RADAR+ Online

Word Abonnee

Teks:t Niki Rap | Fotografie: Getty Images, iStockphoto

BA_Schoonmaken_lui.png

Slim schoonmaken

Pak het slim aan en leef volgens het clean as you go principe. Heb je altijd een blinkend en opgeruimd huis. 

agenda

Overal bergen lego, stapels kranten, hoopjes kleren, een smoezelige wc en een aanrecht waarop een bom lijkt ontploft. Herkenbaar? Dan heb je, zeker nu het voorjaar nadert, misschien de neiging de mouwen op te stropen, een schort voor te knopen en ongenadig te gaan ruimen en poetsen. Prima uiteraard. Maar ook behoorlijk vermoeiend en lastig vol te houden. Want uit die boekenkast die hoognodig uitgemest moet worden, komen ineens weemoedig stemmende babyalbums en hongerig makende kookboeken tevoorschijn. Is er zo weer een middag verkeken. Gelukkig kan het ook anders en vooral veel sneller als je overgaat op de clean as you go-modus, oftewel: alles meteen na gebruik schoonmaken en achter je kont opruimen. Ja, dat is even omschakelen. Maar als je ’t slim aanpakt kost het je maar een paar minuten per dag extra, terwijl het enorm veel ergernis scheelt – én urenlang gezeul en gebeul met emmers sop en XL vuilniszakken.

 

Eerlijk is eerlijk: om succesvol over te stappen op zo’n ‘lui’ huishouden, zijn wat aanpassingen nodig. Belangrijkste voorwaarde is dat zoveel mogelijk dingen een vaste plek hebben, van de afstandsbediening tot post en sleutels. Want alleen als je weet waar die bos hoort, kun je ’m ook daadwerkelijk direct opbergen. Oké, het is te optimistisch om te denken dat je daarmee van alle zooi af bent, omdat er toch altijd van alles blijft rondslingeren. Maar ook daarvoor is een simpele oplossing: opbergbakken, -manden of -dozen. Die zet je op een centrale plek en categoriseer ze per etage, kamer of gezinslid. Je gooit er alle troep in die in de weg ligt; en één keer per dag ruim je de bakken leeg. Of je laat dat doen. Sowieso een handige zet om de hele familie te betrekken bij deze nieuwe manier van schoonhouden. Kleine kinderen worden blij van een veger en blik en grotere kun je belonen. Bovendien is gezamenlijke inzet perfect voor de bonding én dat immer op bezoek berekende huis komt razendsnel in zicht.

>>Oké, here we (clean as we) go, met ter inspiratie tips in de vorm van een dagrooster:




 • _07.20.png
  WAKE-UP-CALL

  NIEUWE GEWOONTE
  Vijf of tien minuten eerder opstaan en de meteen-opruimen-filosofie past moeiteloos in je ochtendschema.

  VANZELF SCHOON
  Trek de gordijnen open en laat het raam op een kier staan. Pyjama’s en ponnen gaan onder het hoofdkussen of in de was. Dat meteen in de was(mand) gooien van vieze kleren is trouwens een van de basisbeginselen van het clean as you go-leven. Waarin hysterische reinheid en regelmaat overigens totaal geen vereiste zijn. Niet meteen opmaken dus dat bed, dan kan ’t even luchten. Pas na het douchen en aankleden trek je het dekbed recht. Zelfs de meest troeperige slaapkamer is in één klap showwaardig met een strak opgemaakt bed, helemaal als er een sprei en matching kussens op liggen. Bij het verlaten van de slaapkamer leg je de boeken naast het bed op een stapeltje en neem je die lege waterbeker mee om ’m meteen in de afwasmachine te zetten. Op dagen met iets meer tijd haal je nog even een wegwerp-stofdoekje over het nachtkastje – waar je altijd zo’n doos doekjes in hebt staan – en de klerenkast. Moeten die gordijnen nu toch echt een keer worden ontstoft, maar heb je geen zin in een gang naar de stomerij of omslachtige was-sessie? Mik ze samen met een natte handdoek in een hete droger. Vijf minuten later zijn je gordijnen indrukwekkend fris.

 • _07.30.png
  ONDER DE DOUCHE

  NIEUWE GEWOONTE
  Zorg dat er voortaan altijd een trekker en een microvezeldoekje voor het grijpen liggen.

  VANZELF SCHOON
  Haal na het douchen standaard een trekker over de muren en droog de kraan en douchekop met het microvezeldoekje. Zo blijft er veel minder snel kalk achter. Toch witte strepen? Stap onder de douche en laat de stoom het vuil alvast losweken. Als je klaar bent, behandel je de douche met antikalkspray (goed ventileren!) en laat dat inwerken terwijl je je afdroogt. Na een paar minuten spoel je alles met water na. Scheerschuim- en tandpastaspetters wrijf je voortaan meteen met een microvezeldoekje van de spiegel en de wastafel. Nog sneller: poets en droog de boel met je handdoek die daarna in de was gaat. De wc speedcleant zichzelf: haal voor het douchen een nat doekje over de bril, spuit reiniger in de pot, laat de borstel erin weken en trek door als je uitgedoucht bent. Over die borstel gesproken: leer jezelf en de rest van het gezin de pot te borstelen zodra die vies is.

 • _07.50.png
  ONTBIJTEN

  NIEUWE GEWOONTE
  Elke ochtend starten met een lege vaatwasser. Voortaan ruim je ’m voor het naar bed gaan uit.

  VANZELF SCHOON
  Wie heeft gegeten, zet z’n bord, bestek en kopje zelf in de afwasmachine. En als iedereen klaar is, gaat alles onmiddellijk weer in de (ijs)kast, wordt er een lapje over het aanrecht en/of de tafel gehaald en de kruimels bij elkaar geveegd of gezogen met de kruimeldief. Voor dit corvee kun je een roostertje opstellen. Scheelt tijdrovend gesteggel. Ook een quick win: ’s avonds alvast de ontbijttafel dekken. Hoeft er ’s ochtends alleen nog het ijskastspul bijgezet te worden – en heb je automatisch tijd om je huis clean as you go achter te laten.


 • _17.15.png
  WEER THUIS

  NIEUWE GEWOONTE
  Bij binnenkomst schoenen uitschoppen en eventueel inwisselen voor slo en – een ruil die heel organized verloopt dankzij een schoenenzak aan de deur, een rek onder de kapstok of, als je een riante hal hebt, een speciaal schoenenkastje.

  VANZELF SCHOON
  Doordat je alleen nog op kousenvoeten of slo en door het huis gaat, hoeft er een stuk minder gestofzuigd en gedweild te worden. En hoe leger de vloer, hoe e ciënter het gaat als het wel moet gebeuren. Bakken in de gang zetten – of hangen – en eenieder leren daar bij binnenkomst z’n tas (schoolbak), hockeystick (sportbak) en das (mutsenbak) in te gooien, ruimt behoorlijk op. Dat jassen standaard worden opgehangen, spreekt vanzelf. Met zo’n overzichtelijke entree is de bezem er zo doorgehaald. Of liever: een stofwisser van het Swi er-type die je ter hand neemt als je toch al onderweg bent naar buiten. Het smerige doekje haal je meteen van de stok en gooi je in de kliko op het tuinpad weg.

 • _17.30.png
  LEKKER KOKEN

  NIEUWE GEWOONTE
  Zorg dat het aanrecht altijd zo leeg mogelijk is. De zeep en afwaskwast kunnen in een bakje aan de muur, en er zijn ook hangende afdruiprekken te koop. Laat voordat je gaat koken de gootsteen vollopen met heet water en een kneep afwasmiddel.

  VANZELF SCHOON
  Gore pannen en snijplanken, druipende pollepels, bergen uienschillen: met zo’n uitzicht is het niet relaxed dineren. Vandaar dat je voortaan opruimt terwijl je achter het fornuis staat. Groenteresten en lege bakjes meteen in de vuilnisbak, gebruikte schaaltjes en gardes direct de afwasmachine in, en alles wat daar niet in mag of past in het warme gootsteensop. Gemorste saus haal je van de vloer met een kant-en-klaar nat doekje. Na het eten hoef je alleen de ‘gootsteenwas’ na te spoelen en te drogen. Servies en glazen in de vaatwasser, spritzje allesreiniger over het aanrecht en fornuis, doekje erover en de keuken is weer onberispelijk. Plek over in de afwasmachine? Laat de pannendragers van het fornuis en/ of glazen plankjes uit de ijskast meedraaien. Zijn ze zonder enige inspanning weer superschoon.

 • _19.45.png
  LANGUIT OP DE BANK

  NIEUWE GEWOONTE
  Maak elke avond voor je neerploft een snelle ronde door het huis. Speelgoed, post, kranten en tijdschriften: alles weer naar z’n vaste honk, of vlug in de verzamel-later-uit-tezoeken- mand. De missie: alle horizontale oppervlakken – tafels, bureaus – meukvrij. Want hoe leger, hoe schoonmaak- én bezoekvriendelijker. Diehard clean-as-you-go fans zorgen overigens dat dit dagelijkse rondje nauwelijks nodig is. Zij verlaten namelijk nooit een kamer zonder iets in hun handen dat ‘in de loop’ opgeruimd kan worden.

  VANZELF SCHOON
  Plakrollers – oorspronkelijk bedoeld voor kleren – zijn je nieuwe beste vriend: ideaal om honden- of kattenharen mee van de bank te halen en een vloerkleed pluisvrij te maken zonder de stofzuiger uit de kast te halen. Ook erg handig om in de woonkamer binnen handbereik te hebben: babydoekjes. Paar keer wrijven en de leren bank glanst als nooit tevoren. Met diezelfde doekjes zijn vlekken in een sto en stoel of tapijt in no time verdwenen, en heb je de eiken kast in een paar streken glimmend en stofvrij. Wel zorgen dat je geen doekjes op oliebasis gebruikt, dan wordt het een vettige bedoening. DE HOOGSTE GRAAD VAN EFFICIENCY BEREIKEN? Al deze klusjes uitvoeren terwijl je aan ’t bellen bent. Als je ophangt, neem je nog even de telefoon onder handen met een nat desinfecterend doekje. Zo doet de ware clean-as-yougo’er dat: alles laten spiegelen zonder zwoegen.