RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Nicolien van Doorn | Fotografie: Maayke de Ridder

Banner-boven-artikel-bloemen.jpg

'n Zomer lang bloemen

Hoe groen moeten je vingers zijn om het voor elkaar te krijgen dat je tuin van mei tot oktober een bloemenzee is? 

 

7.Dicentra-spectabilis

 

1.Geranium-'Rozanne'

Er zijn mensen die van mei tot december een tuin vol bloeiende planten hebben. Maria is zo iemand. Van het vroege voorjaar tot het late najaar staat bij haar altijd van alles in bloei. Hoe doet ze dat toch? ‘Het lijkt moeilijker dan het is’, zegt Maria. Toen ze met de aanleg van haar tuin begon, heeft ze er eerst een flinke hoeveelheid vaste planten in gezet. ‘Vaste planten zijn het belangrijkst. Omdat ze ieder jaar terugkomen, vormen ze het geraamte van een tuin. De open plekken in dat geraamte vul ik ieder voorjaar op met eenjarige planten. Als je die voor eind mei in de grond zet, heb je vanaf juni tot aan de eerste nachtvorst een tuin vol bloemen. Bovendien zaait een groot aantal zich vanzelf uit, dus die komen ook weer ieder jaar terug.’

Welke vaste planten?
Goed, laten we beginnen met dat geraamte van vaste planten. Welke kun je daarvoor het beste nemen? ‘Planten die lang bloeien, zoals tuingeraniums’, adviseert Maria. ‘Daar zijn heel veel soorten van, op de plant-etiketten kun je aflezen hoe lang de een of de ander bloeit.’ Vooral ‘Rozanne’ kan ze aanraden, een geranium met paarsblauwe bloemen die van mei tot de eerste nachtvorst blijven komen. Geraniums dus. En wat nog meer? Op nummer twee staat Garvinea, die bloeit van april tot december. Dan heb je nog de struikmargriet (Argyranthemum frutescens) en het blauwe madeliefje (Felicia amelloides), die zes maanden lang bloemen blijven produceren. Ook salie (Salvia) kan maandenlang bloeien, maar dat geldt niet voor alle saliesoorten, let daar op bij de aankoop.

Langbloeiers
Iets minder lang, maar altijd nog vijf maanden, bloeien de gele struikmargriet (Euryops chrysanthemoides), zandkruid (Arenaria balearica), duizendknoop (Persicaria polymorpha), kattenkruid (Nepeta faassenii) en prachtkaars (Gaura lindheimeri). Weer wat korter, van juni tot oktober, laten schurftkruid (Scabiosa), beemdkroon (Knautia macedonica), teunisbloem (Oenothera), bergamotplant (Monarda) en de meeste soorten van het gebroken hartje (Dicentra) hun bloemen zien. Ben je een liefhebber van zonne-kruid, laat de traditionele soorten dan staan en ga voor de nieuwste, die steeds opnieuw knoppen vormen: Helenium ‘Sahin’s Early Flower’ en Helenium ‘El Dorado’. En ben je, zoals veel mensen, dol op Rudbeckia’s, neem dan de lang bloeiende Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

Ertussen:
Tussen de vaste planten die elk jaar terugkomen, zaait Maria ieder voorjaar eenjarige planten. Het is ondoenlijk om alle eenjarigen op te noemen die van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeien, daarvoor zijn het er te veel.
Maria’s advies is: ga naar een tuincentrum of kwekerij, bekijk de plaatjes op de zaadzakjes en kies de planten uit die je het mooist vindt. Of dat nu petunia’s zijn, goudsbloemen of leeuwenbekjes, lang bloeien doen ze allemaal. En vergeet vooral het driekleurige viooltje (Viola tricolor) niet; dat bloeit de hele zomer tot aan de eerste vorst en zaait zich zo enthousiast uit dat het ieder jaar weer tevoorschijn komt.

Hortensia’s en rozen
Vind je een combinatie van vaste planten en eenjarigen nog te iel, dan kun je overwegen er langbloeiende struiken tussen te planten. Boerenhortensia’s bijvoorbeeld, die van juni tot november bloeien. En die, wanneer ze uitgebloeid zijn, zo mogelijk nog mooier worden dan ze al waren. Hydrangea macrophylla ‘Holehird Purple’ houdt het tot november uit. Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’ (de naam zegt het al) bloeit de hele zomer, van juni tot oktober. Het bijzondere van deze hortensia is dat het haar niet uitmaakt hoe hard het vriest en wanneer ze wordt gesnoeid, bloeien doet ze toch wel. Andere struiken die lang bloeien zijn trosrozen, patiorozen en Spirea. Heel populair is Spirea japonica ‘Anthony Waterer’, die van juni tot oktober rozerode bloempjes laat zien die op kleine roosjes lijken.

 

 

tip