes’. Als je pech hebt vliegen er opeens, als uit het niets, kledingmotten door je huis. Die vreten je wollen kleren aan, of liever: de
larven ervan eten alle eiwithoudende vezels, dus ook leer, bont en veren. Het kunnen ook pelsmotten zijn, die zien er bijna hetzelfde uit, en gedragen zich min of meer hetzelfde.
Zodra je de motten ziet vliegen ben je eigenlijk al te laat, maar meteen in actie komen is belangrijk. Het beste wat je op zo’n moment kunt doen is: kleding­kasten leeghalen en ze goed stofzuigen en soppen, vooral in de hoekjes en gaatjes. Controleer alle ­wollen en leren kleding op larven of larvenspinsel (ziet eruit als een grijzig stofje), doe het eventueel 24 uur in de vriezer, en was het daarna. Leg het pas in de kast terug als het goed droog is en zorg voor ­voldoende ventilatie in je kledingkasten.
Voorkomen is absoluut beter dan genezen. Als ­preventiemaatregel tegen motten kun je etherische ­oliën als lavendel, patchoeli, kamfer of ceder ­gebruiken, de geur ervan stoot motten af of schakelt hun geurvermogen uit zodat ze niet meer ruiken waar ze moeten zijn. Gif? Erg ongezond tussen je ­kleding, ik moet er niet aan denken. Tussen mijn ­wollen kleren ­liggen en hangen nu cederhouten plankjes. Ik heb al een paar jaar geen mot meer gezien. Afkloppen maar!

  •     Leg gedragen wollen en leren kleren niet ongewassen terug in de kast. Motten zijn dol op de geur van zweet.
  •     Goed ventileren is behalve goed voor je gezondheid (fris hoofd!) ook goed tegen kledingmotten. Leg en hang kleren dus niet te dicht op elkaar.
  •     Controleer tweedehands spullen als wandtapijten of kleding altijd op mottenlarven. Leg ze bij twijfel 24 uur in de vriezer, dan vriezen de larven dood.
  •     Als je niet tegen wol kunt omdat het prikt of anderszins niet lekker voelt, is linnen een alternatief. Ook een natuurlijke stof, slijtvast vanwege de sterke vezel, het houdt warmte vast, is stof- en vuil­afstotend en makkelijk was- en strijkbaar.