RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Hannah Barrow

kleren_opruimen.jpg

Seizoensopruiming in je kast

In één keer die fijne trui grijpen zonder je eerst door een berg opgepropte flodderjurkjes te worstelen? Met dit drie-stappen-plan switch je georganiseerd van zomer- naar wintergarderobe en vice versa.


210eurobanner0218

 

1. UITMESTEN
Showroomstaat bereiken? Eerst alles eruit. Verdeel de kleren vervolgens in drie stapels:
1. Mag weg
Die harembroek waarvan je niet eens meer wist dat je ’m had en de bermuda die ‘niks voor je doet’, gaan de deur uit. Kinderkleren die nog een ronde meekunnen, geef je door. En goede spullen waar je vanaf wilt, verkoop je. Typ op Facebook ‘kleding’ in de zoekbalk en je vindt veel ‘aangeboden-gezocht’-groepen die vaak sneller succes opleveren dan Marktplaats.
2. Naar volgende zomer/winter
Echte zomer en winteritems die nog een jaartje meemogen. Deze items hoef je niet ieder jaar te vervangen. Even door een sopje halen en daarna lekker fris wegbergen in een mooie opbergdoos.
3. Voor de tussenfase
Wees niet te rücksichtslos: het jurkje waar je de afgelopen warme maanden zo ongeveer in woonde, hoef je niet af te serveren. Groot vest erover en je bent shabby chic op killere dagen. Geldt ook voor shorts: met een maillot zijn ze ineens herfstfähig.


2. OPBERGEN
Om de berg ‘naar volgende seizoen’ organized buiten de kast weg te werken, zijn er verschillende opties:

Gebruik transparante bakken
Shirts bij shirts, rokjes bij rokjes, dan vind je alles in een oogopslag terug. Stapelbare exemplaren zijn een uitkomst als je kleinbehuisd bent.
Vacuüm opbergzakken
Bekend van hysterische Tell Sell-achtige reclames, zijn écht handig (en o.a. bij Blokker te vinden). Doordat je de lucht eruit zuigt, neemt je klerenpakket zo driekwart minder plek in. Een topalternatief voor koffers onder het bed.
Kinderkleren
Sorteer je niet alleen op seizoen, maar ook op maat.
Snelle en betaalbare extra plek:
Een stoffen kast met rits. Die stal je ook nog eens makkelijk in een dood hoekje op de logeerkamer of zolder.
Zomerpakken en ander deftig goed
Verdienen een afsluitbare kledinghoes, het liefst met een ‘doorkijkvenstertje’ zodat je ze zo weer terugvindt als de temperaturen stijgen.

3. INRUIMEN
Kies een vaste indeling: vind je het rustgevend als alles op kleur ligt? Of toch liever op type: aparte stapeltjes voor broeken, vesten, shirts et cetera? Heb je een dresscode voor je werk, dan kan sorteren op gelegenheid prettig zijn.

Bijvoorbeeld: achter de linkerdeur ‘vrije tijd’, achter de rechter ‘business’. Dankzij professionele vouwtechnieken ziet je garderobe er niet alleen onberispelijk uit; je wint ook ongelooflijk veel ruimte als alles in superstrakke slagorde ligt opgesteld. Zoek op YouTube op ‘kleding vouwen’ en je vindt tientallen instructiefilmpjes (en, voor de perfectionist, ‘vouwplankjes’ om in luttele seconden een symmetrisch resultaat te verkrijgen).


Meer overzicht én meer plaats creëer je door slimme opbergers te gebruiken. Een schoenenzak aan de binnenkant van de deur is ook een goed onderkomen voor panty’s, riemen en ander kleingoed. In een ladenkast is een sokkenopberger handig. Zo’n in vakjes onderverdeelde bak is zich behalve voor sokken ook geschikt om hemdjes in rolletjes op te bergen.

In één klap twee keer zoveel hangruimte krijg je als je aan een kleerhanger een lipje van een blikje frisdrank hangt. In het gaatje dat overblijft, haak je een tweede kleerhanger. Sjaals, mutsen en handschoenen verplaats je richting kapstok. Doe ze in een mooie (eigenhandig beplakte) doos en je hebt in één moeite door de hal gepimpt.+