RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Kwennie Cheng

BN_strijkenII.jpg

Nooit meer strijken

Hekel aan kreukels, maar een nog grotere aversie tegen strijken? Volg deze 6 adviezen op en al die bloesjes, broeken en jurken kunnen voortaan ongestreken én onberispelijk de kast in.

 

*Zoek op youtube 'how to fold laundry' en leer net zo messcherp vouwen als een kledingverkoper.

vier-artikelen-banner

1. Wassen – niet te vol die trommel 
Sorteer de was voortaan ook op gewicht: was jeans en shirts bijvoorbeeld zoveel mogelijk apart om te voorkomen dat die zware spijkerbroeken de lichtgewichtjes nodeloos kreuken. Om dezelfde reden is het niet handig om de trommel tot de nok toe vol te proppen. Wasverzachter is nog zo’n anti-strijk-wapen. Een scheutje schoonmaakazijn heeft hetzelfde effect, maar niet de parfumbonus. Een ander programma kiezen scheelt zomaar een berg strijkwerk: op ‘kreuk-herstellend’ draait de machine minder vaak rond en centrifugeert-ie minder hard, wat het kreukelrisico aanzienlijk verkleint.

2. Ophangen – eerst even in de droger
Haal de was meteen uit de machine als-ie klaar is en sla de kleren goed uit. Heb je een droger, doe alles er dan een minuut of 5 tot 10 in: klamvochtig drogen kleren het gladst. Daarna hang je het op. Extra kreukgevoelige items gaan op een hanger; overhemden knoop je dicht. Gebruik bij het ophangen zo min mogelijk knijpers. Uitzondering zijn lange broeken: die hang je ondersteboven, vouw je met de randjes van de pijpen om de lijn en zet je vast met wasknijpers: zo zakken de kreukels er als vanzelf uit.

3. Opvouwen – en wel onmiddellijk
Vouw de was op zodra die uit de droger of van de lijn komt. Niets kreukelt meer dan kleren die te lang opgepropt in de wasmand liggen. Werk je je schone goed meteen weg, dan strijk je het met de hand al bijna rimpelloos. Ook de ‘gewichts-truc’ helpt: vouwgoed eerst van licht naar zwaar op een tafel stapelen (heavy broeken bovenop), uurtje wachten en de ergste kreukels verdwijnen vanzelf. Een goede vouwtechniek voorkomt ook een hoop strijkleed. Op YouTube zijn veel, soms enigszins melige en hysterische, maar vaak nuttige ‘vouwfilmpjes’ te vinden.

 *Doe-het-zelf-stomerij: hang een bloesje in de badkamer terwijl je doucht. 

4. Inkopen – exit linnen
Katoen en linnen zijn het meest strijk-intensief. Veel nieuwe hightech-stofmixen behoeven geen strijk en zijn vaak minder zweterig dan de oude strijkloze garde: 100% nylon, polyester of acryl. Er zijn ook steeds betere strijkvrije overhemden te koop. Vaak prijzig, maar de investering meer dan waard: na het wassen meteen op een hangertje en ze drogen kreukloos op.

5. Ontkreuken – leve de plantenspuit
Komt een blouse verfomfaaid uit de kast en heb je geen tijd of zin om te strijken, hang ’m dan bij wijze van doe-het-zelf-stomerij in de badkamer terwijl je doucht. Ook werkzaam tegen stress-vouwen: doe water in een plantenspuit en verstuif dat op het kledingstuk. Half uurtje drogen en voilà: om door een ringetje te halen. Bij vliegende haast mik je de outfit na het sprayen een minuut of tien in de droger.

6. Redden – lastminute opgelost
Valt er niet onder strijken uit te komen? Je kunt het uit handen geven: aan een professionele service of een puber die graag iets bijverdient. Of je schaft een stoomapparaat aan dat belooft lastige vouwen en kreukels in no time te laten verdwijnen. Klinkt nogal Tel Sell, maar het machientje werkt prima: even vullen met kraanwater, stekker erin en van onder naar boven vouw- en kreuksporen deleten. Een berg strijk werk je er niet mee weg – daarvoor is het reservoir te klein – maar voor dat ene koffergekreukte rokje is het een simpele en snelle uitweg. +