RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sarah-Mie Luyckx | Fotografie: Bonnita Pos

BN-tuinieren.jpg

Stadstuinieren is hip

Misschien komt het door de crisis, maar er ontstaan overal initiatieven voor een goedkopere en betere wereld. Stadstuinieren is er zo eentje. Annemarieke Piers oogst er in hartje Utrecht vrolijk op los.

 

 

Linkerblok 

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan stadstuinieren?
‘Door een interview met de kok van het beroemde Londense restaurant Moro in een Engels tijdschrift. Hij vertelde dat voor Moro groenten werden gekweekt in een gezamenlijke moestuin midden in de stad, waar ook allochtonen actief waren. Die sloegen daar direct na een oogst aan het barbecueën en bleken over allerlei fantastische recepten te beschikken. Omdat ik toen nog in de multiculturele Utrechtse wijk Lombok woonde, wilde ik ook zo’n tuin met mijn Turkse en Marokkaanse buurtgenoten. Maar door de taalbarrière heb ik daar vanaf gezien en ben ik gewoon in mijn eigen achtertuintje begonnen.’

Dat werd een wild succes? ‘Ja, al de eerste zomer was het raak. Ik stond er versteld van hoeveel één plant kan opleveren. We werden al snel overspoeld door courgettes. En toen ik daarna op het dakterras een vijftal kistjes met onder meer aubergines en pepers had gezet, ging het helemaal hard. Omdat het daar bloedheet werd, groeide alles nog sneller. We hebben er met ons gezin van vijf personen flink van gegeten, en zelfs nog in de straat wat uitgedeeld.’

Stadstuinieren is dus goed voor de portemonnee? ‘Groenten zijn over het algemeen niet zo duur, dus je bespaart relatief weinig door ze zelf te kweken. Maar je eigen oogst is onbespoten en smaakt zoveel lekkerder. Tomaten of aardappelen van eigen teelt zijn echt verrukkelijk. Bovendien is het goed voor de nodige culinaire inspiratie. In mijn nieuwe huis kweek ik van alles op drie verschillende balkons. Als ik moet bedenken wat we ’s avonds gaan eten, loop ik even langs de bakken om te kijken wat er geoogst kan worden. En ook voor de kinderen vind ik urban gardening een aanrader. Die leren zo waar hun eten vandaan komt. Hoe bijvoorbeeld spruitjes groeien, is geweldig om te zien. Zo’n dikke stam met allemaal bolletjes eraan lijkt een plant van een buitenaardse planeet.

Moet je er groene vingers voor hebben? ‘Helemaal niet. Je begint met voorzaaien in een eierdoos, of koopt opgekweekte plantjes bij een tuincentrum. In het voorjaar – als de vorst verdwenen is – zet je ze in de grond. Daarna is het vooral een kwestie van water geven. In bakken gaat het altijd wel goed. Met een moestuin ligt het iets ingewikkelder. Je moet dan onkruid schoffelen, de grond bemesten en ongedierte op afstand houden. Een gezamenlijke tuin schept natuurlijk verplichtingen. Je hebt dan samenwerkdagen en krijgt opmerkingen als je de boel even hebt verwaarloosd. Met het mini-tuintje op een complex langs het spoor dat ik een tijdje geleden kon overnemen, ga ik daarom stoppen. Ik ben druk en vind het ook lastig dat ik er telkens naartoe moet. Daarvoor in de plaats komt een moestuin op het voormalige schoolplein bij ons appartementengebouw. Alle andere bewoners gaan daar ook aan de slag, stadstuinieren is echt een trend geworden.’

Maar is het wel gezond? Niet iedereen is enthousiast over tuinieren in de stad. Omdat de luchtkwaliteit met name in de Nederlandse steden nogal slecht is, zou het eten van stadsgroenten ongezond zijn. Twee wetenschappers weerlegden die kritiek in dagblad Trouw. Volgens hen is fijnstof pas schadelijk als je het inademt. Daarbij bleek uit een onderzoek in moestuincomplexen in onder meer Leiden en Amsterdam dat de gewaskwaliteit er uitstekend was. Wel raden de onderzoekers aan vooraf bodemonderzoek te laten doen.

Leesvoer
Annemarieke Piers is medeeigenaar van Uitgeverij Snor. Omdat ze zelf heel blij werd van stadstuinieren heeft Snor de volgende twee boeken over het onderwerp uitgegeven die je op weg kunnen helpen: 
Zelfgeoogst (€16,95): bevat veel tuiniertips en legt uit hoe je voldoende ruimte creëert op je balkon, dak of in je stads- of geveltuin door bijvoorbeeld kistjes trapsgewijs te stapelen. Ook staan in het boek groenterecepten van culinair journalist Marian Flint.
Zelfgeboerd (€16,95): geeft informatie over hoe je in de stad bijen of kippen kunt houden. Verder bevat dit boek ook praktische tips voor stadstuinieren plus recepten van Marian Flint.