RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

SONY_Aibo_bruin.jpg

Huisrobots

Een robot die de huiskamer stofzuigt of eentje die het gras maait, daar kijkt geen mens meer van op. Maar er is nu ook een gezelschapsrobot in de vorm van een hond en binnenkort een zorgrobot die ouderen uit bed helpt.

 

2promo3nrs

Bij een robot denk je al gauw aan de grappig ­pratende menselijke robot C-3PO uit Star Wars, die als een soort mimespeler achter je aan hobbelt. In de praktijk zijn het vaak functionele apparaten met een ingebouwd ­computertje, maar bovenal vaak met maar één functie. Een stofzuigrobot was slechts het begin, daarvan zijn er inmiddels veel verschillende variaties te koop. Andere robots komen er in snel tempo aan. Zo kan de stofzuig­robot niet dweilen, daar heb je de dweilrobot voor nodig. In huize Van der Heide gebruiken we nu al een paar maanden de Braava jet van iRobot. Elke avond ­vullen we hem met een beetje water en dan dweilt-ie in tien minuten de keuken. Ideaal voor kleine ruimtes.
Zo is er voor elk klusje in huis wel een robot te vinden. De ramen wassen? De Ecovacs Winbot 950 zuigt zich vast aan je raam en komt op plekjes en hoogtes waar je zelf niet zo makkelijk (meer) bij kunt komen.
Vieze barbecue? Zet de Grillbot op het rooster en hij borstelt hem schoon. Geen tijd om de kattenbak te ­verschonen? De Litter-robot weet precies wanneer je kat zijn behoefte heeft gedaan en maakt daarna de bak schoon. Nooit een ster geweest in het opvouwen van de was? Leg je gewassen kleren stuk voor stuk voor stuk op de FoldiMate. Deze robot is ongeveer net zo groot als een wasmachine en kan in 5 minuten 25 stuks kleding opvouwen. En je zou haast vergeten dat we al vrij lang een robot hebben die we elke avond een vervelend klusje voor ons laten opknappen: de vaatwasmachine.


Praatbots en spraakassistenten

Veel van de huisrobots zijn via een app te bedienen en zelfs vanaf een grote afstand. Zo heeft de nieuwe stofzuigerrobot van LG, de ­Hom-Bot Square, meerdere camera’s en bewegingsdetectie aan boord. Zodra er beweging in de kamer wordt waargenomen, kun je op je smartphone via Hom-Bot meekijken. Elke bot heeft zijn eigen app en zo blijf je klikken en tikken en instellen.
De volgende stap in huis is ­bediening via spraak. Hoe ­makkelijk is het om even te zeggen: ‘Lamp boven de tafel aan’, ­‘Verwarming op 21 graden’, of: ‘Staat er nog boter in de ijskast?’
Helaas hebben nog maar heel weinig apparaten rechtstreeks een praatmogelijkheid. Dat heeft de nieuwe mediabox van Ziggo wel; die heeft een microfoon in de afstandsbediening en kun je met een praatknop opdrachten geven als: ‘Laat me de volgende af­­levering van Downton Abbey zien’, of: ‘Wat is er nieuw op Netflix?’
Voor alle andere apparaten heb je een speciale spraakrobot nodig, die luistert naar jouw opdracht, die omzet naar computertaal en de opdracht laat uitvoeren. Een soort van tussenstation, een spraakassistent dus, meestal geplaatst in een kleine luidspreker. Zo vind je de Google Assistant terug in de Google Hom-luidspreker, Amazon Alexa in de Amazon Echo, Apple Siri in de Apple HomePod en Samsung Bixby in Galaxy Home. De laatste twee zijn overigens nog niet in Nederland beschikbaar, maar de verwachting is dat over vier jaar er wereldwijd acht miljard spraakassistenten zullen worden gebruikt. Uiteindelijk zal spraak meer worden gebruikt dan een toetsenbord of een aanraakscherm. Voor kinderen en ouderen betekent dit een nog eenvoudiger manier om bijvoorbeeld het internet op te gaan. De vier grote spelers op dit vlak zullen er alles aan doen om als eerste een plaatsje in jouw huis te ­bemachtigen. Want ze werken elk op een eigen platform, je kunt ze moeilijk door elkaar gebruiken.


Wat kan google assistent voor je doen?

De nummer 1 in Nederland is Google Assistant. Geen wonder, want het is eigenlijk de enige assistent waar je Nederlands mee kunt praten en die wordt ondersteund door allerlei internetverbonden apparaten. Hierdoor kun je eerst de spraakassistent aanspreken: ‘Oké Google’, gevolgd door een opdracht: ‘Speel mijn favoriete muziek in de keuken af.’
Ook andere merken zullen een spraakassistent gaan toevoegen aan hun apparaten. Misschien heb je er zelfs al eentje in huis, zonder dat je het weet. Zo zijn bijna alle luidsprekers van Sonos met een update nu ook voorzien van Google Assistant en kun je niet alleen zeggen: ‘Speel Bach’, maar ook: ‘Doe het licht aan.’


Schat, zet jij de hond even uit

Hoe handig al deze robots ook zijn, je zult er geen emotionele band mee opbouwen. Niemand die tegen zijn grasmaairobot zal ­zeggen: ‘Tjonge, wat heb je ’t tuintje weer mooi gemaaid vandaag.’ Maar er is een nieuwe groep huisrobots aan het ontstaan; de gezelschaps- en zorgrobots, die werken met behulp van kunstmatige ­intelligentie. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat mensen wel weten dat iets een robot is, maar er onbewust toch ook een emotionele band mee ­krijgen als een robot daarop inspeelt. We hadden de zeehond Paro (€ 6500) die gebruikt werd bij mensen met dementie. En met de Sony Aibo (€ 3000) haal je een ‘robotpuppy’ in huis, waarvan je bij het ‘opstarten’ moet bepalen of ’t een mannetje of vrouwtje is.
Het apparaat kan door middel van een camera in de ‘neus’ zijn baasje herkennen. Je kunt ’m trucjes leren, maar ook hoe hij je moet gehoorzamen, alsof het een echt hondje is. Alleen moet deze hond wel ’s nachts worden opgeladen.
En heb je even genoeg van al die geluiden en dat ­gedribbel om je heen, dan zet je hem gewoon uit.
In samenwerking met de studio van de Muppets is er nu ook een robot ontwikkeld die echt lijkt op een hond. Tombot is volgend jaar te koop voor € 449 en gericht op mensen met alzheimer, maar zal zeker ook op ­andere gebieden (bijvoorbeeld gezinnen met autistische ­kinderen) ingezet gaan worden.


Zora kan zingen

LG is bezig een nieuwe serie huisrobots te ontwikkelen waarbij alle voorgaande opties samengebracht ­worden: spraak, kunstmatige intelligentie en uitvoeren van opdrachten. De vorm is functioneel (ze lijken dus niet op honden of zo), maar het apparaat wordt aantrekkelijk gemaakt door kleine menselijke trekjes. Zo is de LG
CLOi Home een kleine rijdende huisbutler die met twee geanimeerde ogen op een beeldschermpje iets heel menselijks krijgt. Juist de combinatie van de functies met het menselijk aspect zal deze categorie robots populair gaan maken in huis. Wanneer deze robots beschikbaar zullen zijn, is nog niet duidelijk. En helaas zijn de meeste van dit soort type robots niet los te koop, maar maken ze vaak onderdeel uit van een project. Ze zullen bijvoorbeeld in de ouderenzorg worden ingezet, zoals de sociale robot Zora, die kan zingen, praten, bewegingsoefeningen met je doen en simpele rekensommen met je oefenen. En robots die iemand uit bed kunnen tillen, zullen het ­mogelijk maken voor ouderen om langer thuis te blijven wonen, of ze verlichten in elk geval het werk van ­verzorgenden.