RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Nicolien van Doorn | Fotografie: Maayke de Ridder

boomgaard2.jpg

Fruitbomen in het klein

Saaie appels, flauwe kersen. Fruit uit de supermarkt valt nog weleens tegen. Nee, dan een vers appeltje van een eigen boom.

Echt vers fruit, waar vind je dat nog? Niet in de supermarkt, waar appels liggen die maandenlang in een koelcel hebben liggen wachten tot ze er eindelijk uit mochten. Waar de peren keihard zijn en de kersen auw. Nee, als je wilt weten hoe een vers geplukte appel, peer of kers smaakt, zul je naar een boomgaard moeten. Wat je ook kunt doen, is een fruitboom in je eigen tuin planten. Ook al is die tuin nog zo klein, ruimte voor een boom is er altijd wel. Zeker als je er een neemt met een zwak groeiende onderstam, want die blijft klein. En is zelfs daar geen ruimte voor, dan kun je appels, peren, pruimen en kersen ook tegen een muur of schutting leiden. Dat klinkt moeilijk, maar is het niet: maak een frame van horizontale latten of draden en bind daar de takken van een jonge fruitboom aan vast. Vind je dit toch nog te veel gedoe, dan kun je ook een kant-en-klare leiboom kopen. Zo’n leiboom neemt bijna geen plaats in en je bent meteen van die kale muur of schutting af.

Wel elk jaar snoeien
Een nadeel van fruitbomen is dat ze elk jaar gesnoeid moeten worden. Als je weet hoe dat moet of een vakkundige tuinman kunt inhuren, hoef je je geen zorgen te maken. Maar vind je het snoeien van een fruitboom zo ingewikkeld dat je er liever niet aan begint, dan kun je wachten op problemen. Want dat schattige kleine fruitboompje ontwikkelt zijtakken en wanneer die niet vakkundig gekortwiekt worden, kan de boom last krijgen van meeldauw, schurft of andersoortige narigheid.

Een 50 cm breed miniboompje
Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er tegenwoordig fruitbomen die niet gesnoeid hoeven te worden. ‘De bomen van de toekomst,’ zo noemt Corine Fleuren deze fruitbomen, die ontwikkeld zijn in de vruchtbomenkwekerij van haar man. Boomkwekerij Fleuren in Baarlo levert jaarlijks een miljoen fruitbomen aan professionele telers. Om het oogsten makkelijker te maken is het bedrijf twintig jaar lang bezig geweest met het ontwikkelen van smalle fruitbomen. Drie jaar geleden waren ze er, fruitboompjes die maar 50 cm breed worden. Daardoor krijgen alle vruchten evenveel zon, zijn ze allemaal tegelijk rijp en kunnen ze in één keer geplukt worden. Bovendien zijn de bomen ongevoelig voor schurft en meeldauw. ‘Het enige nadeel is dat de vruchten niet lang bewaard kunnen worden,’ zegt Corine. ‘Daar wordt weliswaar hard aan gewerkt en die bomen komen er zeker aan, maar zolang ze er nog niet zijn vinden professionele telers ze niet interessant. Die willen hun appels net zo lang in een koelcel opslaan totdat de prijs gunstig is.’

Ook in een pot of op het balkon
Toen Corine de minibomen voor het eerst zag wist ze meteen dat het de ideale bomen zijn voor mensen die een makkelijke fruitboom willen. ‘Als mijn man en ik op feestjes waren kwamen er altijd mensen naar ons toe, die wilden weten wat er mis was met hun fruitboom. Ze vroegen waarom hun appelboom zo weinig vruchten droeg. Wat voor schadelijke beestjes er in zaten. Of hoe zo’n boom gesnoeid moet worden. Als je een kleine tuin hebt en geen verstand van snoeien, dan moet je geen Elstar of Golden Delicious nemen. Die worden zo groot dat je altijd te maken krijgt met snoeien en ziektes.’ De smalle fruitbomen die niet gesnoeid of gespoten hoeven te worden zijn te koop in haar webwinkel minitree.nl. De bomen kunnen de tuin in, maar ze kunnen ook in een pot op het terras of balkon. Het assortiment telt inmiddels vijf appelrassen, een perenboom en een kersenboom. Een sierappelboom is in de maak. Volgens Corine wordt het een boom waar zoveel sierappeltjes aan hangen, dat je er wel zes bakjes mee kunt vullen. +