RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Nicolien van Doorn | Beeld: Maayke de Ridder

HR_MdR-10105-10--Violen_-voorjaarsbalkon-blauw.png

Balkonscènes

In de meeste tuinboeken staat dat potplanten pas na 15 mei naar buiten mogen. Maar je bent vast al eerder uitgekeken op dat saaie balkon of het lege terras. Zijn er planten die bestand zijn tegen de roerende staart van maart en de eigen wil van april?

 tips

1bestelnu

 

Hoe koud is het?
Veel potplanten verblikken of verblozen niet van een beetje nachtvorst. Al maakt het wel uit waar je woont: ’s winters is het aan de kust nu eenmaal een paar graden warmer dan in de Achterhoek. Verder speelt de hoogte van het balkon mee, op zeshoog is het een stuk kouder dan op eenhoog. En, ook niet onbelangrijk: aan welke kant ligt het balkon? Als de noorden- of oostenwind er vrij spel heeft, dan hebben zelfs de sterkste planten tijdens flinke nachtvorst extra bescherming nodig. Groenblijvers De makkelijkste manier om het balkon het hele jaar door groen te houden is om er coniferen op te zetten. Omdat ‘coniferen’ Latijn is voor ‘kegeldragers’, bedoelen we daar alle planten mee waar kegels aan zitten. Die houden het niet allemaal even goed uit in een pot, let er bij de aanschaf dus op of dat schattige sparretje, dennetje, jeneverbesje, cipresje, pijnboompje, thujaatje of taxusje even klein blijft als hij nu is. Staat er achter zijn naam nog zoiets als ’Nana’, ’Compact’ of ’Minima’, dan zit het wel goed. Andere groene struiken die een leven in pot weten te waarderen zijn buxus, hulst, pieris, laurierkers, olijfwilg, bamboe en klimop. Vaste planten die goed tegen vrieskou kunnen zijn de kleine maagdenpalm en huislook. Helemaal groen zijn die niet, want ooit komen er bloemen aan; maar dat gebeurt pas later in het jaar.

Of juist veel kleur?
In bloemenwinkels en tuincentra wemelt het nu van de bakken met viooltjes, die niets liever willen dan een grauw balkon opvrolijken. Het zijn ideale potplanten want of het nu vriest, dooit of waait, het maakt ze niet uit. Vind je een bak met viooltjes nog niet bont genoeg, plant er dan madeliefjes en primula’s bij. Een cyclaam die vaak al in februari bloeit is Cyclamen coum. Ook bloembollen doen het goed op het balkon. Sneeuwklokjes zijn er het eerst, daarna komen de krokussen, sterhyacintjes, blauwe druifjes ennarcissen. Als je wilt dat narcissen en tulpen niet als zoutzakken omvallen, kies dan de botanische soorten die laag blijven. Ben je een beetje uitgekeken op deze huis-tuin-en-keukenbollen, probeer dan eens vroegbloeiende dwergirissen, zoals Iris reticulata, Iris histrioides en Iris danfordiae.

Beetje vorst, geen bezwaar
Houd je van struiken met bloemen, dan heb je aan Camellia japonica, met zijn grote bloemen die tussen januari en april verschijnen, een goeie. Hoe exotisch deze plant er ook uitziet, bij lichte vorst geeft-ie geen krimp. Gaat het onverhoopt matig vriezen, haal hem dan naar binnen en zet hem zolang in een onverwarmde kamer. Andere struiken die geen last hebben van de voorjaarskou zijn winterheide (Erica carnea) en buxus. Voor een klein balkon is de dwergbuxus (Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’) een aanrader. Ben je niet dol op de lichte kattepislucht van buxus, neem dan de zoete buxus (Sarcococca). Daar zitten van januari tot maart bloemetjes aan die zoet geuren. Die geur is zo sterk dat je hem al van meters ver ruikt. Als je er een paar takjes afknipt en die binnen in een vaas zet, heb je echt geen luchtverfrisser meer nodig!

Met bessen
Voor potplanten met bessen moeten we zijn bij de skimmia’s, Gelderse roos (Viburnum opulus), bergthee (Gaultheria procumbens) en parelbes (Gaultheria mucronata). Die parelbes, die alleen bessen krijgt als er een mannetje in de buurt is, ken je misschien beter als ’Pernettya’, want tot voor kort heette hij zo. Moesbalkon De eetbare tuin kennen we wel, maar een eetbaar balkon bestaat ook. Een hoogstam appelboom of aardappelveld gaat misschien wat ver, maar de meeste groenten en veel vruchtdragende boompjes en heesters doen het prima in een pot. Er zijn zelfs kant-en-klare miniboompjes te koop met alle denkbare vruchten. En natuurlijk zijn er kruiden die niet bang zijn voor een koustootje. Dan moet je denken aan kruiden met houtachtige vertakkingen en stugge blaadjes, zoals rozemarijn, tijm, lavendel en salie.