RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Ad Fransen | Fotografie: Eline Klein

Banner-Handyman.png

Weg met die muis!

Wat hebben wij tegen de muis? Niets. Maar ze moeten niet ‘s nachts poepen op het aanrecht. En al helemaal niet ineens door de kamer rennen. Gelukkig hoeven we niet langer te vrezen: Handyman is here!

Zolang ze niet ons territorium binnentrippelen hebben muizen een hoge aaibaarheidsfactor. Ik ken lieve liedjes over muizen (‘Wat is het toch fijn een muis in een molen in Mokum te zijn’), grappige tekenfilms (Micky) en kleuters doe je een enorm plezier met een muizenverhaaltje voor het slapengaan. Iedereen vergaapte zich onlangs nog massaal aan Het Muizenhuis, het kartonnen levenswerk van ex-politica Karina Schaapman. Maar o wee als we een muis in het wild tegenkomen. Waaaahhh!!!! Een muis!!! Sommige mensen gaan vanwege muizen zelfs verhuizen. Laatst werd ik midden in de nacht wakker gebeld door een vriendin. ‘Kun jij even langskomen? Ik heb een muis!’ ‘Maar je hebt toch ook een kat?’ ‘Dat is ‘t ‘m juist, die muis ligt hier dood in de kamer, ik durf ‘m niet te pakken Zelfs bang dus voor een dode muis. Nu word ik, sinds mijn nieuwe boekje Handyman (boordevol praktische tips) er is wel vaker gevraagd om hulp en advies. Ook als het gaat om ongedierte in huis. Want ik heb ineens heel veel ouderwetse wist-u-dat-weetjes paraat.

Wist u dat u mieren buiten de deur houdt door de drempels in te wrijven met wasbenzine? Wist u dat u kakkerlakken kunt weren door de vloer te dweilen met twee liter water en het sap van vier citroenen? Maar muizen zijn hardnekkiger. En ik zal het meteen maar grif toegeven: ook ik ben bang voor muizen. Ik schrik me al rot als ik ze hoor weg ritselen. Wat te doen? Juist omdat ze zo aaibaar zijn, wil je ze graag laten leven. Zo’n bloedend snuitje tussen de klem van een muizenval is sneu. Maar ja, intussen knagen die beestjes zich wel overal doorheen. Hoewel, niet als je gaten en kieren opvult met aluminiumfolie. En er is een oud gezegde: niets te muizen, dan ook geen muizen. Wat betekent dat je je keuken schoon moet achterlaten. En dan ben je er nog niet, want jakkes… daar ligt ’s ochtends weer een muizendrolletje op het aanrecht. Is Familie Muis via de onderkant van de afwasmachine toch even op bezoek geweest. Muizen zijn net mensen, ze houden van warmte, eten en gezelligheid. Stom toeval bracht me bij het ideale weermiddel. Sinds ik graag verse muntthee drink, merk ik dat muizen in elk geval wegblijven uit de buurt waar een bosje muntbladeren staat. Wat voor lekkers zich daar ook verder voor een muis bevindt. Dus voortaan leg ik een paar takjes munt op plekken die moeilijk zijn af te dichten. Of bij mijn kruidenrekje, want muizen zijn ook dol op kerrie en paprikapoeder. Maar ja, die verse muntbladeren van de groenteboer nemen weer ander ongedierte met zich mee. Fruitvliegjes! Daar is Handyman weer! Wist u dat fruitvliegjes zuur haten? Zet daarom een schaaltje azijn met een beetje groene zeep neer. Voor basilicum maken ze ook een omweg. Zo zie je maar, het huishouden is onze eigen jungle, het houdt ons jachtinstinct scherp.
Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.