RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Fotografie: Bos Eshuis | Styling: Evelien Reich

43-Schoonmaken.jpg

Schoonmaaktips die echt werken

Is je keukenapparatuur hard toe aan een poetsbeurt? Houd deze handleiding paraat en alles is zo weer blinkend.

133-nummers-10euro-web

Oven & Magnetron
• Vieze oven? Onderneem ’s avonds actie: laat de oven voorverwarmen tot 150°C en zet ’m uit. Doe een laag lauw water met een scheut ammonia in een ovenschaal, zet in de oven en doe de klep dicht. De volgende ochtend haal je alle vuile vettigheid makkelijk met een theedoek weg.
• Roosters en bakplaten die niet meer schoon worden in de afwasmachine, doe je in een vuilniszak met een scheut ammonia. Goed afsluiten en een nachtje buiten laten staan. ’s Ochtends haal je ze eruit – oppassen met de dampen – en zijn ze zo weer schoon met water en een schuursponsje.
• Iets te enthousiast opgewarmde pindasaus die door de hele magnetron zit, veeg je moeiteloos weg als je er eerst een kommetje met water en een paar knepen citroensap in verwarmt.

Fornuis
• Vettige fornuizen en kookpitten wrijf je in met citroensap. Daarna zijn ze met een beetje heet water zo weer brandschoon, en het ruikt lekker fris. Een rvs fornuis wordt blinkend als je het schoonmaakt met een microvezeldoekje en een sopje van water en een beetje schoonmaakazijn. Goed nadrogen met een schone doek. Voor extra glans wrijf je er een drupje baby- of slaolie over uit.
• Wegwerpfilters van afzuigkappen zijn na ongeveer drie maanden aan vervanging toe. Zit er geen losse lap in, dan kan het filter meestal in de afwasmachine. Of laat het even weken in kokend water met een handje groene Biotex. De kap maak je plakvrij met wat paraffine-olie.

Koelkast & vriezer
• Zet de koelkast uit, ontruim ’m en gooi alles wat over datum is weg. Haal de rekjes, lades en planken eruit en was af met wat afwasmiddel. Maak de binnenkant schoon met een sopje van warm water, allesreiniger en een schepje soda. Droog goed na. Vuil in de randjes van de rubbers verwijder je simpel met een wattenstaafje.
• Besteed extra aandacht aan het afvoergaatje in de achterwand. Dat kan vol gaan zitten met stinkende prut. Goed schoonmaken dus, eventueel met behulp van een satéprikker. Is de koelkast van z’n plek, pak dan meteen de stofzuiger om de achterkant stofvrij te maken.
• Kies om je vrieskist of -vak te ontdooien bij voorkeur een dag dat ’t vriest dat het kraakt. Dan kan de inhoud probleemloos buiten liggen. Als je een plantenspuit vult met heet water en een beetje allesreiniger en daarmee de wanden inspuit, gaat het ontdooien vrij snel. Of zet er een ventilator naast, dan gaat het ook vlugger. En hoef je niet met een krabber in de weer om de laatste ijsrestjes te verwijderen.

O en dan nog iets:
Waterkokers worden kalkvrij als je er half water, half schoonmaakazijn tot ruim boven het verwarmingselement ingiet. Niet laten koken, maar een uurtje laten weken. Daarna een paar keer goed naspoelen.
Voor koffiezetapparaten geldt dezelfde procedure, alleen laat je de water/azijnmix eerst voor de helft doorlopen. Dan een half uurtje wachten en weer aanzetten. Voor gebruik ook met schoon water door laten lopen. +