RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Petra Baan

R_Schoonmaakillu_vlekken_def01.png

Eerste hulp bij vlekken

Eerste Hulp Bij Vlekken – dot ketchup op witte broek, zweetplekken in lievelingsshirt, wijn over tafelkleed: onthoud de 3 vlekvrijregels en alles is zo weer schoon.

bestelnu0618

Regel 1
Wc-papier in de aanslag
Hoe sneller je vlekken aanpakt, hoe groter de kans dat ze verdwijnen. Kijk wat je weg kunt halen als je er eerst wc-papier of tissues op legt. Een niet-pluizende katoenen doek werkt nog beter, hydrofiele luiers zijn helemaal perfect. Klodders schep of schraap je weg. Daarna de plek voorzichtig deppen met wat water. Nooit gaan wrijven, dat maakt de schade erger.

Regel 2
Ken de vlek (en z’n aanpak)
Meteen naar de drogist rennen voor een hightech anti-vlekwonder is meestal niet nodig. Ook heftige maatregelen als scheuten wasbenzine, ammonia of spiritus zijn vaak overbodig – en soms zelfs te agressief. Wat wel te doen? De vlek classificeren en het juiste huismiddel selecteren:
Wijn
Bekende truc: zout eroverheen strooien. Heb je dat niet bij de hand, dan werkt Spa rood ook goed. Rijkelijk over de vlek schenken en zo snel mogelijk wassen.
Bloed & chocola
Niet gaan spoelen met warm water, helemaal koud moet het zijn. Eventueel een nachtje in een emmer koud water laten staan, dan wassen. Als water niet werkt, kun je ’t met melk proberen.
Zweet
Gele kringen verdwijnen als je ze voor ’t wassen een tijdje laat weken in water met een flinke scheut natuurazijn. Werkt ook tegen hardnekkige zweetlucht.
Mayo & aardbeien
Bij vetvlekken en vlekken van rood fruit: spoelen met lauw water, citroensap of afwasmiddel laten intrekken en wassen.
Ketchup
Vlekken van tomaten(saus) spoel je zo snel mogelijk uit met lauw water, week je eventueel in good old Biotex en gooi je zo snel mogelijk in de machine. Nog rood te zien? Hang de kleding in de volle zon te drogen.
Kauwgom
IJsblokje erop, of even in de vriezer leggen, en je veegt de vlek zo weg. 

Regel 3
Geen paniek
Krijg je die lijm niet meer uit dat suède jasje? Vaak weet de stomerij er nog wel raad mee. Als zelfs dat niet helpt, naai of strijk je de vlek weg: zo’n lieve retro peer of blingbling studs erop en je ziet er niks meer van. Ga naar de fourniturenkraam op de markt of googel op ‘applicatie textiel’ voor fijne webwinkels.

 

wijzer