RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Fotografie: Getty Images

BN_feest.jpg

Organiseer zelf een zomerfeest

Te weinig stoelen, geen uitgebreid menu en heel veel water: klinkt nou niet meteen feestelijk. Toch zijn het basisvoorwaarden voor een bruisend buitenfeest. Ziehier de 5 gouden regels. 

bestelonline445

 

 Tips: 

* Het wordt breed gewaardeerd als je aangeeft wat je verwacht op cadeaugebied: wellicht liever helemaal niks, een bijdrage aan een reis, schilderij of andere vurige wens, of een gift aan een goed doel.

* Slijters lenen vaak gratis statafels uit bij grote drankbestellingen. De drank en het eten hoort op een grote tafel (of op een oude deur op schrage

* Melige recepten tegen een statische bedoening: bingo of karaoke. Wordt stiekem door iedereen enorm geapprecieerd.

* Zet mooie kannen met water neer. Goed tegen de dorst bij warm weer en om af te wisselen met het bier en de wijn.

1. Strakke planning
Jarig, verse baby, nieuwe baan of gewoon zin om het lekkere weer te vieren: een goed feest begint met een strak plan. Wat is de gelegenheid en het budget, en waar en wanneer hebben de festiviteiten plaats?
Hoeveel mensen kun je hebben? Denk bij het bepalen van de datum aan schoolvakanties, anders is de kans groot dat het erg stil blijft. Ook belangrijke voetbalwedstijden kunnen roet in het eten gooien – of je moet een groot scherm neer willen zetten. Snel weten wanneer de meesten kunnen? Zet afspreken.nl of datumprikker.nl in: daar kan iedereen z’n voorkeursdata opgeven en ben je er zo uit. Schakel vooral tijdig hulptroepen in. Die vriendin die zo graag kookt, helpt je vast graag met het culinaire gedeelte en puberende neven en nichten zijn geheid blij met serverende taken, helemaal als je daar een kleine vergoeding of cadeautje aan verbindt. Nu alvast een opruimgarde regelen, is ook geen domme zet. Geef je een tuinfeest, begin dan met de buren uit te nodigen, of in elk geval in te lichten. Zo weet je zeker dat je geen gezeur krijgt over geluidsoverlast. De echte uitnodigingen verstuur je drie weken van tevoren. Het is leuk om in deze virtuele tijden te kiezen voor een ouderwetse ansichtkaart, maar met uitnodigen per mail maak je het makkelijker om snel te reageren. Sowieso handig om te vragen om een r.s.v.p.: als je weet hoeveel mensen er komen, zijn de voorbereiding en inkoop stukken simpeler. Wat verder slim is om te vermelden: een duidelijke begin- en eindtijd (voor als er oppas geregeld moet worden), zijn kinderen überhaupt welkom en mag de hond mee? 

2. Waar is het feestje?
Deel twee: de feestlocatie. Als je geen tuin hebt – of hij is niet groot genoeg, of je hebt geen trek in de zooi – kun je overwegen naar een park uit te wijken. Zoek bij je gemeente uit wat er wel en niet mag: fikkie stoken voor een barbecue? Muziek? Nog specialer: een feest in een weiland, op het strand of in het bos (ook even checken wat is toegestaan). Voor een heuse poolparty hoef je niet over een privézwembad te beschikken. Veel openbare buitenzwembaden bieden feestmogelijkheden. Bedenk wel dat zo’n feestje alleen relaxed is als alle gasten over een zwemdiploma beschikken. Als de goeie plek er is, komt de aankleding. Ga je voor een thema? Dat hoeft heus geen carnavaleske truttigheid op te leveren. Alleen al ‘Club Tropicana’ op de uitnodiging levert instant sfeer en kleur. En foute Wham-kapsels natuurlijk. Servetten, servies, slingers, waxinelichtjes: daarmee kun je alles stylen. Over verlichting gesproken: vergeet de tuinfakkels, lampionnen of (veiliger) ledlampjes niet voor als de avond valt. Of je nu wel of niet voor een thema gaat; zorg in elk geval dat er niet te veel zitgelegenheid is. Tenzij je dol bent op de oer-Hollandse verjaardagskringen.

3. Verplicht niemand tot een dansje
Dansen mag dan een klassieke sfeermaker zijn; je gasten pushen tot een gang naar de dansvloer is irritant. Wat maakt ’t uit als het uitloopt op een praatfeestje? Wat praten betreft: muziek is natuurlijk fijn, maar zorg te allen tijde dat het volume zodanig is dat iedereen elkaar kan verstaan zonder te schreeuwen. Wel zo aardig voor de omwonenden ook. De muziekkeuze is iets waar je het best ruim van tevoren over na kunt denken. Wordt het een live bandje, een ontroerend viool-openluchtconcert van je dochter of kies je voor een veilige partymix? In dat laatste geval is Spotify je beste vriend. Je vindt er heel veel kant-en-klare afspeellijsten. Begin minimaal twee weken van tevoren met de samenstelling van de ultieme playlist. Typ ‘80’ in de zoekbalk van het programma en je wordt getrakteerd op een setje groove classics, genre: Last night a D.J. saved my life. Tegelijkertijd poppen ook The greatest rock hits uit de eighties (én de seventies en nineties) op. Nu met de muzikale omlijsting weinig meer mis kan gaan, rest je na te denken over sport en spel. Ter voorkoming van een ingekakte sfeer leg je badmintonrackets en shuttles klaar. Of een voetbal, altijd goed, zeker als er kinderen zijn.

4. Serveer geen menu

Nooit doen: een voor-, hoofd- en nagerecht aanbieden. Dat is hét recept voor een duffe bedoening: als de borden leeg zijn, is het gedaan met de pret. Opteer voor het gouwe ouwe buffet. Zo blijft de gang erin én bedient iedereen zichzelf, zodat jij niet continu loopt te redderen. Een barbecue is ook een goed plan, tenzij er veel kindjes rondlopen, want dan heb je geen seconde rust. Bijkomend voordeel van zo’n buffet is dat je alle hapjes makkelijk voorbereidt. Je kunt weken van tevoren beginnen met koken en de vriezer volgooien met goddelijke quiches en heerlijke spiezen. Nog makkelijker is het om gasten te vragen zelf drank en spijzen mee te nemen. Nee, dat is niet armetierig – hoewel het natuurlijk ook veel geld scheelt. Je geeft iedereen juist de gelegenheid iets extra lekkers en bijzonders mee te nemen, en als je daarbij aangeeft niet ook nog een cadeau te willen, is het voor alle partijen heel ontspannen. Wil je nog iets van controle houden in het bring your own-concept, vraag dan iets specifieks, bijvoorbeeld ‘taart en bubbels’. Krijg je gegarandeerd de allerlekkerste pies, cakes en champagnes. Om al die drank en happen fris te houden zonder ijskast in de buurt, kun je de genodigden vragen hun eigen koelbox mee te nemen. Andere koelopties: wikkel flesjes en blikjes in krantenpapier, maak dat nat en zet ze op een plek met zoveel mogelijk wind. Of vul een teil met half ijsblokjes, half water. Flinke hand zout erbij, even roeren en biertjes, frisdrank of witte wijn erin zetten. Binnen vijf minuten zijn ze ijs- en ijskoud. Emmers water zijn trouwens ook zonder zout en ijs een prima manier om je drinken op temperatuur te houden. De hapjes blijven ’t lekkerst in de schaduw, onder een overkapping of een zelfgespannen doek. Ook vliegenkappen zijn handig, zeker voor fruitsalade. Die wordt overigens niet bruin als je er een flinke kneep citroensap doorheen roert. Sla en rauwkost blijven knapperig als je de dressing er pas op het laatst bij doet. In aparte bakjes erbij zetten dus. Wegwerpbakjes welteverstaan – het porselein mag weer uit de kast bij het volgende binnenfeestje. Mooie kannen water met schijfjes komkommer, sinaasappel of takjes munt vormen een stijlvol element tussen het wegwerpservies. Bovendien lest water de dorst bij extreme temperaturen

5. Wees op (bijna) alles voorbereid
De schrik van elke zomerparty-gastvrouw: regen. Geef je een groots feest, dan is het verstandig om op tijd een plan B te hebben bij noodweer. Uitwijken naar een sporthal of boerenschuur? Een partytent blijft natuurlijk ook een goede oplossing. Check Marktplaats voor betaalbare (huur)mogelijkheden. Kun je lastig een schuilplaats creëren op de feestlocatie, houd dan poncho’s achter de hand. Bij Action-achtige winkels koop je een hele stapel voor een schijntje. Net zo vervelend als een hoosbui is brandende zon. Ook dan is een partytent een goede oplossing en zet anders genoeg parasols en een paar flessen zonnebrandmelk neer. Een voorraadje waaiers doet ’t ook goed, niet alleen in verkoelend, maar ook in stylish opzicht. Nog meer service voor je gasten: fleece dekentjes, vuurkorven of terrasverwarmers voor als het ’s avonds koud optrekt. Regen, hitte en kou kunnen de feestvreugde nu niet meer bederven, rest je een insecteninvasie te voorkomen. Citronellakaarsen branden tegen muggen kan geen kwaad, maar effectiever is het om flesjes lotion met DEET paraat te hebben zodat iedereen zich kan insmeren. Of leg van die elektronische vliegenmeppers in racketvorm op de tafels (vaak te koop bij Blokker en Xenos), heb je meteen vertier. Leg ook doorgesneden citroenen en sinaasappels met daarin wat kruidnagels gestoken op tafel: de schrik van elke wesp. Last but not least: houd crème voor als er toch iemand gestoken wordt binnen handbereik, en zet er voor de zekerheid een EHBO-kistje met pleisters en aanverwanten naast. Nu kan er niks meer misgaan. Of toch: zorg dat je mobiel volgeladen is – om foto’s te kunnen maken van dit ongetwijfeld onvergetelijke feest. +