RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Diet Groothuis

11Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_.jpg

Strak tussen de lakens

Poetsvrouw Diet heeft een gewetensvraag. Hoor je bij de mensen die het niks kan schelen dat ze ’s avonds in een rommelig soort mand kruipen? Of ervaar je het elke dag opmaken van je bed als medicijn voor je geestelijke gezondheid?

promobanner3nummesr

Tips
+ Leg niks onder je bed. Stof en huisstofmijt floreren juist daar, en zo kun je er snel en gemakkelijk schoonmaken.
+ Zet vooral in de slaapkamer altijd een raam open. Goed voor de gezondheid en tegen huisstofmijt.
+ Was beddengoed op 60 graden en hang het dekbed af en toe in de frisse lucht.

Maak je elke dag je bed op? Nee? Je begint zelfs te lachen? Dat overkwam mij toen ik die vraag aan vriendinnen stelde. Ze kwamen niet meer bij. Bed opmaken? Hoe kwam ik erbij? Ik wist niet dat ik iets raars had gevraagd. Ik maak, maar dat blijkt dus de bekentenis aller bekentenissen te zijn, elke dag mijn bed op. Niet als ik opsta, eerst moet het vocht weg dus ik leg braaf alles open om te luchten. Wel trek ik het onderlaken recht en schud de kussens op. De rest volgt ‘s avonds, ik ga er rond etenstijd speciaal voor naar boven. Veel werk is het niet. Kussens zijn al geschud, onderlaken ligt strak, dus ik leg alleen het dekbed glad. Stelt niks voor en ik stap ’s avonds met plezier in bed.
Waarom doe ik dat? Waaróm maak ik dagelijks mijn bed op? Nou, als ik het niet doe balanceer ik gevoelsmatig op de glijrand van de verloedering. Grote woorden? Ik kan ook zeggen dat ’s avonds in een onopgemaakt bed stappen gewoon vies is. Alsof ik in de rotzooi van gisteren ga liggen.
Blijkbaar ervaren sommige mensen dat anders.
Als ik mijn omgeving mag geloven, zijn er nogal wat ­mensen die ’s avonds op een rimpelig, verfrommeld onderlaken en een onopgeschud kussen kruipen onder een niet rechtgetrokken dekbed. Waar komt dat verschil vandaan? Hebben die mensen vroeger nooit hun bed moeten opmaken van hun moeder? Ben ik overdreven netjes? Dat laatste geloof ik niet. Ik verschoon lang niet altijd op tijd mijn beddengoed. Nee, dit gaat over balans. Ik hoor bij de mensen die de boel niet graag verwaarlozen, want erna is het moeilijker om alles weer in het gareel te krijgen. Noem mij maar gek.
Wacht even voordat je denkt dat bijna niemand zijn bed nog opmaakt. Want een vraag in de krant levert een mailbox vol brieven op van jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, getrouwden, singles, maakt niet uit: heel veel mensen maken dagelijks hun bed op. Grinnikende en grommende brieven, hier en daar met de kracht van een religieuze overtuiging: bed opmaken blijkt een medicijn tegen verslonzing. Ritueel is een woord dat vaak terugkeert. Behalve mikpunt van herkenning en lachlustopwekkend blijkt bed opmaken namelijk zeer Geestelijk Gezondmakend. Mensen schrijven dat het ’structuur in huis en hoofd geeft’. Dat het rust brengt in een druk, vaak chaotisch bestaan en hen helpt om de dag goed te beginnen. Maar bed opmaken is meer. Mensen vinden het ­lekker om in een opgemaakt bed te kruipen, liever dan in een rommelige hoop lakens: ‘het stapt ­lekkerder in’, ‘heerlijk fris’, ‘als in een hotel’, ‘mijn bed nodigt me uit voor een nieuwe nacht’, ‘kussens en dekbed zijn veerkrachtiger’, ‘ik stap ’s avonds met plezier in een bed dat mij vriendelijk opgeschud toelacht’.
Ik neig er dus naar om bed opmaken vanwege zijn geweldige vormende eigenschappen bij kabinet, Tweede Kamerleden en leidinggevenden in de ­geestelijke gezondheidszorg aan te bevelen als een permanent onderdeel van gedragstherapie. Voor mensen in de knoop moet dit toch hemels klinken.