RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Flory Hartog | fotografie Getty Images

BN_tuin.jpg

Overwinteren

Je zou het niet denken, maar er valt nog best wat te doen en beleven in de tuin als het kwik daalt. Inpakken, opruimen en, jawel, oogsten.

3-nummers-10euro-web

Het is koud. Op een krakend heldere ochtend in december stap ik vanuit mijn warme huis in de met ijskristallen bedekte tuin. Die stilte. Er is geen vogel te horen, de buren liggen nog op één oor. De zon komt net op en werpt zijn aarzelende, bleke stralen over het gazon. Ik weet het, eigenlijk mag je niet over bevroren gras lopen, maar het knisperende geluid van de bevroren sprietjes die onder mijn laarzen breken, klinkt zo leuk. Een paar tellen sta ik stil en met mijn ogen dicht adem ik de vrieskou in. Zo zou de winter altijd moeten zijn: fris en schoon.

Als ik het gazon ben overgestoken, en langs de felrode takken van de kornoelje loop, die daar als een stel graatmagere fotomodellen de show stelen, neem ik het paadje richting de kas. Ik steek mijn hoofd even naar binnen en snuif de vertrouwde, frisse geur op van de sinaasappel- en citroenboompjes in hun kuipen. Ik laat de deur open staan, ze kunnen wel wat frisse lucht gebruiken. Een roodborst schiet voorbij. Ik haal het bakje met vogelvoer uit mijn jaszak en strooi wat op het plankje van de voederpaal. Zo meteen, als ik op een veilige afstand ben, zal hij zich tegoed doen aan zijn ontbijt van zaden en graankorrels. Ik hoor de scharnieren van de achterdeur piepen, nog even en dan zullen de stemmen van de kinderen de stilte en de roodborst verjagen. Nog even.

NIET TÉ DROOG
Om te voorkomen dat de grond en dus de wortels zouden kunnen bevriezen, geef je je buitenplanten die in potten staan geen water meer. Houd ze, als het even kan, uit de koude oostenwind. De wind droogt de grond uit.

UIT DE KAS
Een kas geeft je meer ruimte om te stekken en te zaaien (en zo het oogstseizoen te verlengen dan wel te vervroegen) én je hebt er meteen een goede plek bij voor potplanten die de winter liever op een beschutte, koele plaats doorbrengen. Zet de kas op een plek in de tuin waar de zon in de winter zo’n zes à zeven uur schijnt. De temperatuur mag schommelen tussen de twee en twaalf graden. Zet op mooie dagen even de ramen of deur open voor wat frisse lucht.

  

IT GIET OAN
De temperatuur, ’s nachts of overdag, nadert het vriespunt of duikt er zelfs onder. Dan is het de hoogste tijd om gieters en bakken leeg te gooien, misschien nog wat bollen te planten zolang het nog boven de nul graden is (voorjaarsbloeiende bollen hebben een koudeperiode nodig om te gaan groeien en bloeien) en de tuinslang op te bergen. Vergeet niet de buitenkraan af te tappen met een speciaal vorstventiel. Daarmee kun je trouwens ook de slang leegblazen.

INPAKKEN
Als het kwik naar min vijf graden daalt, is het voor veel planten tijd om bescherming tegen de kou te krijgen. Een rietmat om de plant – vul de tussenruimte tussen plant en mat met stro of bladeren - doet dan wonderen. Haal alles weer weg als de temperatuur boven nul graden komt.

WINTERMOES
Late zaaisels als veldsla, doperwten, winterpostelein, spinazie en wintertuinbonen bescherm je tegen de vorst met een tunnelkasje. Die kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken: maak een houten frame dat net iets groter is dan het groentebed, bevestig hierop een paar gebogen pvc-buizen (te koop bij de bouwmarkt) en leg er plastic overheen.

B&B VOOR DE BIRDS
Wil je de vogels een handje helpen om de winter door te komen? Dan is het belangrijk dat je de vogeldrinkbakken leeg maakt of er een gaas overheen legt. Zo kunnen vogels wel drinken, maar niet badderen. Dat laatste is gevaarlijk; bevroren vleugels kunnen fatale gevolgen hebben. Maak ook de nestkasten schoon, die zijn namelijk ideale groepsaccommodatie voor een koude nacht. Hang er een bolletje vet en een zakje vogelvoer bij en de bed & breakfast is geopend.