RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Nicolien van Doorn

shutterstock_71667547.png

Diervriendelijke bestrijdingsmiddelen

De beestjes zelf zie je nauwelijks met het blote oog, je merkt pas dat ze er zijn als de planten er armetierig bij staan. Daar is iets aan te doen. Van een natuurlijke mini-oorlog (het lieveheersbeestje tegen de bladluis!) tot een laconiekere houding.

In tuinboeken worden ze ‘plaagdieren’ genoemd, de beestjes die aan onze planten knagen en zuigen tot er zowat geen plant meer over is. Het kunnen kevers zijn, maar ook mijten, mineerders, cicades, rupsen of vlooien. En bladluizen, niet te vergeten, want die zitten echt overal. Het begint met een paar van die beestjes, maar voor je het weet zit de hele plant onder. Logisch, want een enkel vrouwtje baart meer dan honderd levende jongen, die op hun beurt maar een week nodig hebben om het werk van hun moeder voort te zetten. Wie een tuin of balkon wil met ongeschonden planten, zal actie moeten ondernemen zodra de eerste beestjes zich melden. Tot voor kort was dat makkelijk zat: we kochten een verdelger en spoten er vrolijk op los. Maar nu we weten dat zelfs de meest onschuldige bestrijdingsmiddelen bijdragen aan de wereldwijde bijensterfte, willen we die spuitbussen niet meer. Nooit meer! Maar ja, wat dan?

Milieuvriendelijk ervan af
Om van vraatzuchtige beestjes af te komen kun je je toevlucht nemen tot een milieuvriendelijk huismiddeltje. Bladluizen krijg je weg door de planten af te soppen met een mengsel van groene zeep en spiritus. Niet alleen de bovenkant van de blaadjes, maar ook de onderkant, een procedé dat helaas met tussenpozen van enkele dagen moet worden herhaald. Iets vlugger werkt brandnetelgier dat niet voor niets ‘gier’ heet, want het stinkt verschrikkelijk. Maar waarom zou je al die moeite doen als je op die bladluizen ook een waterstraal kunt zetten? Even flink spuiten en weg zijn ze. Een ander vervelend beestje is wittevlieg. Het voedt zich met plantensappen en scheidt kleverige honingdauw af. Er zijn verschillende manieren om ervan af te komen. Zo zorgen goudsbloemen ervoor dat tomaten geen last krijgen van wittevlieg en heeft de eenjarige tabaksplant kleverige bladeren en stengels waar de beestjes aan vast blijven plakken. Allemaal leuk en aardig, maar als je ieder plaagdier moet omringen met planten waar hij een hekel aan heeft, ben je voorlopig nog niet klaar en ken je na enige tijd je eigen tuin niet meer terug. Zijn er geen effectievere methoden om van die beestjes af te komen? Jazeker zijn die er!

Verwelkom natuurlijke vijanden
Om te beginnen kun je de tuin zo inrichten dat de natuurlijke vijanden van plaagdieren er graag komen. Maak er een pretpark van voor kikkers, padden, egels, pimpelmezen, lieveheersbeestjes, spinnen, gaasvliegen, sluipwespen en roofkevers door een vijver en een houtwal aan te leggen en nestkastjes op te hangen of (voor egels) neer te zetten. Vind je dat te veel gedoe, dan kun je de insecten uit dit rijtje ook kopen. Dat wil zeggen, hun larven. Daarvoor kun je terecht bij verschillende tuincentra, maar via de computer kan het ook. Google maar eens op ‘biocontrole’ of ‘ecogrow’ en je weet niet wat je ziet, zoveel aanlokkelijke beestjes als ze daar in de schappen hebben liggen! Galmuggen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes tegen bladluis, sluipwespen en roofwantsen tegen wittevlieg, roofmijten tegen spint en wortelluis, roofkevers tegen wolluis en aaltjes tegen naaktslakken, taxuskevers, miljoenpoten, emelten en engerlingen. Er is zoveel keus, dat je er bijna hebberig van zou worden.

Laat toch gaan!
Vind je ook dat te veel gedoe, dan is er nog één middel om geen last te hebben van plaagdieren. En dat is om alles wat bloeit, groeit, kruipt en vliegt te nemen zoals het is. Want wat maakt het eigenlijk uit dat er in een tuin of balkon vol planten hier en daar wat blaadjes worden aangevreten? Het is even omschakelen, dat geef ik toe. Ons hele leven hebben we te horen gekregen dat we onze planten moeten ontdoen van zuigers en knagers. Maar zeg eens eerlijk: een blaadje, bloempje of appeltje minder, is dat nou echt zo erg?

Tuinklusjes
Als je uitgebloeide bloemen van eenjarigen plukt, wordt nieuwe groei gestimuleerd. Uitgebloeide heesters zoals boerenjasmijn en weigelia kunnen worden gesnoeid. Snoei blauweregen door alle dunne scheuten die in de zomer zijn gemaakt in te korten tot vijf of zes knoppen vanaf de hoofdstengels. Potplanten hebben regelmatig water en voedsel nodig. Hanging baskets willen bij droog weer graag twee keer per dag water. Probeer zo weinig mogelijk te sproeien. Als het echt moet, doe het dan ’s avonds, als er de minste verdamping is.+
Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.