RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Ad Fransen| Fotografie: Katrien Franken

TOOLS1.jpg

Schilderen met verve

Het is een hoop gedoe, dat geeft de Handyman onmiddellijk toe. Maar zelf je muren verven geeft een boel bevrediging. En het scheelt duizenden euro’s. Handyman wordt Winterschilder.

 

tips

promobanner3nummers_0618

1. Gebruik goed gereedschap en materiaal.
Koop verf van een goed en duurzaam merk. Kwasten en rollers mogen zo min mogelijk haren of pluizen. Goedkoop is daarom duurkoop. Een paar fijne tips: losse haren verwijder je vooraf met een schuurpapiertje of staalborstel. Gebruik liever geen oude, gebruikte kwasten, vachtrollers of druiproosters. Daarin zit altijd nog een beetje kleurstof van een vorige verfbeurt. Je verfemmer kun je wel vaker gebruiken als je er een pedaalemmerzak in legt voordat je de bus verf erin leeggooit.

2. Helaas, driekwart is voorbereiding.
Dat betekent niet alleen dat je de meubels moet afdekken met folie of dat je plintjes, stopcontacten en deurklinken moet afplakken met schilderstape, maar dat je ook de ondergrond moet testen, want die moet schoon, vetvrij en egaal zijn. Gelakte ondergrond kun je keuren met schilderstape: trek de tape er met een forse ruk van af en kijk of er inters verf meekomen. Zo ja, dan volstaat schoonmaken met ammoniak, aceton of het ultrakrachtige, biologisch afbreekbare (en dus milieuvriendelijkere) St. Marc reinigingsmiddel NIET. Dan heb je afbijtmiddel nodig of in het ergste geval een brander. (O jee, misschien wordt het alsnog tijd om de Winterschilder te bellen.) Vochtige of zuigende oppervlaktes zuigen qua liters verf ook je portemonnee leeg. Latex op korrelige muren laat tijdens het rollen los. Kun je allemaal voorkomen door eerst voorstrijkmiddel aan te brengen, zoals Flevopol.

3. Let op volgorde en richting.
Altijd eerst lakken en daarna de muren en plafonds sausen. Logisch: latex was je makkelijk van het gedroogde lakwerk af, andersom lukt niet. En werk van boven naar beneden, zodat je gemorste of druipende verf alsnog kunt meenemen of uitrollen. Verdeel bij het verven van muren de wand met een blokkwast in vakken van ongeveer 1 m2. Zo weet je telkens waar je bent. Zet per vak eerst een horizontale baan uit en rol die verticaal uit. Dat schiet al op, hè? Maar ja dan ben je straks klaar en zit er toch nog verf op de meubels: verwijder met babyolie of WD-40. Of, best lastig, je bent allergisch voor verflucht. Zet in elke hoek van de kamer een bakje met een zoutoplossing, die de verfgeur absorbeert. En ga nu maar eens lekker zitten.

Bewonder je eigen werk. Je hebt de winterschilder verslagen. +