RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Kwennie Cheng

BN_Goedemorgen.png

Ochtendrituelen!

Met geen stok uit bed te krijgen, te lang onder de douche, broodtrommel-stress, alle lievelingsbroeken vies, rugzak kwijt. Met deze 5 stappen verloopt de ochtendspits wél goed.

 

1. ERUIT?
Moeite met opstaan? Toch maar wat eerder erin dan. Geldt voor kinderen én volwassenen. Bedtijd een half uurtje vervroegen kan al een dijk van een ochtendhumeur schelen. Door een kwartier eerder op te staan, heb je opeens tijd om rustig wakker te worden met een kop koffie. Of te gymmen: bikkels doen dat met een 7 Minuten Workout-app: het recept om snel wakker én strak te worden. Functioneringsgesprek, zwemles, presentatie: ga een uur voor het slapengaan door je things-todo- lijstje voor de volgende dag. Dan kun je voorbereidingen treffen – usb-stick met powerpoint klaarleggen – en eventueel delegeren: misschien kan de oppas mee naar de zwemles? Heb je de logistiek onder controle, slaap je beter en kom je veel meer ontspannen je bed uit.

2. ONDER DE DOUCHE
Nooit meer gefrustreerd bonzen op de deur of ze er nou eíndelijk eens onderuit komen? Hang een douchetimer op. Een gewone kookwekker voldoet ook prima. Instellen op 5 minuten en het wordt een sport om het binnen de tijd te halen. Wordt het toch dringen, dan valt te bekijken wie er ’s avonds kan douchen. Vooral voor kinderen is dit vaak een perfecte oplossing, slapen ze meteen als rozen. Versnel beautyrituelen: douche- olie in plaats van schuim (scheelt bodylotion-smeertijd), kapsel zonder föhnverplichting en een BB-crème: hoppa, dat is dagcrème en foundation ineen.

3. AAN TAFEL
Dek de tafel voor je naar bed gaat of doe ’t om toerbeurten. ’s Ochtends hoef je dan alleen de versafdeling tevoorschijn te halen, naar keuze met van tevoren gekookte eitjes. Smartphones, laptops en tablets aan de kant en het ontbijt verloopt vlugger én gezelliger. Voor types die niks weg krijgen, werkt een smoothie altijd. Die kun je van tevoren bereiden. Vers fruit, een vullende banaan en yoghurt in de blender en je hebt een prima (on-the-go) ontbijt. Exit broodtrommel-gedoe: beleg ’s avonds bevroren boterhammen, doe ze in het trommeltje en zet dat in de ijskast. Vinden kinderen zelf meestal ook een leuk taakje. Klaar? Iedereen ruimt zelf z’n zooi op en zet bord en beker in de vaatwasser

4. IN DE KLEREN
’s Avonds kleren klaarleggen scheelt voor-de-kast-getwijfel en wasmand-gegraai. Elke dag kinderstrijd op het outfit-vlak? Maak harde afspraken: prima om samen een mooi ensemble uit te zoeken voor het naar bed gaan, maar ’s ochtends wordt er niet over gesteggeld. Dagelijkse ‘blootdiscussies’ smoor je in de kiem door de app 'Kan ik een korte broek aan?' te laten beslissen of de maillot of skinny in de kast mag blijven. Die geeft op basis van het weerbericht en de buienverwachting een onverbiddelijk ja of nee.

5. DE DEUR UIT
• Was die tandartsafspraak nou vandaag of morgen? Wie is er aan de beurt met carpoolen? Een familie-agenda is essentieel als het gaat om geslaagd timemanagement. Dat kan een gedeelde online agenda zijn, maar ook een overzichtelijke familieplanner op een centrale plek.
• Leer oudere kinderen voor het naar bed gaan al hun school- en gymspullen in te pakken en zorg dat ze die alvast bij de voordeur zetten.
• Elke dag hetzelfde gelazer: sleutels kwijt, handschoenen verdwenen, portemonnee weg. Kwestie van streng reorganiseren. Vanaf nu heeft alles een vaste plek en blijven we volstrekt zen.