RADAR+ Online

Word Abonnee

Teks:t Niki Rap | Fotografie: Getty Images, iStockphoto

BA_Schoonmaken_lui.png

Slim schoonmaken

Pak het slim aan en leef volgens het clean as you go principe. Heb je altijd een blinkend en opgeruimd huis. 

agenda

Overal bergen lego, stapels kranten, hoopjes kleren, een smoezelige wc en een aanrecht waarop een bom lijkt ontploft. Herkenbaar? Dan heb je, zeker nu het voorjaar nadert, misschien de neiging de mouwen op te stropen, een schort voor te knopen en ongenadig te gaan ruimen en poetsen. Prima uiteraard. Maar ook behoorlijk vermoeiend en lastig vol te houden. Want uit die boekenkast die hoognodig uitgemest moet worden, komen ineens weemoedig stemmende babyalbums en hongerig makende kookboeken tevoorschijn. Is er zo weer een middag verkeken. Gelukkig kan het ook anders en vooral veel sneller als je overgaat op de clean as you go-modus, oftewel: alles meteen na gebruik schoonmaken en achter je kont opruimen. Ja, dat is even omschakelen. Maar als je ’t slim aanpakt kost het je maar een paar minuten per dag extra, terwijl het enorm veel ergernis scheelt – én urenlang gezeul en gebeul met emmers sop en XL vuilniszakken.

 

Eerlijk is eerlijk: om succesvol over te stappen op zo’n ‘lui’ huishouden, zijn wat aanpassingen nodig. Belangrijkste voorwaarde is dat zoveel mogelijk dingen een vaste plek hebben, van de afstandsbediening tot post en sleutels. Want alleen als je weet waar die bos hoort, kun je ’m ook daadwerkelijk direct opbergen. Oké, het is te optimistisch om te denken dat je daarmee van alle zooi af bent, omdat er toch altijd van alles blijft rondslingeren. Maar ook daarvoor is een simpele oplossing: opbergbakken, -manden of -dozen. Die zet je op een centrale plek en categoriseer ze per etage, kamer of gezinslid. Je gooit er alle troep in die in de weg ligt; en één keer per dag ruim je de bakken leeg. Of je laat dat doen. Sowieso een handige zet om de hele familie te betrekken bij deze nieuwe manier van schoonhouden. Kleine kinderen worden blij van een veger en blik en grotere kun je belonen. Bovendien is gezamenlijke inzet perfect voor de bonding én dat immer op bezoek berekende huis komt razendsnel in zicht.

>>Oké, here we (clean as we) go, met ter inspiratie tips in de vorm van een dagrooster:
LANGUIT OP DE BANK

datum indiening: wo 07 mei 2014, 16:25

NIEUWE GEWOONTE
Maak elke avond voor je neerploft een snelle ronde door het huis. Speelgoed, post, kranten en tijdschriften: alles weer naar z’n vaste honk, of vlug in de verzamel-later-uit-tezoeken- mand. De missie: alle horizontale oppervlakken – tafels, bureaus – meukvrij. Want hoe leger, hoe schoonmaak- én bezoekvriendelijker. Diehard clean-as-you-go fans zorgen overigens dat dit dagelijkse rondje nauwelijks nodig is. Zij verlaten namelijk nooit een kamer zonder iets in hun handen dat ‘in de loop’ opgeruimd kan worden.

VANZELF SCHOON
Plakrollers – oorspronkelijk bedoeld voor kleren – zijn je nieuwe beste vriend: ideaal om honden- of kattenharen mee van de bank te halen en een vloerkleed pluisvrij te maken zonder de stofzuiger uit de kast te halen. Ook erg handig om in de woonkamer binnen handbereik te hebben: babydoekjes. Paar keer wrijven en de leren bank glanst als nooit tevoren. Met diezelfde doekjes zijn vlekken in een sto en stoel of tapijt in no time verdwenen, en heb je de eiken kast in een paar streken glimmend en stofvrij. Wel zorgen dat je geen doekjes op oliebasis gebruikt, dan wordt het een vettige bedoening. DE HOOGSTE GRAAD VAN EFFICIENCY BEREIKEN? Al deze klusjes uitvoeren terwijl je aan ’t bellen bent. Als je ophangt, neem je nog even de telefoon onder handen met een nat desinfecterend doekje. Zo doet de ware clean-as-yougo’er dat: alles laten spiegelen zonder zwoegen.

_19.45.png
Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.