RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Ad Franken

Handyman-bbq.png

De perfecte BBQ

De perfecte bbq vergt enige handigheid, zelfs van de oermens ‘man’ geheten. En geduld, dat ook.

 

‘Een beetje man stookte als kind al graag een vuurtje. En zo gauw de zon ook maar even schijnen gaat, wordt de oermens in hem wakker. Meteen een excuus om – vergezeld van de nodige blikjes bier – grote lappen vlees te verorberen. Of wat de Italianen doen: die hebben een speciale steen voor op de grill, zodat je er heerlijke pizzaatjes op kunt bakken. Ook hier te koop.

Spelen met vuur
Vergeet niet: barbecueën is spelen met vuur, dus is het raadzaam om nuchter te blijven en in ieder geval een emmertje water binnen handbereik te hebben. Je wilt toch niet dat het een B & B wordt; een Barbecue & Beverwijk. Kijk ook goed waar je de barbecue neerzet. Staat-ie wel op een vlakke ondergrond en niet te dicht bij een kunststof regenpijp of de houten schutting? Onder een luifel of een boom met dorre takken is ook niet echt verstandig. Als buren klagen over de stank: verplaats nooit een brandende barbecue! Veel potentieel leed zou je je kunnen besparen door de aanschaf van een elektrische of gasbarbecue. Maar de romantiek en de speciale barbecuesmaak gaan er bij deze buitenfornuizen wel een beetje vanaf.

Oefen geduld
Aansteken en opwarmen kosten tijd. Ga niet stoer en geduldig doen met spiritus of wasbenzine. Gebruik aanmaakblokjes en zo’n lange aansteker. Leg het eerste hapje pas op de grill als de gloeiende kolen een licht wit laagje hebben, en er geen vlammen meer uitkomen. Dat duurt al gauw een half uur. Ben je te snel, dan komen de schadelijke stoffen uit de houtskool in je eten terecht. Ook als er straks vet in het vuur druipt, laaien de vlammen weer op en komt er gif vrij. 

Voorkom dit zoveel mogelijk door aluminiumfolie op het rooster te leggen. Prik er wel wat gaatjes in voor de lucht. Trouwens, je had van tevoren de bodem van de barbecue kunnen bedekken met aluminiumfolie, dat weerkaatst hitte. Bij een barbecue-uitzet hoort verder natuurlijk een grote vork, schep en tang, anders brand je je vingers.

Houd het vlees koel
Houd tijdens het barbecueën verder met het volgende rekening: tussen rooster en kolen moet een ruimte van 25 tot 40 cm zitten, anders vreet de hitte het gerecht op. Wakker het vuur nooit aan als er iets op het rooster ligt, tenzij je van de smaak van as houdt. En als ik bij mensen rauwe vis of kip (maar ook ander vlees) in de zon naast reeds gare producten zie liggen, zeg ik altijd: ‘Ik hoef niks, ik eet wel thuis.’

Afwassen en uitstrooien
Naast een gezellige avond hou je aan barbecueën een vuile, verkoolde grill over. En – vanwege al die sausjes en marinades – hele vettige glazen, die ook in de vaatwasser maar niet schoon willen worden. Het aangekoekte rooster kun je een nachtje laten weken in een dichtgeknoopte vuilniszak met een sopje van Biotex. Zelf gebruik ik het multifunctionele busje met WD-40. Even inspuiten, laten intrekken en daarna afschrobben. En die vettige glazen was ik af in lauw water met een schepje soda. O ja, de as, die kun je gerust uitstrooien in de tuin, groeien de plantjes van als kool.+
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.