RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Diet Groothuis

21Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_.jpg

Wat loopt daar over het aanrecht?

Poetsvrouw Diet kwam erachter dat 700.000 Nederlanders jaarlijks een voedselvergiftiging oplopen in hun eigen keuken. Daar is het warm en vochtig en er is eten. Dus tieren de bacteriën en virussen er welig. Tijd voor een schoon vaatdoekje!

Losnummer_banner
Diet Groothuis (56) werkt als journalist en columnist, schrijft gedichten en geeft poëzieworkshops. Met het ongekend populaire Het Grote Poetsboek maakte ze poetsen hip. In het beste geval word je er rustig van. 

Een aanrecht is een hachelijke plek, het gevaar van kruisbesmetting ligt constant op de loer.
Kruisbesmetting, weet u wat dat is? Ik moest het zelf ook opzoeken. Het betekent dat schadelijke bacteriën uit besmet voedsel terechtkomen op onbesmet voedsel. Dat kan bijvoorbeeld als je rauw vlees snijdt en vervolgens op diezelfde snijplank of met hetzelfde mes uien, appels of wortels snijdt. De drie belangrijkste ziekteveroorzakers – campylobacter, salmonella en staphylococcus – leven lang genoeg om van aanrecht naar voedsel over te stappen. Jaarlijks lopen zo’n 700.000 Nederlanders zo een voedselvergiftiging op, waarvan bijna de helft in eigen keuken. Een keuken is een walhalla voor bacteriën, schimmels, virussen en parasieten: het is er warm, er is vocht en er is eten. Om kruisbesmetting te voorkomen moet je je behoorlijk gedisciplineerd gedragen.
Je wilt niet weten hoe snel een bacterie zich vermenigvuldigt, maar denk aan miljoenen keren in minder dan een halve dag. De belangrijkste broeihaarden schijnen gootsteen, vaatdoek, schuursponsjes en de vuilnisemmer te zijn. Een beetje hygiëne loont dus serieus de moeite. Dat betekent dat je na het verwerken van vlees het aanrecht, messen en snijplanken goed schoon­ moet maken met allesreiniger of afwasmiddel waarna je de droogdoek meteen op zestig ­graden wast. Een bord met ontdooid vleesvocht: meteen afwassen. Het is ook slim ervoor en erna je handen goed met zeep te wassen, minstens vijftien seconden lang. En vervolgens de kraanhendel te poetsen. Er bestaan zelfs snijplanken speciaal voor het snijden van vlees. Daar moet je je dan natuurlijk wel aan houden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo consequent nooit ben. Toch heb ik in Nederland nog nooit voedsel­vergiftiging gehad, laat staan in mijn eigen huis. Ik eet weinig vlees, zou dat helpen?

Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt, maar
houd deze basisregels aan en er gaat veel goed:
+  Bewaar in de ijskast rauw en bereid voedsel niet
naast elkaar.
+  Was je handen voor je begint te koken.
+  Droog ze af met keukenpapier of een schone
handdoek.
+  Werk op een schoon aanrecht, met schone
pannen, planken, servies en bestek.
+  Houd ook tijdens het koken rauw en bereid
voedsel gescheiden.
+  Maak na het koken het aanrecht grondig schoon.
+  Neem elke dag een schone vaatdoek.
+  Stop het schuursponsje af en toe twee minuten
in een bakje water in de magnetron of was
hem mee in vaatwasser of wasmachine.
+  Neem drie keer per week schone theedoeken,
ook als je een vaatwasser hebt, maar weleens
losse vaat met de hand afwast.
+  Laat thee- en vaatdoeken niet drogen op de
verwarming.+  Maak voor je begint met koken het aanrecht schoon met soda, afwasmiddel of groene zeep (of een ander schoonmaakmiddel) en een schone doek of spons. Neem geen gebruikte vaatdoek of vuile theedoek, dan verplaats je de bacteriën.
+  Controleer je voedselvoorraden op uiterste houdbaarheidsdatum en gooi weg wat te oud is. Dat geldt overigens vooral voor vers voedsel, bij dingen als rijst, suiker en pasta is het veel minder erg als iets over de datum is.
+  Gebruik per soort voedingsmiddel een aparte snijplank in een eigen kleur, bijvoorbeeld rood voor vlees, blauw voor vis, geel voor kip en groen voor groente. Op die manier ga je nooit de mist in.